CookiesPanasonic DMC-GF2 met HD video

4 november 2010 11:01 door Hans Wind

Panasonic DMC-GF2 met HD videoDe Panasonic DMC-GF2 is een nieuwe systeemcamera met verwisselbare lens uit de LUMIX G Micro systeem serie die gebaseerd is op de Micro Four Thirds standaard. De DMC-GF2 is aanzienlijk kleiner dan zijn voorganger en is dus uitermate compact.

De DMC-GF2 is circa 19% kleiner en ongeveer 7% lichter dan de DMC-GF1*. De DMC-GF2 is uitgerust met een geïntegreerde flitser die functioneert volgens een nieuw pop-up mechanisme waarmee het vignetteringseffect, dat optreedt als gevolg van een te korte afstand tussen de flitserunit en de verwisselbare lens, wordt voorkomen.
Dankzij de 12,1-megapixel high speed Live MOS sensor en de hoogwaardige Venus Engine FHD levert de DMC-GF2 een zeer hoge beeldkwaliteit, niet alleen in foto’s maar ook in video. De video is overigens geüpgrade qua resolutie en biedt nu Full HD 1920 x 1080 bij 50i (PAL) in AVCHD**.

De bediening is voor elke gebruiker heel eenvoudig te begrijpen dankzij de toepassing van touchscreenbediening middels het nieuwe icoon-systeem dat voor de DMC-GF2 is ontworpen. De gebruiker kan direct scherpstellen op het onderwerp door dit gewoon even aan te raken op het grote display van 460.000 pixels, en men kan zo zelfs de foto maken. Het Touch Q-menu kan ook naar eigen voorkeuren worden aangepast door veelgebruikte instellingen vast te leggen. Samen met de eenvoudige knoppen-bediening waaronder speciale voor video-opnames en de iA (Intelligent Auto) modus die oplicht tijdens de activering, zorgt dit voor een zeer eenvoudige, intuïtieve en handige bediening van de camera.

De behuizing is vervaardigd uit aluminium waarmee een robuuste en kwalitatieve uitstraling wordt bereikt. De grip is zodanig ontwikkeld dat ondanks het slanke en compacte formaat, de camera toch stevig in de hand ligt. De kleine

*Voor een systeemcamera met verwisselbare lens met een geïntegreerde flitser vanaf 4 november 2010.
**Full-HD (1920 x 1080) video’s worden door de beeldsensor geleverd met 25p (PAL), en vastgelegd met 50i (PAL). HD (1280 x 720) video’s worden door de beeldsensor geleverd met 25p (PAL), en vastgelegd met 50p (PAL).

Opnames maken via intuïtieve touchscreenbediening
De DMC-GF2 is qua afmetingen aanzienlijk kleiner dan zijn voorganger de DMC-GF1: circa 19 procent kleiner en ongeveer 7 procent lichter. Daarmee is de GF2 volgens de fabrikant de kleinste en lichtste camera ter wereld*. Dit is mogelijk gemaakt door diverse innovatieve ingrepen, waaronder het verkleinen van de vatting-unit en het gebruik van minder interne onderdelen door elektronische schakelingen te integreren. De DMC-GF2 is voorzien van een ingebouwde flitser die gebruik maakt van een nieuw pop-up mechanisme dat het vignetteringseffect voorkomt dat optreedt als gevolg van een te korte afstand tussen flitser en verwisselbare lens. Zelfs gebruikers die willen upgraden qua apparatuur hoeven zich dus geen zorgen te maken over de afwezigheid van een flitser – iets wat als vanzelfsprekend werd verondersteld bij compactcamera’s. Met toepassing van een flitser kunnen veel meer en veel vaker schitterende foto’s worden gemaakt, zoals binnenshuis of ‘s nachts.

De bediening is voor elk niveau gebruiker uitermate eenvoudig te begrijpen dankzij de touchscreenbediening middels het nieuwe icoon-systeem dat voor de DMC-GF2 is ontworpen. De gebruiker kan direct scherpstellen op het onderwerp door dit gewoon even aan te raken op het grote display van 460.000 pixels, en men kan zo zelfs de foto maken. Als de camera eenmaal door een aanraking op het scherm is scherpgesteld op een onderwerp, volgt het apparaat het onderwerp middels de AF volgfunctie, zelfs als het onderwerp beweegt. Met slechts één aanraking op het scherm kan het gedeelte en het formaat van het AF-gebied worden geselecteerd met de 1-punts AF. De 1-punts AF in de Gezichtsherkennings modus stelt de gebruiker in staat om nog scherper te focussen op de ogen, terwijl het gehele gezicht toch helder en scherp wordt vastgelegd. Met de Multi-punts AF met 23 AF punten kan een groep van AF punten worden ingesteld om een compositie te maken. Met de Intelligent Scene Selector in de iA modus schakelt de camera automatisch in de juiste modus voor het op het scherm aangeraakte onderwerp. Zo zal een aanraking van een menselijk gezicht de portret-modus inschakelen, en een aanraking van de achtergrond of een landschap de landschap-modus activeren, en met een aanraking van een onderwerp dichtbij wordt de close-up modus ingesteld. Met de MF hulp-modus bij handmatig scherpstellen kan het aangeraakte gedeelte 1x, 5x of 10x worden vergroot, gewoon door het op het scherm uit te trekken. In de Scherpte-Diepte-modus van Intelligent Auto en de My Color Mode kan het bereik van scherptediepte worden ingesteld door gewoon de schuifbalk met een vinger te verplaatsen.
Dankzij de touchscreenbediening wordt het instellen middels het menu ook een stuk eenvoudiger en sneller. Het Touch Q-menu kan naar persoonlijke voorkeuren worden ingesteld door veelgebruikte instelingen vast te leggen. Samen met de eenvoudige knoppen-bediening waaronder aparte voor video-opnames en de iA (Intelligent Auto) modus die oplicht tijdens de activering, zorgt dit voor een zeer eenvoudige, intuïtieve en handige bediening van de camera.
De touchscreen bediening maakt niet alleen het vastleggen van opnames heel eenvoudig, ook het weergeven van beelden met uitstekende afleesbaarheid gaat perfect. De gebruiker kan gewoon één beeld weergeven door dit met één aanraking op de thumbnail te selecteren uit honderden foto’s. Foto’s kunnen ook stuk voor stuk worden weergegeven door deze met een vinger over het scherm te trekken en zo de verzameling te doorlopen, net als het doorbladeren van een boek. Met één aanraking kan de foto ook tot maximaal 16x worden vergroot.

*Voor een systeemcamera met verwisselbare lens met geïntegreerde flitser vanaf 4 november 2010.

Systeemcamera met verwisselbare lens
De beeldprocessor in de GF2 is de Venus Engine FHD. Deze zorgt voor uitzonderlijke hoge signaalverwerking voor zowel foto’s als video’s. Met het geavanceerde ruisreductie-systeem dat gebruik maakt van de 3D NR en de CNR (Chromatic Noise Reduction), kunnen heldere, natuurlijk uitgebalanceerde beelden worden vastgelegd. Zelfs bij opnames bij hoge ISO-waarden wordt het doorlopen van kleuren als gevolg van chromatische aberratie en verslechtering van de resolutie voorkomen. De Intelligent Resolution technologie is een andere eigenschap van de Venus Engine FHD. Met deze Intelligent Resolution technologie worden 3 gebieden – contouren, gedetailleerde texturen en gebieden met zachte gradaties – automatisch onderscheiden. De contouren worden effectief verbeterd zodat randen meer worden afgetekend; de gedeeltes met textuur krijgen een gelijkmatige accentuering om deze meer gedetailleerd te maken. Op het zachte gradatie gedeelte wordt het superieure ruisreductie-systeem van de Venus Engine FHD toegepast om het nog zachter te maken. Naast de algehele verbetering van de scherpte voert de innovatieve technologie van de Intelligent Resolution nauwkeurig, pixel voor pixel, de signaalverwerking uit, op de meest effectieve manier. Het resultaat: natuurlijk scherpe en heldere beelden voor zowel foto- als video-opnames.
De 12,1-megapixel Live MOS sensor van het 4/3 type die geïntegreerd is in de DMC-GF2 biedt het beste van twee werelden: de superieure beeldkwaliteit van een CCD-sensor, en het lagere energieverbruik van een CMOS-sensor. Geavanceerde technologie die het mogelijk maakt om 4 kanalen tegelijkertijd te lezen, helpt de DMC-GF2 ook bij het leveren van 60 beelden-per-seconde Full-time Live View beelden, waarbij de hoge-resolutie beelden natuurgetrouw worden weergegeven met fijne detaillering en rijke gradatie. Soepel samenwerkend met de Live MOS sensor, legt de Venus Engine FHD verbluffende beelden vast in maar liefst 12,1 megapixel en met een uitzonderlijk hoge nauwkeurigheid. Signalen die een grote hoeveelheid gegevens bevatten, worden met 60 bps van de Live MOS sensor naar de optionele Live View Finder (zoekerdisplay) gezonden, waardoor een helder, soepel live view wordt geboden. De Venus Engine FHD ondersteunt tevens een breed scala aan functies, waaronder HDMI output.
Het contrast AF systeem dat is geïntegreerd in de LUMIX DMC-GF2 is niet alleen nauwkeurig en eenvoudig te gebruiken, maar werkt ook heel snel. De gebruiker kan kiezen uit een breed scala aan AF-modi, waaronder meerpunts AF met maximaal 23 focuspunten, 1-punts AF met een selecteerbaar focusgebied, Gezichtsherkenning en AF Tracking.
De camera’s van het LUMIX G Micro systeem zijn uitgerust met een uitermate efficiënt stofreductie systeem. Als er stof of een andere vreemde substantie in het binnenwerk van de camera komt, bijvoorbeeld bij het wisselen van lens, zou dit vuil zich aan de beeldsensor kunnen hechten en als vlek of de foto’s kunnen verschijnen. Het stofreductie systeem in de GF2 helpt dit te voorkomen door het plaatsen van een supersonisch golf-filter vóór de Live MOS sensor. Dit filter levert verticale trillingen met een frequentie van 50.000 keer per seconde en weert daarmee effectief stof en ander vuil.

Full HD video
De LUMIX DMC-GF2 is een geavanceerd fotografisch apparaat waarmee niet alleen mooie foto’s kunnen worden gemaakt, maar ook video’s in Full HD. De DMC-GF2 kan hoge-resolutie video vastleggen in Full HD 1920 x 1080 bij 50i (PAL), of soepele HD 1280 x 720 video’s bij 50p (PAL) in AVCHD (MPEG-4/H.264)* format**. De HD Motion JPEG in 1280 x 720 kan ook worden geselecteerd, als alternatief video-opname format naast QVGA, VGA en WVGA, dat meer compatibel is met PC’s. Met een speciale, aparte knop aan de achterzijde van de camera kan de gebruiker tijdens het fotograferen direct beginnen met het vastleggen van video, zonder daarvoor allerlei instellingen te moeten veranderen. Met de stereo microfoon (met Dolby® Digital Stereo Creator) kan geluid worden opgenomen met hoge kwaliteit; tevens kan een Wind Ruisreductie functie worden ingeschakeld om het grootste gedeelte van storende windgeluiden weg te filteren.
Zelfs een beginner op het gebied van video-opnames kan uitstekende video’s maken met de DMC-GF2, want de populaire iA modus is ook beschikbaar bij het vastleggen van video. De Optical Image Stabilizer (O.I.S., optische beeldstabilisatie) helpt het voorkomen van trillingsonscherpte bij het gebruik van de krachtige zoomfunctie. Gezichtherkenning herkent automatisch een gezicht in een beeld en past de focus, de sluitertijd, het contrast en de huidskleur daar automatisch op aan. Het resultaat: altijd prachtige beelden. De Intelligent D-range bediening zorgt voor een natuurlijke weergave door de belichtingstijd voor elk gedeelte van een beeld te optimaliseren. Daarmee worden schaduwen en overbelichting voorkomen, en worden gradatie en detaillering schitterend weergegeven, zoals het blauw van de lucht. De Intelligent Scene Selector schakelt automatisch tussen Portret, Landschap, Macro en Weinig licht modi, al naar gelang de omstandigheden, om de verschillende instellingen te optimaliseren waardoor een betere beeldkwaliteit ontstaat.
Met de Touch AF in de video-modus kunnen gebruikers genieten van een professionele ‘rack’ focusing. Door gewoon de camera te richten op het onderwerp, wordt de focus daar naartoe verplaatst en wordt het onderwerp direct in de aandacht gebracht. De DMC-GF2 kan tijdens het afspelen een beeld van een video opslaan als foto. Met de Video Divide functie kan een videobeeld op elk gewenst punt in tweeën worden gedeeld. Hiermee kunnen ongewenste gedeeltes worden verwijderd.

•De beschikbaarheid van sommige functies is afhankelijk van de gemonteerde lens.
•Gebruik een geheugenkaart van SD Speed Class met “Class 4” of hoger bij het vastleggen van video in [AVCHD]. Gebruik ook een geheugenkaart van SD Speed Class met “Class 6” of hoger bij het vastleggen van video in [MOTION JPEG].
*SD Speed Class is de snelheidsstandaard met betrekking tot continu wegschrijven.
**Full-HD (1920 x 1080) video wordt door de beeldsensor uitgezonden met 30p (NTSC) / 25p (PAL), en vastgelegd met 60i (NTSC) / 50i (PAL). HD (1280 x 720) video wordt door de beeldsensor uitgezonden met 30p (NTSC) / 25p (PAL), en vastgelegd met 60p (NTSC) / 50p (PAL).
•In sommige landen (waaronder Nederland) kan video maximaal 29 uur en 59 seconden continu worden vastgelegd.
•Continu-opnames groter dan 2 GB is niet mogelijk bij het vastleggen van Motion JPEG. De resterende tijd voor het continu opnemen wordt op het scherm weergegeven.
•AVCHD videobeelden vastgelegd op een SD geheugenkaart of op een DVD disc kunnen niet worden afgespeeld op een apparaat dat de AVCHD standaard niet ondersteunt.
•Dolby en het dubbele-D symbool zijn handelsmerken van de Dolby Laboratories.

Creativiteit van de fotograaf
De DMC-GF2 bezit een veel eigenschappen waarmee gebruikers levensechte beelden exact kunnen vastleggen – en hun eigen schitterende, uitdrukkingsvolle opnames kunnen maken. De DMC-GF2 heeft een nieuwe My Color modus die is geïntegreerd in de al bestaande Film modus. De modus biedt een achttal vooraf ingestelde effecten: Expressief, Retro, Puur, Elegant, Cinema, Monochroom, Dynamic Art, Silhouet, en een Custom modus waarmee de gebruiker handmatig instellingen kan regelen voor kleur, helderheid, verzadiging en contrastniveaus. Met de Full-time Live View functie kan de gebruiker vooraf zien welke invloed deze instellingen hebben op de beelden. Zo wordt het een stuk makkelijker om de gewenste stemming of sfeer vast te leggen. De DMC-GF2 biedt tevens in totaal 17 Scene modi. De meeste van deze modi kunnen ook worden toegepast bij het maken van video, zodat de gebruiker video’s kan maken met allerlei effecten en hoeven de opnames achteraf niet te worden nabewerkt.
De belichtingsmeter kan in de P/A/S/M opnamestanden worden weergegeven. Dit is praktisch voor beginnende gebruikers: zo leren ze de relatie tussen de sluitertijd en het diafragma en kunnen ze hun fotografische vaardigheden sneller verbeteren.

Koppeling aan de HDTV
Zowel foto- als filmmateriaal in AVCHD dat is vastgelegd op SD geheugenkaarten kan eenvoudig worden bekeken op de Panasonic VIERA TV met dynamische HD resolutie. Stop gewoon de geheugenkaart in de VIERA Image Viewer (SD geheugenkaart slot) op een VIERA TV of DIGA Blu-ray DiscTM Recorder / Speler* om de inhoud af te spelen. Als alternatief kan een optionele HDMI minikabel worden gebruikt om foto- en videomateriaal dat is vastgelegd met de DMC-GF2 over te brengen op de TV die kan worden bediend via de VIERA Link. Op deze manier kan optimaal gebruik worden gemaakt van de afspeelmogelijkheden van de camera, inclusief diavoorstellingen waarbij zowel foto- als videomateriaal door elkaar kan worden afgespeeld, of kalenderweergave, enzovoort. Alle functies kunnen worden aangestuurd via de afstandsbediening van de TV.
Met name de foto’s die zijn gemaakt met de verwisselbare 3D lens LUMIX G 12.5mm / F12 kunnen in 3D worden bekeken via de 3D Image Viewer. Hiermee ervaren de kijkers een geheel nieuwe belevenis. Daarnaast is het makkelijk om de vastgelegde beelden te bekijken en te bewerken met behulp van de meegeleverde software PHOTOfunSTUDIO 6.0 HD Edition. Bovendien kunnen video’s worden geüpload naar YouTube, of op een DVD worden gebrand om te bewaren.

* AVCHD video die is vastgelegd op een SD geheugenkaart of DVD kan niet worden afgespeeld op een apparaat dat de AVCHD standaard niet ondersteunt.

Uitbreiden
Samen met de producten van het Four Thirds systeem bieden de producten van het Micro Four Thirds systeem de gebruikers nog hogere niveaus qua prestaties van een digitale camera met verwisselbare lens. Naast de LUMIX G lenzen kunnen de LUMIX DMC-GF2 en het LUMIX G Micro systeem elke verwisselbare lens gebruiken die voldoet aan de Four Thirds standaard met toepassing van een optionele mountadapter DMW-MA1, en met de prestigieuze Leica M/R lenzen met behulp van de DMW-MA2M of de MA3R. Hiermee heeft de gebruiker een enorme keuze aan lenseigenschappen.
Met het LUMIX G Micro systeem en het toenemend aantal lenzen dat beschikbaar komt, zijn de artistieke mogelijkheden onbeperkt. De LUMIX DMC-GF2 systeemcamera biedt een breed scala aan mogelijkheden waarmee elke opnamesituatie en -stijl kan worden ingevuld. Opmerkelijk is ook de ‘hot shoe’ aansluiting bovenop de camera: hierop kan de optionele tilt-shift Live View Finder (DMW-LVF1, zoekerdisplay) worden aangesloten, met 1,04x (0,52x*), 202.000 pixels en 100% kijkveld.

*35 mm camera equivalent.
•Afhankelijk van de op de DMC-GF2 gemonteerde lens zijn sommige functies niet beschikbaar.

Live View Finder (zoekerdisplay): DMW-LVF1
Externe flitser: DMW-FL220 (GN22) / DMW-FL360 (GN36) / DMW-FL500 (GN50)
PL Filter: (Diameter afhankelijk van de te monteren lens)
ND Filter: (Diameter afhankelijk van de te monteren lens)
MC Bescherming: (Diameter afhankelijk van de te monteren lens)
Vattingadapter: DMW-MA1, DMW-MA2M, DMW-MA3R
Accupak: DMW-BLD10
AC Adapter: DMW-AC8
DC Aansluiting: DMW-DCC9
Lederen lenstas (voor GF2 met 14 mm lens): DMW-CGK1* *NIEUW
Lederen lenstas (voor GF2 met 14-42 mm lens): DMW-CGK2* *NIEUW
Lederen bodytas: DMW-CGK3
Stoffen tas: DMW-CZ18, BAG1, DMW-BAL1
Schouderriem: DMW-SSTG1 / SSTG2 / SSTG3 / SSTG5 / SSTL1
Lange schouderriem: SSTG6
HDMI minikabel: RP-CDHM15, RP-CDHM30
•In sommige landen zijn sommige accessoires niet verkrijgbaar.

Meegeleverde software
De DMC-GF2 wordt geleverd compleet met PHOTOfunSTUDIO 6.0 HD Edition voor het makkelijk organiseren van foto’s en video’s, SILKYPIX® Developer Studio 3.1 SE voor het bewerken van RAW-bestanden en Super LoiLoScope (probeerversie).
Met de PHOTOfunSTUDIO 6.0 HD Edition kan de gebruiker niet alleen pas gemaakte foto’s sorteren en organiseren, maar ook opnames die al op de PC stonden kunnen snel worden opgestart en ingelezen. De Gezichtsherkennings-functie die gezichten in afbeeldingen herkent, sorteert de foto’s automatisch op geregisteerd gezicht en verzamelt alle foto’s met een bepaalde persoon erop zonder dat elke foto afzonderlijk hoeft te worden bekeken. Tevens kunnen diavoorstellingen worden gemaakt met verschillende effecten, en kan de muziek van bijvoorbeeld een iTunes muziekbibliotheek worden toegepast als achtergrondmuziek, en kan het geheel op een DVD worden gebrand in MPEG2. Video kan direct worden geüpload naar YouTube.
Als de originele beeldgegevens van opnames gemaakt met de DMC-GF2 zijn vastgelegd in het RAW bestandsformat, kunnen deze naar wens worden bewerkt met behulp van de uiterst geavanceerde functies van de SILKYPIX® Developer Studio 3.1 SE software. Dit programma bevat een unieke combinatie van hoge resolutie en buitengewoon hoge prestaties op het gebied van kleurscheiding. Met Super LoiLoScope kan de gebruiker met hoge snelheid HD video bewerken.

Panasonic DMC-GF2 prijs en beschikbaarheid
DMC-GF2 is vanaf januari 2011 verkrijgbaar in zwart, zilver, wit en rood. De prijs is nog niet bekend.

* Four Thirds en Micro Four Thirds en de logo’s van Four Thirds en Micro Four Thirds zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van de Olympus Imaging Corporation, in Japan, de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere landen.
*De “AVCHD” is een high definition (HD) digitaal video opname / weergave format dat gezamenlijk is ingesteld door Panasonic Corporation en Sony Corporation.
* Dolby en het dubbele-D symbool zijn handelsmerken van Dolby Laboratories.
* HDMI, het HDMI logo en High-Definition Multimedia Interface zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van HDMI Licensing LLC.
* YouTube is een handelsmerk van Google Inc.
* Alle andere bedrijfsnamen en productnamen zijn handelsmerken van hun respectievelijke bedrijven.
* Deze unit is compatibel met zowel SD/SDHC/SDXC geheugenkaarten. SDHC geheugenkaarten kunnen alleen worden gebruikt in apparaten die daarmee compatibel zijn. SDHC geheugenkaarten kunnen niet worden gebruikt in apparaten die alleen compatibel zijn met SD geheugenkaarten. (Als een SDHC geheugenkaart in een ander apparaat wordt gebruikt, lees dan eerst de gebruiksaanwijzing van dat apparaat.)
* In sommige landen zijn sommige accessoires niet verkrijgbaar.
* Het gebruik van vastgelegd of gedrukt materiaal dat is beschermd middels copyright voor een ander doeleinde dan persoonlijk gebruik is verboden, aangezien dit inbreuk maakt op de rechten van de copyright houder.
* Ontwerp en specificaties kunnen zonder vooraankondiging worden gewijzigd.

Bron: Panasonic