CookiesPanasonic DMC-GF3 met Full HD video

14 juni 2011 10:11 door Hans Wind

Panasonic DMC-GF3 met Full HD videoDe Panasonic DMC-GF3 is een nieuwe digitale camera met verwisselbare lens in de LUMIX G Micro System serie op basis van de Micro Four Thirds standaard. De DMC-GF3 weegt slechts 225 gram en is daarmee volgens de fabrikant de kleinste en lichtste digitale camera met verwisselbare lens ter wereld.

De beeldkwaliteit van de DMC-GF3 is opgevoerrd door de verbeterde Venus Engine FHD en 12,1-megapixel Live MOS-sensor. Met name opnames die worden genomen bij beperkt omgevingslicht en met een hoge ISO-waarde zijn helder en hebben een zeer scherpe resolutie.

Het snelle Contrast AF- precisiesysteem van het LUMIX G Micro System is met ongeveer 0,18 seconden zeer snel te noemen. In combinatie met touchscreen-bediening, kan er nu nog sneller en preciezer worden scherpgesteld dankzij de nieuwe Pinpoint AF-functie. Daarnaast zijn de serieopnames ook verbeterd tot 3,8 fps bij een maximale resolutie dankzij het aangepaste ontwerp van de sluiter in de nieuwe vatting.

DMC-GF3 met lensDe DMC-GF3 maakt video opnames in 1920 x 1080 full-HD TV kwaliteit in AVCHD-formaat. Bij het maken van video-opnames beschikt de gebruiker over een geavanceerd AF-systeem, waaronder het praktische Full-time AF en Tracking AF.

De DMC-GF3 biedt zowel de iA-modus (Intelligent Auto) als een uitbreiding daarop: de iA Plus-modus. Naast de gebruikelijke krachtige opname ondersteuningsfuncties, kunnen in de iA Plus-modus het onscherpte gebied, de belichtingscompensatie en de witbalans worden aangepast. De iA Plus-modus is niet alleen beschikbaar voor het maken van foto’s, maar ook van video’s.

De behuizing is gemaakt van aluminium, dat licht en zeer sterk is. Het nieuwe ontwerp van de behuizing is ergonomisch waardoor de camera ondanks het zeer kleine formaat goed in de hand ligt. De DMC-GF3 is verkrijgbaar in een aantal aantrekkelijke kleuren: zwart, rood en bruin.

Slank en compact ontwerp

Door de introductie van een nieuwe vatting is de DMC-GF3 weer aanzienlijk kleiner (ongeveer 16,7% / 35 cc) en lichter (ongeveer 16,2% / 43 g) dan zijn voorganger, de DMC-GF2. Hoewel bij de ontwikkeling van de DMC-GF3 werd gestreefd naar maximale compactheid, stelt Panasonic geen toezeggingen te hebben gedaan op het vlak van de uitrusting van de camera, zoals de ingebouwde flitser. De kleine, stijlvolle behuizing met ronde vormen, uitgevoerd in aluminium, lijkt in niets op de gebruikelijke grote, zware DSLR’s. Deze camera is weliswaar compact, maar ligt toch goed in de hand door het nieuwe ergonomische ontwerp. De DMC-GF3 heeft een onverslijtbare metalen vatting met daaromheen een zilverkleurige ring en een slanke behuizing in een aantal stijlvolle kleuren.

Bediening

Ondanks de compactheid, is de DMC-GF3 soepel en eenvoudig te bedienen door de indeling van de knoppen en het nieuwe instelwiel.
Het touchscreen is niet alleen uiterst handig voor het maken van opnames, maar ook voor het bijzonder duidelijk weergeven van beelden. Een beeld kan uit honderden andere beelden worden geselecteerd door de miniatuurweergave ervan aan te raken. Om beelden één voor één in volgorde weer te geven, kan een beeld met een vinger worden versleept op het scherm zodat men de foto’s kan doorbladeren zoals bij een boek. Een maximale vergroting van 16x kan ook eenvoudig via aanraking worden bereikt. Daarnaast kan de gebruiker via de aangepaste instellingen alle touchscreenfuncties, zoals Touch Shutter en Touch AF, aan- en uitzetten om het bedieningsgemak van de camera te vergroten.

De camera’s in de LUMIX G Micro System serie zijn uitgerust met een stofbeschermingssysteem. Als er stof of ander vuil in de camera terechtkomt bij het verwisselen van de lenzen, kan dit blijven kleven aan de beeldsensor en te zien zijn als een vlek op de foto’s. Het stofbeschermingssysteem van de DMC-GF3 elimineert deze mogelijkheid doordat er een supersonische golffilter is geplaatst voor de Live MOS-sensor. Deze filter trilt verticaal ongeveer 50.000 keer per seconde en stoot op die manier stof en andere vuildeeltjes af.

Beeldkwaliteit

De hoogwaardige lens en precisie AF zorgen voor een hoge resolutie en scherpte. Een optimale balans tussen resolutie en ruisreductie zorgt voor levensgetrouwe beeldweergave, en een automatische belichting en witbalans met live lichtmeting resulteren in een mooie kleurweergave.

De prestatie van de Venus Engine FHD-beeldprocessor is verbeterd door de introductie van een nieuwe ruisonderdrukkingstechnologie, wat zorgt voor betere beeldkwaliteit. Het ruisonderdrukkingssysteem heeft gezorgd voor een verbetering van de Signaal/Ruis-verhouding met ongeveer 3 db bij ISO 3200 en ISO 6400 en heeft de kleurweergave verbeterd bij opnames met een hoge ISO-waarde. Dit zorgt voor heldere foto’s zelfs bij weinig omgevingslicht.

De beeldprocessor is ook energiezuinig. Dankzij de optimalisatie van de elektronica is de levensduur van de batterij vergroot terwijl de grootte van de batterij is verkleind.

De timing van de sluitermotor van de DMC-GF3 is opnieuw bekeken en geoptimaliseerd, waardoor het maken van serieopnames is verbeterd tot 3,8fps.

AF-systeem

Alle camera’s in de LUMIX G Micro System serie gebruiken Contrast AF als scherpstelsysteem. In het Phase-difference AF-systeem kan er sprake zijn van een mechanische foutmarge. Bij Contrast AF wordt het scherpstellen bestuurd door de beeldsensor zodat er geen mechanische foutmarge zal optreden bij het bereiken van de juiste scherpstelling. In vergelijking met het Phase-difference AF-systeem, biedt Contrast AF volgens Panasonic een grotere nauwkeurigheid, vooral bij opnames met een lichtsterke lens en een groot diafragma. (Contrast AF is bijvoorbeeld ongeveer 90% nauwkeurig, terwijl Phase-difference AF ongeveer 60% nauwkeurig is bij F1.4). Dit betekent dat de nieuwe verwisselbare lens van het LUMIX G Micro System, de LEICA DG SUMMILUX 25 mm/F1.4 ASPH., het Contrast AF-systeem ten volle benut.

De DMC-GF3 beschikt over de snelste* Light Speed AF ter wereld: ongeveer 0,1 seconde. Dit wordt gerealiseerd door de detectietijd voor scherpstellen te verminderen door de snelheid te verdubbelen, van 60 fps tot 120 fps. Niet alleen de nauwkeurigheid maar ook de snelheid overtreft ruim die van dure DSLR-camera’s met Phase-difference AF dankzij het geavanceerde Contrast AF-systeem in de DMC-GF3. In combinatie met de Touch AF-bediening gaat het instellen en het scherpstellen op een onderwerp ongelooflijk snel en eenvoudig. De DMC-GF3 zet de Contrast AF-functie ook in voor Full-area scherpstellen, waardoor er scherpgesteld kan worden op elk punt in het gezichtsveld. Het kiezen van een compositie is vrij en intuïtief door het gebruik van de touchscreen-bediening.

Met behulp van de touchscreen-bediening van de DMC-GF3 kunnen gebruikers onmiddellijk scherpstellen op het onderwerp door het aan te raken op het 460.000 pixel LCD-scherm met brede beeldhoek en kunnen zij zelfs de sluiter bedienen. Nadat het onderwerp is vergrendeld door het aan te raken, volgt de camera het onderwerp zelfs wanneer het beweegt, dankzij de functie Tracking AF. Met één enkele aanraking op het scherm kiest men het deel en het formaat van het AF-gebied dankzij de functie 1 punts AF. Via de functie 1 punts AF in Gezichtsherkenning kan men zelfs nog preciezer scherpstellen op de ogen en het gezicht helder en scherp vastleggen. Met de functie meervoudige AF met 23 AF-gebieden kunnen een aantal AF-punten worden ingesteld op basis van de compositie. Daarnaast biedt de DMC-GF3 de Pinpoint AF-functie waardoor er nog nauwkeuriger kan worden scherpgesteld door het scherpstelgebied verder te vergroten. Er kan bijvoorbeeld worden scherpgesteld op de pupil in een oog.

In de MF assist-modus kan men een gebied met een aanraking 1x, 4x, 5x of 10x vergroten en het gebied gemakkelijk verplaatsen door het op het scherm te verslepen. Het beeld wordt 4x vergroot getoond op het compositiescherm waardoor er nauwkeurig kan worden scherpgesteld terwijl tegelijkertijd de compositie van de hele foto kan worden bepaald.

* De hierboven genoemde snelheden zijn gemeten bij gebruik van de LUMIX G lens H-VS014140, VARIO HD 14-140mm / F4.0-5.8 ASPH. / MEGA O.I.S.14140)

Full-HD TV kwaliteit video opnames

De DMC-GF3 is een camera die niet alleen foto’s maakt maar ook mooie video-opnames. In de AVCHD-indeling is de opnametijd in HD-kwaliteit bijna dubbel zo lang als bij de conventionele Motion JPEG-indeling. Met een speciale, afzonderlijke knop aan de bovenzijde kan de gebruiker onmiddellijk beginnen met het maken van video’s tijdens het fotograferen, zonder extra zaken te moeten instellen. De DMC-GF3 kan hoge resolutie full-HD video’s 1920 x 1080 met 50i (PAL) in AVCHD opnemen (sensor output is 25p [PAL])*.

De DMC-GF3 biedt naast de praktische Full-time AF-functie ook Touch AF voor video-opnames, waarmee de gebruiker naar wens kan scherp stellen op de voor- of achtergrond. Als men simpelweg de camera op het onderwerp richt, wordt er automatisch op scherpgesteld waardoor het extra aandacht krijgt. Daarnaast vergroot de Extra Tele Conversion-functie het zoombereik virtueel tot maximaal 4,2x.

Zelfs beginnende filmamateurs kunnen prachtige video-opnames maken met de DMC-GF3 dankzij de populaire iA- en iA Plus-modi die ook beschikbaar zijn voor het opnemen van video’s. De functie Intelligent D-range Control biedt natuurlijkere beelden door de belichting voor ieder deel van het beeld te optimaliseren. De functie voorkomt daarbij te donkere schaduwen en overbelichte witte delen en helpt ervoor te zorgen dat details en overgangen, zoals het blauw van de lucht, prachtig worden weergegeven. Intelligente Scène Selectie schakelt naargelang de situatie automatisch tussen de standen Portret, Landschap, Macro en Low Light zodat verschillende parameters geoptimaliseerd worden voor een betere beeldkwaliteit.

Met de DMC-GF3 kunnen foto’s worden uitgesneden uit de video en kan het ongewenste deel van een video worden verwijderd met behulp van de Video divide-functie.

* Full HD-video’s (1920 x 1080) worden door de beeldsensor uitgevoerd met 25p (PAL) en opgenomen met 50i (PAL). Full HD-video’s (1280 x 720) worden door de beeldsensor uitgevoerd met 25p (PAL) en opgenomen met 50i (PAL).
•Bewegende beelden kunnen in Europese PAL-gebieden doorlopend tot 29 min. 59 sec. worden opgenomen.
• Wanneer u een opname maakt in motion JPEG, kan één opname niet groter zijn dan 2 GB. De resterende opnameduur voor één opname wordt weergegeven op het scherm.
• Gebruik een SD-kaart met snelheidsklasse “Class 4” of hoger bij het opnemen van bewegende beelden in [AVCHD]. Gebruik een SD-kaart met snelheidsklasse “Class 6” of hoger bij het opnemen van bewegende beelden in [MOTION JPEG].
* De SD-snelheidsklasse is de snelheidsnorm voor continu schrijven.

Kleurbeheersingsfuncties

De DMC-GF3 is niet alleen artistiek qua vormgeving, maar ook qua functies. Het toestel is uitgerust met heel wat functies waarmee gebruikers levensechte beelden kunnen vastleggen en eigen expressieve beelden kunnen creëren. De populaire My Color-modus waarmee de LUMIX G Micro System camera’s zijn uitgerust is aangepast voor de functie Creative Control door de meest gebruikte kleurenmodi te selecteren: Expressie, Retro, High Key, Sepia, Hoge Dynamiek en de nieuwe Miniatuur Effect-modus. In de Miniature Effect-modus worden de randen onscherp gemaakt terwijl de verzadiging en het contrast worden verhoogd om het effect van een kijkdoos te verkrijgen. Het bereik en het gebied dat onscherp wordt gemaakt kan worden aangepast al naargelang de foto een horizontaal (liggend) of verticaal (staand) formaat heeft. Video’s die in deze modus worden opgenomen, worden 10x zo snel weergegeven waardoor het komische effect wordt versterkt*. De Creative Control-modus maakt het mogelijk de belichtingscompensatie aan te passen.
De oorspronkelijke film-modus is ook aangepast en heet nu Photo Style.

* Er wordt geen geluid opgenomen bij het gebruik van [MINIATUUR EFFECT] in de Creative Control-modus en ongeveer 1/10 van de tijd wordt opgenomen. (Wanneer men gedurende 10 minuten opnames maakt, is de lengte van de uiteindelijke video ongeveer 1 minuut)

iA Plus

De DMC-GF3 biedt geavanceerde functies die ervaren fotografen zullen waarderen, maar is eenvoudig genoeg voor beginners om in iA (Intelligent Auto) Plus gemakkelijk foto’s en video’s te kunnen maken. In de nieuwe iA Plus-modus van de DMC-GF3 kunnen het onscherpte gebied, de belichtingscompensatie en witbalans worden aangepast als bij bepaalde onderwerpen een kleine handmatige aanpassing betere resultaten kan opleveren.
De Scherpte Diepte-functie in de iA-modus stelt de gebruiker in staat het onscherpte gebied in de achtergrond aan te passen door eenvoudigweg een schuifbalk te verplaatsen waardoor het onderwerp veel meer impact krijgt. Met AF Tracking kan de DMC-GF3 een onderwerp vergrendelen en erop blijven scherpstellen, zelfs als dit in beweging is, waardoor men altijd in een oogwenk in staat is om prachtige, heldere opnames te maken wanneer de gelegenheid zich voordoet. Men hoeft alleen te richten, te vergrendelen en te fotograferen! De Gezichtsherkenning Pro onthoudt geregistreerde gezichten zodat de juiste AF/AE erop kan worden toegepast. Met de functie Categorie Afspelen kan men er bij het afspelen voor kiezen om alleen foto’s weer te geven waarop een specifiek geregistreerd gezicht staat. De Intelligent D-range Control biedt nu nog natuurlijkere beelden door de belichting voor ieder deel van het beeld te optimaliseren. De functie voorkomt daarbij te zwarte schaduwen en overbelichte witte delen, en helpt ervoor te zorgen dat details en overgangen, zoals het blauw van de lucht, prachtig worden weergegeven. De camera activeert automatisch de tegenlichtcorrectie wanneer de lichtbron zich achter het onderwerp bevindt. De Intelligent Resolution-technologie zorgt voor natuurlijker ogende beelden met een beter gebalanceerde scherpte voor het gedetailleerde deel en de rand, die geschikt zijn om op groot formaat af te drukken.

DMC-GF3 opties

De Micro Four Thirds System-producten vullen de huidige Four Thirds System-producten aan om de gebruiker digitale camera’s met een verwisselbare lens te kunnen bieden die nog beter presteren dan voorheen. Naast de LUMIX G-lenzen kunnen op de LUMIX DMC-GF3 alle gewenste verwisselbare lenzen geplaatst worden die compatibel zijn met de Four Thirds System-standaard d.m.v. een optionele bevestigingsadapter. De LUMIX DMC-GF3 is uitgerust met een breed scala aan opnameopties die passen bij nagenoeg elke situatie en opnamestijl.

Bijgeleverde software

Samen met de DMC-GF3 worden de programma’s PHOTOfunSTUDIO 6.2 HD Edition voor het gemakkelijk organiseren van foto’s en video’s, de SILKYPIX® Developer Studio 3.1 SE voor de bewerking van RAW-bestanden en Super LoiloScope (evaluatieversie) meegeleverd.
Met de PHOTOfunSTUDIO 6.2 HD Edition kunnen niet alleen nieuwe foto’s worden gesorteerd en georganiseerd, maar ook foto’s die al zijn opgeslagen op een pc, waarbij de beelden snel worden geladen en gelezen. Men kan ook genieten van diavoorstellingen met een grote verscheidenheid aan effecten en daarbij een iTunes-muziekbibliotheek als achtergrondmuziek weergeven, en deze op een DVD-disc branden in MPEG2. Met de Short Movie Story-functie maakt de gebruiker heel eenvoudig een korte video door een aantal foto’s en videoclips te selecteren die hij leuk vindt. Foto’s en video’s kunnen via dezelfde interface worden geüpload naar Facebook en YouTube.
De originele beeldgegevens in het RAW-bestandsformaat die vastgelegd werden met de DMC-GF3 kunnen naar wens worden bewerkt met behulp van de uiterst geavanceerde functies van de softwaretoepassing SILKYPIX® Developer Studio 3.1 SE.

Panasonic DMC-GF3 prijs en beschikbaarheid

De DMC-GF3 wordt vanaf juli 2011 verwacht op de Nederlandse markt. De prijs is nog niet bekend.

Bron: Panasonic

 
Panasonic DMC-GF3 prijs vergelijking