CookiesPanasonic DMC-GF5 systeemcamera

6 april 2012 09:55 door Hans Wind

Panasonic DMC-GF5 systeemcameraDe Panasonic Lumix DMC-GF5 is een nieuwe digitale systeemcamera met verwisselbare lens in de Lumix G Micro System serie.

De nieuwe DMC-GF5 heeft een mooie en ultracompacte body en biedt zelfs bij hoge gevoeligheid een verbeterde beeldkwaliteit ten opzichte van zijn voorganger de GF3. Naast de basiseigenschappen die gebruikers van DSLR-camera’s eisen, zoals een snel en nauwkeurig autofocussysteem, biedt de DMC-GF5 een groot aantal opties waardoor men meer artistieke mogelijkheden heeft, maar die het fotograferen toch eenvoudig houden. De camera is daarmee aantrekkelijk voor gebruikers die de overstap maken van een digitale compactcamera. Voor deze camera is een uitgebreid assortiment verwisselbare Micro Four Thirds-lenzen beschikbaar voor nog meer fotografische mogelijkheden en foto’s met een superieure kwaliteit.

12,1-megapixel Live MOS-sensor

De DMC-GF5 is voorzien van een nieuwe 12,1-megapixel Live MOS-sensor, die zorgt voor uiterst gevoelige signaalverwerking. Door optimalisatie van de ‘on-chip’ filter kunnen er beelden worden vastgelegd bij een gevoeligheid van max. 12800 ISO (verbeterd ten opzichte van de GF3).
DMC-GF5 achterkantOok het fotodiode-circuit en uitleescircuit zijn geoptimaliseerd om de hoeveelheid ruis, die ontstaat tussen verwerking en uitlezen, te beperken. Daarnaast is het uitstekende ruisonderdrukkingssysteem van Panasonic voorzien van een nieuw NR-circuit dat ruis, die nog resteert na de laatste verwerkingsfase, volledig verwijdert.

De GF5 is ook voorzien van een vernieuwde Venus Engine beeldprocessor. De combinatie van 3DNR (3D Noise Reduction) en MNR (Multi-process Noise Reduction) zorgt ervoor dat zowel lichte als donkere partijen waarheidsgetrouw worden weergegeven met een minimale hoeveelheid ruis (bij opname in hoge gevoeligheid).

AF-systeem

Alle camera’s in de Lumix G Micro System serie gebruiken Contrast AF als scherpstelsysteem. In vergelijking met het Phase-difference AF-systeem, dat veel wordt toegepast bij DSLR-camera’s, biedt Contrast AF een grotere nauwkeurigheid, vooral bij opnames met een lichtsterke lens en een groot diafragma.

De Light Speed AF van de DMC-GF5 is met 0,09 seconde ultrasnel en met de hoge precisie Pinpoint AF kunnen zelfs snelbewegende onderwerpen duidelijk worden vastgelegd. Het geavanceerde Contrast AF-systeem maakt de DMC-GF5 niet alleen nauwkeuriger, maar ook aanzienlijk sneller dan DSLR-camera’s met Phase-difference AF uit het topsegment.

In combinatie met de Touch AF-bediening gaat het instellen en het scherpstellen op een onderwerp zeer snel en eenvoudig, waardoor bijna nooit een spontaan moment wordt gemist. De DMC-GF5 gebruikt de Contrast AF-functie ook om Full-area focus mogelijk te maken, waardoor er scherpgesteld kan worden op elk punt in het beeldveld. De touchscreen-bediening zorgt ervoor dat het kiezen van een compositie spontaan en intuïtief gebeurt.

Met behulp van de touchscreen-bediening van de DMC-GF5 kan men onmiddellijk scherpstellen op het onderwerp door het aan te raken op het LCD-scherm en kan men zelfs de sluiter bedienen. Nadat het onderwerp is vergrendeld door middel van een aanraking, volgt de fotocamera het onderwerp wanneer het beweegt, dankzij de functie AF Tracking. De DMC-GF5 is ook voorzien van de Pinpoint AF-functie, waardoor er nog nauwkeuriger kan worden scherpgesteld doordat het scherpstelgebied kan worden uitvergroot. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om scherp te stellen op de pupil in een oog.

* De scherpsteltijd is gemeten met de Lumix G X VARIO PZ 14-42 mm/F3.5-5.6 ASPH. /POWER O.I.S. (H-PS14042) (de lens die met de DMC-GF5X wordt geleverd) waarbij de lens werd bewogen van 2 m naar oneindig. De zoompositie bevond zich in de groothoekstand. Panasonic meetmethode.

Scene Guide

Voor mensen die voor het eerst een systeemcamera met verwisselbare lens gebruiken biedt de Scene Guide in de DMC-GF5 23 voorbeeldopnames, gemaakt door professionele fotografen. Gebruikers kunnen de opname kiezen die het meest overeenkomt met de situatie die zij willen vastleggen. De optimale instellingen voor het vastleggen van het beeld worden dan automatisch gekozen*. Bovendien kunnen werkwijze, technisch advies en aanbevolen verwisselbare lens worden weergegeven, zodat gebruikers kunnen leren fotograferen.

De Creative Control-modus is uitgebreid. In plaats van 6 (bij de DMC-GF3) worden nu 14 (bij de DMC-GF5) filters geboden. Naast de al bestaande filters Expressive, Retro, High Key, Sepia, High Dynamic en Miniature Effect** kan de gebruiker nu ook kiezen uit Soft Focus***, Dynamic Monochrome, Impressive Art, One Point Color, Cross Process, Low Key, Toy Effect en Star Filter***. De hoeveelheid effect van elke filter kan ook worden ingesteld. De nieuwe GUI en het nieuwe menutabblad zorgen ervoor dat men probleemloos kan wisselen van filtereffect en het effect vooraf kan bekijken via Live View. Bovendien worden er in de iA- of iA Plus-modus filters aanbevolen afhankelijk van het beeld dat de fotocamera detecteert.

* Scene Guide is in sommige opnamesituaties niet mogelijk
** Er wordt geen geluid opgenomen bij het gebruik van [MINIATURE EFFECT] in de Creative Control-modus en ongeveer 1/10 van de tijd wordt opgenomen. (Wanneer men gedurende 10 minuten opnames maakt, is de lengte van de uiteindelijke video ongeveer 1 minuut.)
*** Alleen bij foto-opnames

DMC-GF5 touchscreen met 920.000 pixels

Het nieuwe 3,0 inch hoge resolutie touchscreen met 920.000 pixels en de GUI (Graphic User Interface – grafisch gebruikersmenu) zorgen ervoor dat de bediening van de DMC-GF5 zowel eenvoudig als plezierig is.

Met behulp van de touchscreen-bediening kunnen gebruikers onmiddellijk scherpstellen op het onderwerp door het aan te raken op het scherm en kunnen zij zelfs de sluiter bedienen. Nadat het onderwerp is vergrendeld door middel van een aanraking, volgt de fotocamera het onderwerp zelfs wanneer het beweegt, dankzij de functie AF Tracking. Als de Lumix Power Zoom Lens H-PS14042 of H-PS45175 op de camera wordt bevestigd, kan ook Touch Zoom worden gebruikt. De DMC-GF5 gebruikt de Contrast AF-functie ook om Full-Area focus te kunnen bieden. Hierdoor kan er scherpgesteld worden op elk punt in het beeldveld. Het kiezen van een compositie gebeurt spontaan en intuïtief. Via het Touch Q-menu heeft men toegang tot de opnameopties. De DMC-GF5 is altijd snel en eenvoudig te bedienen.

Dankzij de nieuwe grafische engine is de GUI nu op elk punt geperfectioneerd en door gebruik van animatie is de zichtbaarheid verbeterd. Gebruikers kunnen een beeld kiezen als achtergrond voor het menuscherm, net als bij een mobiele telefoon.

Ondanks de ingebouwde flitser is de DMC-GF5 uitzonderlijk compact. Het design doet op geen enkele manier denken aan een DSLR-camera. De GF5 heeft een verfijnd en elegant design dankzij de afgeronde vormen en de aluminium ring rond de lensvatting. Aan elk onderdeel van de fotocamera is veel aandacht besteed, niet alleen aan hoe hij eruitziet, maar ook aan hoe hij aanvoelt.

Naast het zwart, wit en bruin is de DMC-GF5 ook verkrijgbaar in een nieuwe kleur: rood.

1920 x 1080 Full HD videobeelden met stereogeluid

De DMC-GF5 kan in 1920 x 1080 50i Full High Definition video’s opnemen in AVCHD-formaat, dat bij het afspelen qua compressie-efficiëntie en compatibiliteit met AV-apparatuur uitstekend presteert. De camera biedt naast de praktische Full-time AF-functie ook Touch AF voor video-opnames, waarmee de gebruiker als een professional afwisselend kan scherpstellen op de voor- en achtergrond. Met een speciale video-opnameknop aan de bovenzijde kan de gebruiker onmiddellijk beginnen met het maken van video’s tijdens het fotograferen, zonder extra parameters te moeten instellen. Naast de Full HD video-opnamemogelijkheden, biedt de DMC-GF5 ook een hoogwaardig geluid, dat wordt vastgelegd met Dolby Digital Stereo Creator. Video’s kunnen worden opgenomen in MP4-formaat voor weergave op een computer of andere draagbare elektronische apparaten zonder dat de bestanden hoeven te worden geconverteerd. Daarnaast vergroot de Extra Tele Conversion-functie het zoombereik virtueel tot maximaal 4,2x zonder dat de beeldkwaliteit vermindert bij een lagere resolutie.

– De maximale tijd voor het doorlopend opnemen van videobeelden in [AVCHD] is 29 minuten en 59 seconden in Europese PAL gebieden.
– De maximale tijd voor het doorlopend opnemen van videobeelden in [MP4] is 29 minuten en 59 seconden of maximaal 4 GB.
– De resterende opnametijd wordt op het scherm weergegeven. (Bij [Full HD] in [MP4] formaat worden de bestanden groot, dus zal de opnametijd minder zijn dan 29 minuten en 59 seconden.)

Overige eigenschappen van de DMC-GF5

• Hoewel de DMC-GF5 een compacte en stijlvolle systeemcamera met verwisselbare lens is, is deze camera in staat met hoge snelheid opnames te maken bij 4 fps (in volledige resolutie), zodat bewegende onderwerpen kunnen worden vastgelegd.

• Voor mensen die voor het eerst een systeemcamera met verwisselbare lens gebruiken zorgt de iA (Intelligent Auto) modus ervoor dat men prachtige foto’s kan maken met behulp van een aantal ondersteunende functies zoals AF Tracking, Intelligent D-range Control, Intelligent Scene Selector, Face Recognition en Intelligent ISO Control. In de iA Plus-modus kunnen gebruikers het onscherptegebied in de achtergrond, belichtingscompensatie en witbalans aanpassen zodat ze meer invloed kunnen uitoefenen op het resultaat.

• De camera is ook voorzien van een speciale sensor die waarneemt onder welke hoek een opname wordt gemaakt, zodat men ongeacht de lens die werd gebruikt altijd kan zien of de foto horizontaal of verticaal werd genomen.

• De DMC-GF5 is compatibel met de UHS-I-standaard voor SDXC/SDHC-geheugenkaarten en profiteert zo van de snelle gegevensoverdracht. Er zijn verschillende optionele accessoires verkrijgbaar, zoals groothoek-, tele-, macro-, en fisheyeconversie-lenzen en modieuze draagbanden en tassen, die de DMC-GF5 extra aantrekkelijk maken.

Panasonic DMC-GF5 prijs en beschikbaarheid

De nieuwe GF5 is vanaf mei verkrijgbaar in vier verschillende kits.

• Losse body: € 499

• Standaard Zoom Kit met Zoom Lens, LUMIX G VARIO 14-42mm/F3.5-5.6: € 549

• Power Zoom Kit: Compact, light-weight Power Zoom Lens LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm/F3.5-5.6 : € 699

• Double Lens Kit: Single focal Length Lens, LUMIX G 14mm/F2.5 ASPH én Standard Zoom Lens, LUMIX G VARIO 14-42mm/F3.5-5.6: € 699

Bron: Panasonic