CookiesPanasonic DMC-GF6 DSLM camera

9 april 2013 08:18 door Hans Wind

Panasonic DMC-GF6 DSLM cameraDe Panasonic DMC-GF6 is een nieuwe DSLM (Digital Single Lens Mirrorless) camera in de LUMIX G serie.

De Panasonic DMC-GF6 beschikt over een nieuwe Live MOS-sensor, een vernieuwde Venus Engine en Light Speed AF.
Door de 19 filtereffecten is de DMC-GF6 niet alleen een camera met verwisselbare lens, maar ook een creatief hulpmiddel. Het is volgens de fabrikant een camera voor gebruikers die serieuzer aan de slag willen met hun fotografie. Door Wi-Fi-connectiviteit en NFC (New Field Communication) is het nu nog gemakkelijker om op afstand foto’s te maken via een tablet of smartphone en om beelden over te zetten en te delen met vrienden en familie en op online netwerken.

Daarnaast heeft de Panasonic DMC-GF6 bovenop de camera een speciale video-opnameknop waarmee Full HD video’s (1920×1080, 50i) in AVCHD en met stereogeluid kunnen worden vastgelegd. De DMC-GF6 is een robuuste camera met een ingebouwde flitser (GN6.3 ISO160・m/GN5.0 ISO100・m) en een 3 inch beeldscherm, dat ongeveer 180° kantelbaar is. De camera is verkrijgbaar in de kleuren zwart, bruin en wit.

Panasonic DMC-GF6 achterkantDe nieuwe Live MOS-sensor maakt opnames in hoge resolutie en met hoge gevoeligheid mogelijk, terwijl ruis wordt geminimaliseerd. Ook de Venus Engine-beeldprocessor is aangepast en voorzien van geavanceerde ruisonderdrukkingssystemen. Het beheersbare ruisgebied is ongeveer 64x vergroot. Hierdoor kunnen nu grote delen met ruis worden verwijderd die eerder lastig te ontdekken waren. Dit heeft tot resultaat dat er ook ’s avonds duidelijke, vloeiende beelden kunnen worden vastgelegd. De combinatie van de nieuwe Live MOS-sensor en de Venus Engine biedt een gevoeligheid van ISO 3200 (Auto) en maximaal ISO 25600 (Uitgebreid).

Met zijn grote verscheidenheid aan opnamemogelijkheden, zoals de Self Shot-modus, de Creative Control-functie met 19 filters en de Stop Motion Animation-functie, is de Panasonic DMC-GF6 een veelzijdige camera.

Gebruikers kunnen een zelfportret maken door de camera met uitgestrekte arm vast te houden en het scherm ongeveer 180° verticaal te draaien, waardoor ze perfect in het beeld passen.

De populaire Creative Control-modus is verbeterd door uitbreiding van het aantal filters van 14 bij de DMC-GF5 naar 19 bij de DMC-GF6. Naast de al bestaande filters Expressive, Retro, High Key, Sepia, High Dynamic, Soft Focus, Dynamic Monochrome, Impressive Art, One Point Color, Cross Process, Low Key, Toy Effect, Star Filter en Miniature Effect zijn Old Days, Sunshine, Bleach Bypass, Toy Pop en Fantasy toegevoegd. Een aantal van deze filters kan ook worden toegepast bij zelfportretten die worden gemaakt in de Self Shot-modus.

Wi-Fi en NFC op de Panasonic DMC-GF6

Voor het eerst beschikt een camera met verwisselbare lens over Wi-Fi- en NFC-connectiviteit. De camera biedt hierdoor meer flexibiliteit en beelden kunnen gemakkelijker worden gedeeld. Na de eerste instelling kunnen tablets en smartphones die gebruikt worden voor het maken van opnames op afstand met één enkele aanraking worden aangesloten. De gebruiker hoeft dus niet iedere keer opnieuw autorisatiegegevens in te voeren.

Alle camera’s in de LUMIX G categorie maken gebruik van Contrast AF als autofocussysteem. In vergelijking met het Phase difference AF-systeem, biedt Contrast AF een grotere nauwkeurigheid, vooral bij opnames met een lichtsterke lens en een groot diafragma.

Light Speed AF maakt het mogelijk om snel bewegende onderwerpen duidelijk vast te leggen. Daarnaast kan men met AF Tracking scherpe, opeenvolgende opnames maken van een bewegend onderwerp.

Panasonic DMC-GF6 belangrijkste kenmerken

Creative Panorama-functie: hiermee maakt men een horizontale of verticale panoramische opname door opeenvolgende foto’s gedeeltelijk te overlappen. Ook is het mogelijk om een van de Creative Control-effecten toe te voegen.

Stop Motion Animation-functie: maakt het mogelijk om met de camera een stop motion (stop frame) video te maken met foto’s die achtereenvolgens worden vastgelegd terwijl het onderwerp een paar graden wordt bewogen. Door dit effect lijkt het alsof het onderwerp uit zichzelf beweegt.

Clear Retouch: hiermee kunnen ongewenste objecten of personen uit het beeld worden verwijderd door er op het scherm met een vinger overheen te gaan. Ze verdwijnen op een natuurlijke manier terwijl het beeld intact blijft.

Opnames maken op afstand: het is mogelijk om op afstand zowel foto’s als video’s* vast te leggen met behulp van een smartphone of tablet die dient als op afstand bedienbare sluiter met een beeldscherm dat live wordt weergegeven bij een vloeiende 30 fps. Met de smartphone of tablet kan niet alleen de sluiter worden bediend. Ook kan men in- en uitzoomen , scherpstellen en de sluitertijd, het diafragma en de belichtingscompensatie instellen en opnames starten en stoppen in de videomodus.

Instant Transfer-functie: hiermee kan de camera telkens wanneer de sluiter wordt ontspannen automatisch fotogegevens overzetten naar een opgegeven elektronisch apparaat. In de weergavemodus kunnen gebruikers ook het beeld dat wordt weergegeven op de camera aanraken om het meteen over te zetten naar een smartphone of tablet. Ook is het mogelijk om locatie-informatie aan het beeld te hangen door gebruik te maken van de GPS (Global Positioning System) logbestanden van een smartphone of tablet. Al deze gevarieerde opties om opnames te maken, te bekijken en te delen worden mogelijk gemaakt doordat de DMC-GF6 gebruikmaakt van de Panasonic Image App, de speciale toepassingssoftware van Panasonic voor iOS- en Android-smartphones.

Cloud Service: met de exclusieve cloud service LUMIX CLUB van Panasonic kunnen gebruikers beelden opslaan in een speciale map. Daarvandaan kunnen de beelden worden overgezet naar Facebook, Flickr, Picasa, Twitter, YouTube of een ander sociaal netwerkplatform.

De Wi-Fi Direct-functie: biedt de mogelijkheid om opnames weer te geven op DLNA (Digital Living Network Alliance) compatibele VIERA HD TV’s .

Full-area Touch AF: maakt het mogelijk om scherp te stellen op elk punt in het beeldveld, waardoor de gebruiker snel en intuïtief kan scherpstellen en in alle vrijheid zijn compositie kan bepalen.Daarnaast kan met de nieuwe Touch AE (Auto Exposure) functie de scherpstelling en belichting worden ingesteld door het onderwerp dat wordt weergegeven op het scherm één keer aan te raken.

Met één hand bedienbare schuifknop: met deze nieuwe schuifknop kunnen de toegewezen functies zoals zoomen , belichting en diafragma rechtstreeks worden bediend.Met deze knop kan de gebruiker ook beelden vergroten in de weergavemodus en door pagina’s bladeren in het menu.

iA (Intelligent Auto) modus: Voor mensen die voor het eerst een systeemcamera met verwisselbare lens gebruiken zorgt de iA (Intelligent Auto) modus ervoor dat men prachtige foto’s kan maken met behulp van een aantal ondersteunende functies zoals AF Tracking, Intelligent D-range Control, Intelligent Scene Selector, Face Recognition en Intelligent ISO Control.

Intelligent Scene Control is nu ook voorzien van de modus Food Recognition.

• In de iA Plus-modus kunnen gebruikers het onscherptegebied in de achtergrond, de belichtingscompensatie en de witbalans aanpassen zodat ze meer invloed kunnen uitoefenen op het resultaat.

• De Scene Guide biedt 23 voorbeeldfoto’s die zijn gemaakt door professionele fotografen. Gebruikers kunnen de opname kiezen die het meest overeenkomt met de situatie die zij willen vastleggen. De optimale instellingen voor het vastleggen van het beeld worden dan automatisch gekozen. Bovendien kunnen werkwijze, technisch advies en aanbevolen verwisselbare lens worden weergegeven, zodat gebruikers hun fotografische vaardigheden kunnen verbeteren.

180° kantelbaar touchscreen met een resolutie van 1.040.000: het nieuwe grote scherm met een hoge resolutie van 1.040.000 pixels heeft een beeldveld van bijna 100% en kan tot ongeveer 180° worden gekanteld. Het frontpanel is rechtstreeks aangebracht op het nieuwe In Cell Touch-scherm, zonder dat zich hier tussen een laag lucht bevindt. Dit zorgt ervoor dat de weerkaatsing van extern licht aanzienlijk wordt verminderd. Samen met een verhoging van de resolutie van ongeveer 13% en een verbetering van de kleurweergave van ongeveer 20% is het scherm van de DMC-GF6 beter zichtbaar dan ooit tevoren. Daarnaast wordt de demping van het doorgelaten backlight geminimaliseerd om een brede beeldhoek mogelijk te maken en 25% energie te besparen.

Panasonic DMC-GF6 prijs en beschikbaarheid

De Panasonic DMC-GF6 is vanaf mei leverbaar in het zwart, wit en bruin.

• DMC-GF6KEG-K (14-42mm Compact) € 549,95

• DMC-GF6KEG-T (14-42mm Compact) € 549,95

• DMC-GF6KEG-W (14-42mm Compact) € 549,95

• DMC-GF6XEG-K (14-42mm Powerzoom) € 699,95

• DMC-GF6WEG-K (14-42mm Compact + 45-150mm) € 749,95

Bron: Panasonic