CookiesPanasonic DMC-GH4 filmt in Ultra HD kwaliteit

7 februari 2014 13:07 door Hans Wind

Panasonic DMC-GH4 filmt in Ultra HD kwaliteitDe Panasonic DMC-GH4 is een zogenaamde DSLM-camera (Digital Single Lens Mirrorless) met nieuwe AF-technologie en Ultra HD video-opnamemogelijkheden.

De Panasonic DMC-GH4 is de opvolger van de DMC-GH3 maar de beeldkwaliteit van zowel foto’s als video’s is volgens de fabrikant aanzienlijk verbeterd.

De camera heeft een nieuwe 16,05-megapixel Digital Live MOS Sensor die het vervormen van beelden – ook wel rolling shutter-effect genoemd – onderdrukt, wanneer de elektronische sluiter wordt gebruikt of bewegende beelden worden vastgelegd. De beeldprocessor Venus Engine heeft ook aanpassingen ondergaan en levert nu betere resultaten door de nieuwe quad-core CPU. De snelle signaalverwerking maakt hoogwaardige video-opnames mogelijk, zoals Ultra HD. Door de integratie van superieure ruisonderdrukkingssystemen, zijn met de Panasonic DMC-GH4 opnames mogelijk van ISO 100 tot ISO 25600. De gevoeligheid, kleurovergangen, resolutie en kleurweergave zijn ook verbeterd en de burst-opnamemodus biedt nu een snelheid van 12 fps.

Panasonic DMC-GH4 achterkantDe nieuwe Panasonic DMC-GH4 overbrugt het verschil tussen videocamera’s voor de consumentenmarkt en die voor de professionele markt. Een van de belangrijkste verbeteringen is de mogelijkheid om Ultra HD video-opnames te maken (Cinema 4K: 4096×2160/24 fps en QFHD 4K: 3840×2160/tot 30 fps) in MOV/MP4. De DMC-GH4 kan ook Full HD video’s vastleggen met een ultrasnelle Bitrate van 200 Mbps (ALL-Intra) of 100 Mbps (IPB). Gebruikers kunnen kiezen uit MOV, MP4 (LPCM), AVCHD Progressive en AVCHD bij verschillende framesnelheden. Professionele gebruikers zullen waarderen dat ze de systeemfrequentie kunnen aanpassen. Ze kunnen kiezen uit 59,94 Hz (23,98 Hz), 50,00 Hz en 24,00 Hz. Tijdens het vastleggen van video-opnames kan men met de DMC-GH4 ook realtime beelden overzetten naar een extern beeldscherm via een optionele micro HDMI-kabel. Voor uniekere videobeelden biedt de DMC-GH4 de optie om VFR (Variable Frame Rate) of Time Lapse/Stop Motion Animation toe te passen, zonder dat nabewerking nodig is. Daarnaast is de camera voorzien van een aantal praktische functies die nodig zijn voor het maken van professionele video-opnames.

Het nauwkeurige Contrast AF-systeem van de Panasonic DMC-GH4 is verder verbeterd door toepassing van de DFD (Depth from Defocus) technologie. De scherpsteltijd is hierdoor nog verder verkort en is nu circa 0,07 sec. Naast de snelheid is ook het bedieningsgemak verbeterd dankzij de toevoeging van Eye Detection AF en 49-punts AF met Custom Multi-modus.

De Panasonic DMC-GH4 is uitgerust met dubbele OLED (Organic Light-Emitting Diode) schermen voor de LVF (Live View Finder) met 2.359.000 pixels en het scherm aan de achterkant van de camera met 1.036.000 pixels. In zowel de LVF als het scherm aan de achterkant is OLED toegepast voor een snellere respons met een minimale vertraging en een verbeterde resolutie. De OLED van de LVF van de DMC-GH4 heeft een contrastratio van 10.000:1.

Om bestand te zijn tegen intensief gebruik in het veld, bestaat het gegoten frame van de DMC-GH4 uit een magnesiumlegering. De constructie is ook spatwater- en stofbestending omdat alle naden en knoppen zijn geseald. De sluiter, die op een minimale sluitertijd van 1/8.000 seconde kan worden ingesteld, is ook aangepast en is bestand tegen circa 200.000 keer afdrukken.

De Panasonic DMC-GH4 beschikt tevens over Wi-Fi met NFC-technologie en kan gemakkelijk op externe apparatuur worden aangesloten. Het is ook mogelijk om RAW-bestanden in de camera te bewerken.

De volledige specificaties van de DMC-GH$ kunt u lezen op de Panasonic website.

Panasonic DMC-GH4 prijs en beschikbaarheid

De Panasonic DMC-GH4 is leverbaar in zwart vanaf mei 2014 voor een adviesprijs van:
• 1.499,95 euro voor de body
• 1.999,95 euro voor de body met 14-140 lens

Bron: Panasonic