CookiesPanasonic DMC-GM1 – een compacte 16 Megapixel DSLM

18 oktober 2013 08:37 door Hans Wind

Panasonic DMC-GM1 - een compacte 16 Megapixel DSLMDe Panasonic DMC-GM1 is het eerste lid van de nieuwe Lumix GM serie en is een compacte DSLM (Digital Single Lens Mirrorless) camera met de prestaties die in de buurt komen van een DSLR.

De camera heeft een grote Digital Live MOS-sensor die is gebaseerd op het Micro Four Thirds-systeem.

De nieuwe Panasonic DMC-GM1 heeft een nieuwe 16-megapixel Digital Live MOS-sensor en Venus Engine. Opnames gemaakt bij weinig omgevingslicht hebben hierdoor een betere scherpte. Daarnaast kan een maximale ISO-gevoeligheid van 25.600 worden gekozen.

Het AF-contrastsysteem van de Panasonic DMC-GM1 s snel en nauwkeurigheid doordat het digitale signaal tussen de camera en de lens bij max. 240 fps wordt uitgewisseld. Dankzij een verscheidenheid aan AF-functies, waaronder Low Light AF, Pinpoint AF en One-Shot AF, kan de camera in zeer verschillende opnamesituaties worden gebruikt. Met behulp van de touchscreen-bediening, die is geïntegreerd in het 3-inch scherm met een resolutie van circa 1.036.000 pixels, kunnen gebruikers onmiddellijk scherpstellen op het onderwerp door het aan te raken op het scherm.Ook kunnen zij zo de sluiter bedienen. Met de vingertoppen kan elk doel eenvoudig worden vergroot om nauwkeurig scherp te kunnen stellen.

Panasonic DMC-GM1 achterkantMet de Panasonic DMC-GM1 maakt men ook Full HD 1920 x 1080, 50i (50 Hz) video-opnames van hoge kwaliteit in AVCHD Progressive en MP4 met stereogeluid. Het praktische Full-time AF en AF Tracking zijn ook beschikbaar bij het maken van video-opnames. De bioscoopachtige 24p video-modus met een bitsnelheid van max. 24 Mbps of P/A/S/M-modus resulteert in expressieve beelden.

De Panasonic DMC-GM1 beschikt over de Creative Control-modus die naast Time Lapse Shot, Stop Motion Animation en Clear Retouch nog 22 fascinerende filtereffecten biedt. Met Stop Motion Animation kan een stop motion video worden gemaakt. Met de Clear Retouch-functie kunnen ongewenste delen van een opname worden gewist. Beide handelingen worden simpelweg in de camera uitgevoerd.

De camera biedt verbindingsmogelijkheden via Wi-Fi, zodat gebruikers de camera kunnen aansluiten op hun smartphone of tablet voor nog meer opname-opties. Het is ook mogelijk een smartphone of tablet te gebruiken als veelzijdige afstandsontspanner met beeldscherm. Met de functie Instant Transfer worden foto’s na het vastleggen automatisch naar de smartphone of tablet verzonden. Ook kunnen zowel foto’s als video’s worden gearchiveerd op geregistreerde digitale apparatuur, zoals een pc. Dit gebeurt automatisch via het draadloze toegangspunt thuis.

Het formaat van de Panasonic DMC-GM1 is zeer compact. Het mechanisme van de sluiter is aangepast en heeft nu een motor in plaats van een veer. Hierdoor kon het opwindmechanisme worden verwijderd en is de sluiterunit nu ca. 80% kleiner. Bij een traditionele DSLM-camera wordt de sensorunit door middel van een frame op de hoofdunit geplaatst. Door de hoofdunit van een magnesiumlegering te maken kon de sensorunit bij de DMC-GM1 rechtstreeks worden bevestigd waardoor het aantal onderdelen werd verminderd. Ondanks dat de DMC-GM1 ultracompact is, beschikt de camera over een ingebouwde flitser (GN5.6 ISO200・m/GN4.0 ISO100・m) die voldoet voor alledaagse momentopnames. Dit wordt mogelijk gemaakt door toepassing van een nieuwe uitschuifbare pantograaf-stroboscoop die verticaal op en neer beweegt. Door de elektronische onderdelen zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen is de lay-out ervan verbeterd. Dit heeft geleid tot een verkleining van de printplaat met ca. 30%, waardoor er ruimte is ontstaan voor de sensorunit. Het heeft er ook voor gezorgd dat het totale interne volume is verkleind.

De Panasonic DMC-GM1 is voorzien van onderdelen met een doordachte vormgeving, zoals een extra aluminium draaiknop met drie keuzestanden en een hoogwaardige kunstleren grip. De camera past bij de onlangs geïntroduceerde digitale verwisselbare lens Lumix G VARIO 12-32mm/F3.5-5.6 ASPH. /MEGA O.I.S. (H-FS12032). Daarnaast kan aan de DMC-GM1 de Hand Grip DMW-HGR1 (zwart/zilver, wordt apart verkocht) worden bevestigd, voor een nog betere grip.

Panasonic DMC-GM1 prijs en beschikbaarheid

De Panasonic DMC-GM1 is vanaf begin december 2013 verkrijgbaar in de kleuren zwart, zilver en oranje.

• Panasonic DMC-GM1KEG (body in oranje, zwart of zilver + H-FS12032E): adviesprijs 699 euro.

• Panasonic DMC-GM1WEG (body in het zilver + H-FS12032E + 20 mm pancake lens H-H020AE + DMW-HGR1GU): adviesprijs 999 euro.

Bron: Panasonic