CookiesPanasonic DMP-BD30 Blu-ray speler introductie

31 oktober 2007 09:40 door Hans Wind

Panasonic DMP-BD30 Blu-ray speler introductieDe nieuwe Panasonic DMP-BD30 Blu-ray disc speler is het resultaat van de combinatie van een aantal geavanceerde technieken. Natuurlijk bezit de BD30 de specificaties van een hoogwaardige Blu-ray disc speler, die speciaal ontwikkeld is om een hoge beeldresolutie te realiseren van 1920 x 1080 pixels. Daarnaast biedt de BD30 een geluidsweergave van een zeer hoog niveau op basis van formats als Dolby TrueHD en DTS-HD. Bovendien heeft Panasonic met het Final Standard Profile een aantal geheel nieuwe functies toegevoegd aan het Blu-ray disc concept. De DMP-BD30 is de eerste Blu-ray disc speler ter wereld die het Final Standard Profile ondersteunt.

Het Final Standard Profile voegt een grote verscheidenheid aan nieuwe en verbeterde functies toe aan Blu-ray disc media die zijn geproduceerd met BD-ROM Profile 1 versie 1.1. Zo biedt een beeld-in-beeld functie een klein venster in het hoofdscherm, en kan de gebruiker met de Audio Mixing functie kiezen van welk scherm hij het geluid weergegeven wil hebben: van het hoofdscherm of van het kleine venster.

De DMP-BD30 is uitgerust met dezelfde unieke Panasonic P4HD (Pixel Precision Progressive Processing voor HD) technologie die zoveel lof oogstte in de DMP-BD10/10A. Bovendien bezit de DMP-BD30 de PHL Reference Chroma processor. Deze zorgt voor een uitmuntende weergave van de kleine details en nuances van speelfilm-scènes dankzij een betere begrenzing van de kleurenvlakken. De 1080/24p afspeelfunctie biedt speelfilms op Blu-ray discs dezelfde 24 bps snelheid (beelden per seconde) als wordt toegepast in bioscopen. De DMP-BD30 is tevens compatibel met de HDMI V.1.3 / Deep Colour functie voor een superieure soepele gradatie in 4.096 stappen. Met deze en nog enkele andere functies wordt de kwaliteit van de beeldweergave aanzienlijk verhoogd.

De DMP-BD30 voldoet aan de HDMI V.1.3 standaard, dat houdt in dat de geluidskwaliteit een aanzienlijke verbetering krijgt dankzij de weergave van Dolby TrueHD en DTS-HD audio in bitstream format zonder degradatie, en maakt het voor de eerste keer ooit mogelijk om remastering toe te passen op de Blu-ray disc. De nieuwe Blu-ray disc speler is tevens voorzien van hoge-snelheid 50 Mbps optische uitgang en een 192kHz 24-bit digitaal-analoog convertor (DAC). Condensatoren die de geluidskwaliteit verbeteren, versterken het uitgangsvermogen en onderdrukken de ruis. Zo wordt de weergave van de lage- en middenfrequentietonen naar een hoger niveau gebracht. Deze hoogwaardige beeld- en geluidstechnologieén zijn samengevoegd in de UniPhier chip, een door Panasonic in het leven geroepen systeem LSI, die voor de eerste keer ter wereld, ontwikkeld is door het toepassen van 45 nanometer-verwerking in een consumentenproduct. Deze technologie die alle functies in één chip integreert levert een belangrijke bijdrage aan de geringe afmetingen van de DMP-BD30 en zijn lagere energieverbruik.

Om het netwerken gemakkelijker te maken, is de DMP-BD30 voorzien van een SD geheugenkaart-ingang. Hiermee wordt gegevensoverdracht vanaf een HD videocamera of een digitale fotocamera heel eenvoudig. AVCHD videobeelden en JPEG-format foto’s kunnen worden bekeken op een grootbeeld TV bij een hoge resolutie van 1920 x 1080: steek gewoon de SD geheugenkaart in de bijbehorende ingang van de DMP-BD30. Foto’s in JPEG-format die op een SD geheugenkaart staan, kunnen middels een diavoorstelling worden bekeken, compleet met achtergrondmuziek van een muziek-CD.

De nieuwe DMP-BD30 Blu-ray disc speler zorgt voor een optimaal genot van het Blu-ray medium en kan ook nog worden gekoppeld aan andere High Definition producten, zoals videocamera’s en digitale fotocamera’s. Zo fungeert de speler als een centrale hub voor HD entertainment.
De DMP-BD30 wordt in Europa geproduceerd om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van de Europese markten en gebruikers. Door zijn constante ondersteuning van het Europese productiesysteem van het merk levert Panasonic een belangrijke bijdrage aan de Europese economie, en biedt het tegelijkertijd de eindgebruikers producten die hun leven wat prettiger maken.

Belangrijkste specificaties van de Panasonic DMP-BD30

Final Standard Profile
Final Standard Profile ”“ een extra geavanceerde functie bij BD-ROM profiel 1 Versie 1.1 ”“ biedt een scala aan interessante nieuwe mogelijkheden op het gebied van entertainment. Het opent de deur naar nieuwe functies zoals Beeld-in-beeld (waarbij een tweede, klein venster wordt weergegeven in het hoofdscherm) en Audio mixen (waarmee de geluidsweergave kan worden gekozen van het kleine venster of van het hoofdscherm). Een andere mogelijkheid is de functie waarmee nieuwe soorten bonus content bij een speelfilm kan worden weergegeven.

Beeld-in-beeld
Met de functie Beeld-in-beeld wordt een klein venster weergegeven over een gedeelte van het hoofdscherm. Er zijn vier Beeld-in-beeld modi, elk met hun eigen functies. Dat zijn Uitgebreid commentaar, Backstage pas, Achter de schermen, en Audio mixen.

Het medium Blu-ray disc gaat een flinke stap verder dan het soort gesproken commentaar dat gewoonlijk bij DVD-films wordt meegeleverd, zoals opmerkingen van de regisseur. Uitgebreid commentaar maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat de regisseur of de acteurs in een klein venster worden weergegeven (alsof ze vóór het projectiescherm staan) en, wijzend op acteurs of apparatuur, daar commentaar bij leveren.

Met de Backstage Hiermee kan aanvullende informatie worden gekregen over mensen, plaatsen of dingen in een Blu-ray disc speelfilm. Gebruik gewoon de afstandsbediening om een item te selecteren dat op het scherm wordt getoond, waarna in het hoofdscherm een klein venster wordt geopend. Daar staan dan bijvoorbeeld opmerkingen in over de kleding van de acteurs of accessoires die worden gebruikt, of informatie over het restaurant waar de scène zich afspeelt.

Achter de schermen functie. Bij het afspelen van een film waarbij de stemmen zijn ingesproken, zoals een tekenfilm, kan met deze functie in een klein venster de acteur worden getoond terwijl hij de stem insprak. Dit geeft een leuk inkijkje in de keuken bij het tot stand komen van een tekenfilm.

Met de Audio mix functie kan de gebruiker kiezen welke soundtrack hij wil beluisteren: de track bij het programma dat wordt weergegeven in het hoofdscherm, of de soundtrack van het kleine venster. Of beide tegelijk.

Andere mogelijkheden van Final Standard Profile
In de toekomst zullen er nog veel meer nieuwe functies worden ontwikkeld. Zo kan het mogelijk worden om aanvullende content te kopen en te downloaden vanaf de website, en die vervolgens op te slaan op een SD geheugenkaart. De gebruiker kan dan ook de speelfilm afspelen vanaf de Blu-ray disc, en tegelijkertijd de aanvullende content af te spelen vanaf de SD kaart. Dit biedt mogelijkheden voor een geheel nieuw concept van entertainment.

HDTV Beeldkwaliteit
UniPhier
UniPhier is een combinatie van een Reference Chroma processor met geavanceerde P4HD beeldtechnologie. Deze Precise Digital Video processor geeft scherpe, natuurlijke kleuren weer die nagenoeg identiek zijn aan de originele filmkwaliteit. De prachtige beelden worden aangevuld met een uitzonderlijk puur en accuraat geluid, geproduceerd met behulp van Audio Re-master en andere toonaangevende geluidstechnologieén. UniPhier weerspiegelt de geavanceerde coderings- en systeemtechnologieén die door Panasonic Hollywood Laboratory (PHL) zijn ontwikkeld in samenwerking met professionals uit de filmindustrie. UniPhier vormt het hart van de DMP-BD30 waardoor deze een niveau van beeld en geluid kan produceren dat voldoet aan de strenge eisen van de filmindustrie. Op deze manier kunnen speelfilms worden ervaren zoals ze werkelijk bedoeld zijn.

PHL Reference Chroma processor
De PHL Reference Chroma processor zorgt voor een opwaardering van de kleureninformatie in de gedecodeerde videosignalen (van 4:2:0 naar 4:2:2). Met toepassing van de door Panasonic zelf ontwikkelde technologie geeft dit innovatieve
systeem de fijnste details en nuances weer van Blu-ray video streams die zijn vastgelegd met een hoogwaardig beeldcompressie-systeem. Het genereert beelden met alle helderheid en diepte die BD-Video speelfilms te bieden hebben.

P4HD (Pixel Precision Progressive Processing voor HD)
Om de beste kwaliteit HD-beelden van een BD-Video disc te krijgen, dient een speler te worden toegepast die hoogwaardige progressieve beelden weergeeft, bewegingen soepel laat verlopen, en scherpe diagonale lijnen trekt. De P4HD van de BD30 verwerkt meer dan 15 miljard pixels per seconde en past de maximale verwerkingsprocessen toe op elke pixel in de videogegevens op de disc. Het resultaat: beelden van een uitzonderlijk hoge resolutie.

HDMI V.1.3 met Deep Colour
Het HDMI uitgangssignaal van de DMP-BD30 is compatibel met ‘Deep Colour’. De voorganger, HDMI V.1.2 biedt 8-bits, 256-staps gradatie; HMDI V.1.3 biedt zelfs 12-bits, 4.096-staps gradatie. Hierdoor kan de DMP-BD30 natuurgetrouwe kleuren weergeven met soepele gradatie en minimale kleurenbanding ??

1080/24p weergave
De DMP-BD30 biedt een uitgangssignaal van 1080/24p. Het geeft filmbeelden weer van een Blu-ray disc in hun originele 24p vorm, zonder dat conversie nodig is. Speelfilms worden zo weergegeven in hetzelfde beeldformaat als in de bioscoop wordt gebruikt.

DivX weergave
De DMP-BD30 kan videogegevens afspelen die zijn vastgelegd op een CD-R/CD-RW of een DVD-R/DVD-RDL in het DivX format.

High Definition geluidskwaliteit
Precise Digital Audio
HD Audio Codec bitstream uitgangssignaal
De DMP-BD30 ondersteunt de specificaties voor HDMI V.1.3. Het apparaat kan dus audiosignalen met een hoge bitrate produceren (Dolby TrueHD, DTS-HD) die in bitstream zijn gecodeerd op een Blu-ray disc. Indien een compatibele AV versterker wordt gebruikt, is het resultaat een audioweergave van studiokwaliteit.

Geluidsverbeterende technologie
Naast een zeer accurate 192kHz 24-bit DAC, produceert de DMP-BD30 zowel een
coaxiaal digitaal uitgangssignaal als een hoge-snelheid 50Mbps optisch uitgangssignaal. Zeer hoogwaardige akoestische onderdelen zijn gebruikt om hoge-resolutie lage en middelhoge geluiden weer te kunnen geven. Een elektrolytische condensator met een ultra-lage weerstand met ene polyelfin sok en een OFC voedingskabel zorgen ook voor een krachtige bas en een hoge signaal/ruisverhouding.

Audio re-master voor alle media
De Audio re-master functie van de DMP-BD30 compenseert de gegevens die verloren zijn gegaan bij het comprimeringsproces dat wordt toegepast bij het vastleggen van gegevens op Blu-ray discs en DVD’s. Dankzij die functie wordt het geluid weer voller en rijker en komt het zeer dicht in de buurt van het originele geluid. Hiermee wordt het ook voor de eerste keer mogelijk om een Blu-ray disc te re-masteren.

HD netwerken
HD netwerken met SD geheugenkaart
De DMP-BD30 is voorzien van een ingang voor een SD geheugenkaart. Gebruik gewoon de SD kaart uit de digitale fotocamera of de HD videocamera om foto’s en beelden in hoge resolutie op de TV te bekijken.

Koppelen met een HD videocamera
De DMP-BD30 kan beelden in AVCHD format weergeven die zijn opgenomen met een HD videocamera zoals een Panasonic HDC-SD9. De beelden die zijn vastgelegd op de SD geheugenkaart van de camcorder worden rechtstreeks vanaf de HDMI-uitgang van de DMP-BD30 afgespeeld in hun originele, hoogwaardige 1920 x 1080 resolutie. De DMP-BD30 is tevens uitgerust met een AVCHD Direct Navigator functie waarmee snel en eenvoudig bepaalde scènes kunnen worden opgezocht.

Koppelen met digitale camera
De DMP-BD30 kan foto’s in JPEG format weergeven die zijn vastgelegd op een SD geheugenkaart en die zijn genomen met, bijvoorbeeld, een Lumix DMC-TZ3 digitale
camera. De DMP-BD30 kan deze foto’s weergeven in een resolutie van 1902 x 1080 ”“ ideaal voor een Full-HD TV ”“ en deze via de HDMI uitgang reproduceren. Met behulp van de functie Diavoorstelling kunnen gelijktijdig de foto’s worden bekeken en een muziek-CD worden afgespeeld. Muziek en beelden tegelijk: een extra dimensie bij het foto’s bekijken.

VIERA koppeling
Naadloze bediening
De Blu-ray disc speler kan worden bediend via de afstandsbediening van de TV. Als de TV ingeschakeld is, kan de VIERA Link functie worden gebruikt om met de afstandsbediening van de TV naar de home theatre modus te schakelen. Druk gewoon op de VIERA Link knop op de afstandsbediening en kies ‘BD Player’ op het VIERA Link menuscherm. Het menu van de BD speler verschijnt op het scherm, waarna de weergave van een Blu-ray disc kan beginnen, of een selectie kan worden gemaakt van het menu van de Blu-ray disc.

In de VS heeft de Panasonic DMP-BD30 Blu-ray speler een adviesprijs van $499.95.


Panasonic DMP-BD30 prijs vergelijking