CookiesPanasonic HC-X1000 4K 60p camcorder

10 september 2014 08:12 door Hans Wind

Panasonic-HC-X1000 Ultra HD 4K camcorderDe Panasonic HC-X1000 is de eerste prosumer-camcorder die 4K 60p/50p videobeelden op een SD-kaart kan opnemen. Met een LEICA Dicomar lens in combinatie met een nieuwe BSI-sensor en Crystal Engine Pro 4K beeldprocessor, produceert de HC-X1000 levensechte beelden in Ultra HD 4K resolutie. Daarnaast heeft de camcorder een breed scala aan professionele functies en een 20x optische zoomlens in een uiterst compacte behuizing, waardoor de meest wendbare en mobiele opnames kunnen worden genomen.

Met ondersteuning voor verschillende bestandsformaten – inclusief AVCHD, MOV en MP4 – en hoge bitsnelheden, is de Panasonic HC-X1000 geschikt voor uiteenlopende opnamesituaties. Bovendien is de HC-X1000 uitgerust met diverse functies zoals drie handmatig verstelbare ringen, 2-kanaals XLR audio-ingangen, ND-filters en Dual SD-kaartsleuven.


De Panasonic HC-X1000 legt beelden vast in QFHD resolutie (3.840 x 2.160) en Cinema 4K (4.096 x 2.160) formaten die vloeiende 60p/50p beelden produceren.

De 1/2.3″ BSI-sensor van de HC-X1000 zorgt voor een hogere snelheid van het uitlezen zodat grote volumes van 4K data bij 60 fps/50 fps kunnen worden verwerkt. Hierdoor wordt het rollende sluiter-effect dat vaak optreedt bij actie-opnames onderdrukt.

De high-speed Crystal Engine Pro 4K verwerkt de enorme hoeveelheid gegevens die nodig is voor het snel en nauwkeurig opnemen, terwijl een nieuw ruisonderdrukkingssysteem zorgt voor beelden met minimale ruis, zelfs bij opnames met weinig licht.

Met een lens, die voldoet aan alle strenge inspectienormen van LEICA op het gebied van resolutie en contrast, kan de Panasonic HC-X1000 scherpe en heldere beelden opnemen. Drie ND-filters (1/4, 1/16, 1/64) zijn in de lens ingebouwd om de hoeveelheid invallend licht bij verschillende opnamesituaties te onderdrukken. Zo kunt u bijvoorbeeld bij fel daglicht opnames maken met een langere sluitertijd of de lens volledig openen voor een hoge resolutie en een geringe scherptediepte.

Hoge bitsnelheid

Met diverse opnameformaten, bitsnelheden en bewerkingsopties is de HC-X1000 geschikt voor een breed scala aan prosumers en professionals. Het AVCHD-formaat is beschikbaar naast MOV en MP4 voor een snelle en eenvoudige bewerking. Bij opnames in Full HD wordt gebruik gemaakt van ALL-Intra-compressie voor een maximale bitsnelheid van 200 Mbps, hetgeen een uitstekende kwaliteit aan de beeldproductie geeft.

Bij het ontwerp van de Panasonic HC-X1000 is ook aan filmregisseurs gedacht – de 4K video ondersteunt niet alleen QFHD-resolutie (3.840 x 2.160) voor tv-uitzendingen, maar ook Cinema 4K (4.096 x 2.160) voor filmproducties.

De 4K opnamemogelijkheden van de HC-X1000 bieden meer flexibiliteit voor de beeldverwerking. Met 4K kunt u uw compositie bijsnijden en het perfecte frame kiezen en daarnaast 200 procent inzoomen met behoud van HD-kwaliteit; zet stationaire beelden om in verschuivende shots; kantel en nivelleer het beeldmateriaal of stabiliseer uw film in een handomdraai.

Panasonic HC-X1000 ontwerp

De HC-X1000 beschikt over een ergonomisch ontwerp, met klepjes om bedieningsfouten te voorkomen tijdens het opnemen. De lay-out van de knoppen is geoptimaliseerd om de bediening tijdens het filmen zo eenvoudig mogelijk te maken.

Ondanks het compacte formaat van de HC-X1000 is deze voor snel en intuïtief camerawerk voorzien van diverse handmatige bedieningsopties: een focusring, irisring, een zoomring op de lenscilinder en een led-ring die aangeeft dat de opname bezig is.

Het 3,5 inch inschuifbare LCD-aanraakscherm van de Panasonic HC-X1000 dient als een high-definition 1.152.000 dots monitor en als bedieningspaneel voor menuopties. Wanneer het niet wordt gebruikt, schuift het in de voorste handgreep voor extra mobiliteit en veiligheid. Het scherm draait ook verticaal 270 graden om eenvoudig opnames vanuit een hoge of lage hoek te nemen of voor interview-selfies.

Daarnaast zorgen de twee ingebouwde SD-kaartsleuven voor extra flexibiliteit en gemoedsrust. Met twee sleuven kunt u namelijk dezelfde data op beide SD-kaarten gelijktijdig opnemen, zodat u gemakkelijk kunt wisselen tussen beide kaarten en opnames niet verloren gaan. Met de Auto-Switch Recording functie schakelt het systeem automatisch over naar de tweede kaart als de eerste kaart vol is. Verder kunt u met Background Recording de SD-kaart in sleuf 2 instellen om continu op te nemen vanaf het moment dat u een opname start. Ondertussen neemt u alleen de gewenste scènes op de SD-kaart in sleuf 1 op door REC in en uit te schakelen. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele gemiste scènes als de REC-knop uit staat.

De HC-X1000 heeft een 2-kanaals XLR-audio-ingang voor externe microfoons of lijnopnames met een +48 V fantoomvoeding voor het gebruik van professionele, geavanceerde geluidsopnameapparatuur.

Panasonic HC-X1000 prijs en beschikbaarheid

De Panasonic HC-X1000 is verkrijgbaar vanaf november 2014 in zwarte kleur voor een voorlopige adviesprijs van 2.999 euro.

Bron: Panasonic