CookiesPanasonic HDC-SD100 en HDC-HS100 HD camcorder introductie

22 juli 2008 17:21 door Hans Wind

Panasonic HDC-SD100 en HDC-HS100 HD camcorder introductiePanasonic introduceert twee nieuwe HD 3MOS camcorders, de HDC-SD100 en de HDC-HS100. De vele handmatig te bedienen functies bieden de gebruiker tal van creatieve mogelijkheden. Beide camera’s zijn uitgerust met ’s werelds eerste 3MOS systeem. Dit systeem is door Panasonic ontwikkeld en is gebaseerd op de 3CCD technologie die al veel lof heeft ontvangen vanwege zijn uitstekende kleurweergave.

De MOS-sensoren leveren een opmerkelijk verbeterde beeldkwaliteit door het vergrote oppervlak, zelfs onder verminderde lichtomstandigheden (2 lux). De 3 MOS sensoren verwerken de rode, groene en blauwe componenten van inkomend licht separaat, zodat de kleurreproductie buitengewoon goed is.

De nieuwe HDC-SD100 en de HDC-HS100 leveren bij alle gebruikstoepassingen een AAA (triple A) prestatie: zowel wat betreft beeldkwaliteit, functies als bedieningsgemak.

Panasonic HDC-SD100Beide camera’s zijn handmatig te bedienen waardoor de gebruiker de mogelijkheid krijgt om expressieve beelden te creéren naar eigen persoonlijke smaak, die met automatische functies niet mogelijk zouden zijn. De Intelligent Auto functies, de eerste ter wereld voor camcorders, zorgen ervoor dat je met de SD100 en de HS100 eenvoudig en op elk moment schitterende opnames maakt. De nieuwe Manual Ring zorgt voor nog meer creatieve vrijheid.

De HDC-SD100 is schokbestendig daar hij opneemt op een SD of SDHC geheugenkaart en dus geen bewegend mechanisme heeft. Dit in combinatie met zijn compacte formaat, maakt de SD100 ideaal voor onderweg.

De HS100 is een hybride model dat Full HD beelden opneemt op zowel een SD (of SDHC) geheugenkaart als op de ingebouwde 60GB harddisk. Op een 32GB SDHC kaart kan ongeveer 12 uur worden opgenomen en de 60GB harddisk kan 23 uur aan beelden opslaan (in beide gevallen in de HE mode). Hiermee heeft de HS100 een totale opslagcapaciteit van zo’n 35 uur aan Full HD opnames. Met de HS100 is het mogelijk om opnames eenvoudig te kopiéren van de SD geheugenkaart naar de harddisk, of andersom. Daarnaast kunnen opnames worden gekopieerd naar een ander opslagmedium.

Andere nieuwe functies van de SD100 en HS100:
• het geavanceerde AVCHD videoformaat (1920 x 1080p) neemt beelden op in een adembenemende Full HD kwaliteit.
• een 5.1 kanaals geluidssysteem met vijf microfoons voor extreem hoge kwaliteit geluid met levensechte akoestische weergave. Bij het gebruik van een goed surround sound systeem lijkt het bij terugkijken van beelden alsof je er middenin zit.
• Zoom Mic functie waarbij het bereik van de microfoon is gelinked aan de bediening van de lens.
• Focus Mic functie die zich focust op omgevingsgeluid in de buurt van de camcorder, ongeacht of de lens gericht is op een object dichtbij of veraf.
• Cold shoe-flitser aansluiting

Verklaring van de functies

’s Werelds eerste 3MOS systeem
Een drietal geavanceerde technologieén: 3MOS sensor, HD Crystal Engine en een nieuwe Leica Dicomar lens, ondersteunen de SD100 en de HS100 bij het leveren van superieure beelden die vereist zijn bij Full HD 1920 x 1080 opnames.

• 3MOS sensor
Bij een 3MOS systeem wordt het licht dat door de lens komt gesplitst in drie primaire kleurcomponenten (rood, groen en blauw), en elk signaal wordt verwerkt door een van de drie MOS circuits. Vergeleken met een conventionele 1MOS levert het nieuwe 3MOS systeem heldere, levensechte kleuren met meer detail en een rijkere gradatie. Daarnaast is het oppervlak van de sensor dat het licht opvangt, bijna twee keer dat van een CCD sensor, dus een hogere lichtgevoeligheid. Dit zeer nauwkeurige beeldelement is het eerste ter wereld dat opnames maakt bij lichtomstandigheden van minder dan 2 lux.

• Nieuwe Leica Dicomar lens
De bekende Leica Dicomar lens, een combinatie van de vermaarde Leica optical technologie in combinatie met de techniek van Panasonic, is nog verder ontwikkeld. Het Leica Dicomar lenssysteem dat is toegepast in de SD100 en de HS100 bevat 12 lenzen in 9 groepen, inclusief asferische lenzen om de resolutie en contrast te verbetere. Daarnaast bevat het systeem een LD (low-dispersion) lens om te voorkomen dat kleuren uitlopen. Op alle lenselementen is bovendien een speciale multi-coating aangebracht om kleurafwijkingen te minimaliseren, zodat de beelden scherp, helder en vrij van flikkering zijn. Door toepassing van een highly-refractive lens is het mogelijk om 12 x zoom te combineren met een compacte body.

iA (intelligent Auto)
De iA functie activeert automatisch verschillende handige functies in een keer, zoals Advanced O.I.S., Gezichtsherkenning en Intelligent Contrast Control. Ook zijn de camera’s voorzien van Intelligent Scene Selector.

Prijzen en beschikbaarheid van de Panasonic HDC-SD100 en HDC-HS100 HD
Beide camera’s zijn vanaf september leverbaar op de Nederlandse markt. De HDC-SD100 zal € 999,= gaan kosten en HDC-HS100 € 1.199,=

Bron: Panasonic