CookiesPanasonic HDC SDT750 3D camcorder review

13 oktober 2010 11:55 door Hans Wind

Panasonic HDC SDT750 3D camcorder reviewDe Panasonic HDC SDT750, waar we in dit review naar kijken, is de eerste 3D camcorder voor de consumentenmarkt.

In feite is de SDT750 een hoogwaardige 2D camcorder waarop een zogenaamde 3D conversielens kan worden bevestigd waarna u met dezelfde camera ook 3D video opnamen kunt maken.

In dit review zullen we, omdat het hier nu eenmaal om een 3D camcorder gaat, de nadruk duidelijk leggen op de 3D video opname mogelijkheden van deze camcorder. Uiteindelijk is dit de eerste consumenten 3D camcorder in de markt. Bovendien zit het met de 2D kwaliteit trouwens wel goed.

Panasonic HDC SDT750 verpakking en ingebruikname
De Panasonic HDC SDT750 komt in een fikse doos en na het uitpakken van camera en accessoires wordt ook wel duidelijk waarom. De SDT750 wordt namelijk zeer compleet geleverd met de volgende onderdelen en accessoires: Accu met netadapter en stroomkabel, DC-kabel, Afstandbediening met batterij, AV Multikabel, USB kabel, HDMI minikabel, tekenpen, lenskap, schoenadapter, CD-ROM met software, CD-ROM met handleiding, beknopte papieren handleiding, 3D-conversielens met opbergtas, lensdop voorkant 3D lens met kalibratie patroon, lensdop achterkant 3D lens.
Naast deze meegeleverde accessoires heeft Panasonic nog een ruim assortiment optionele accessoires voor de camera beschikbaar zoals bijvoorbeeld zwaardere accu’s, groothoekconversie lenzen, videolampen en microfoons e.d.
Na het opladen van de accu konden we meteen met de SDT750 aan de slag en daarbij valt meteen het gemak van het LCD touchscreen op. De basisinstellingen als datum, tijd en geografische gegevens waren daarmee snel in te voeren. Een geheugenkaart wordt niet meegeleverd dus u zult wel een SDHC of SDXC geheugenkaart moeten aanschaffen.

HDC SDT750Panasonic SDT750 in 2D modus
De camcorder voelt als zeer snel vertrouwd aan en dat komt natuurlijk ook omdat dit model veel techniek aan boord heeft van de succesvolle Panasonic HDC-HS700 en HDC-SD700 camcorders die al bekend stonden om hun uitstekende kwaliteit. De SDT750 laat opnieuw zien dat de Full HD opnamen van deze camcorder van hoogwaardige kwaliteit zijn waarbij de SDT750 ook in minder gunstige lichtomstandigheden weinig ruis liet zien. De geavanceerde opties zoals gezichtherkenning werkten probleemloos.
Met de Panasonic SDT750 kunt u 2D video opnemen in 1.080/50p en dat ziet er bijzonder fraai uit op een HDTV. We doen de camcorder misschien wel onrecht door niet verder in te gaan op de 2D mogelijkheden maar zoals eerder opgemerkt concentreren we ons in deze test op de 3D mogelijkheden.


Panasonic SDT750 in 3D modus
Het monteren van de meegeleverde 3D-conversielens is relatief eenvoudig maar na de montage is het wel noodzakelijk om de lens-camcorder combinatie te kalibreren. Dat gebeurt met behulp van een patroon dat is aangebracht op de mat witte voorkant van de grote lenskap waarop een testpatroon is aangebracht. De instructies voor het kalibreren worden duidelijk weergegeven op het LCD scherm. Met behulp van drie instelwieltjes op de 3D lens kan de gebruiker het geheel dan instellen. Deze kalibratie is essentieel om een goed 3D beeld te kunnen opnemen en de procedure moet elke keer worden herhaald nadat de 3D lens opnieuw is aangebracht.

Voor 3D opnamen komt het beeld als volgt tot stand. De camcorder sensor registreert bij de opname 960 bij 540 beeldlijnen per oog. Deze beide beelden worden bij het opslaan van het bestand direct door de camcorder omgezet naar een upscaled beeld met 960 bij 1080 beeldlijnen per oog in het zogenaamde side-by-side formaat. Bij weergave op een 3D TV worden die beelden vervolgens weergegeven in een resolutie van 1920 x 1080. Ondanks de relatief lage initiƫle opname resolutie zien de 3D beelden er goed uit als is de scherpte zeker niet vergelijkbaar met de uitstekende 2D kwaliteit die de camcorder kan produceren..

Wel zijn er een aantal beperkingen bij het opnemen in 3D formaat. Zo werkt bijvoorbeeld de zoomfunctie niet en kunnen er ook geen 3D foto’s met de camcorder worden gemaakt. Ook gezichtherkenning is niet actief in 3D modus. Voor 3D opnamen is een behoorlijke hoeveelheid licht nodig. Wanneer de lichtomstandigheden minder gunstig zijn treedt al snel veel ruis op waardoor naast de beeldkwaliteit ook het 3D effect sterk afneemt.

Om een mooi 3D effect te krijgen is het ook van belang om in de voorgrond van de opnamen een object of persoon te hebben. Daarmee wordt namelijk een aanzienlijk betere diepte indruk gegeven. Datzelfde advies gold natuurlijk al bij 2D opnamen maar bij 3D wordt dat aspect nog wat belangrijker om een mooi diepte effect te bereiken.

3D weergave op de HDTV
Via de meegeleverde HDMI kabel (compliment voor Panasonic!) hebben we zowel de 2D als 3D beelden bekeken op de nieuwste Panasonic 42 inch Plasma 3D TV, de TX-P42GT20, en daarbij viel ons weer eens op dat ook dit nieuwe model relatief weinig last heeft van crosstalk. Met een adviesprijs van 1.499 Euro en een winkelprijs die daar al aanzienlijk onder ligt is deze 3D TV overigens een aantrekkelijk model.

Panasonic SDT750 review samenvatting en conclusie
Panasonic HDC SDT750 3D camcorder behoort wat betreft 2D weergave tot de absolute top van de consumenten camcorders. Daar hebben we niet op aan te merken.
Als het om 3D gaat levert de SDT750 met de meegeleverde 3D voorzetlens goede resultaten bij gunstige lichtomstandigheden al moeten we daarbij opmerken dat een aantal camcorder functies zoals zoom bij 3D opnamen niet beschikbaar zijn. De kalibratie, die nodig is na het monteren van de 3D voorzetlens, vraagt wat extra tijd en ervaring.
Alles bij elkaar een zeer fraaie camcorder waarbij het aan u is om te beslissen of u het extra bedrag van rond de 200 Euro uit wilt geven voor de 3D mogelijkheden die de SDT750 biedt.

HDC-SDT750 3D Camcorder prijs en beschikbaarheid
De HDC-SDT750 is vanaf nu leverbaar voor een adviesprijs van 1.399 Euro.

Editor: Hans M. Wind


Panasonic HDC-SDT750 prijs vergelijking

Panasonic TX-P42GT20 prijs vergelijking