CookiesPanasonic HDC-SDX1 Full HD camcorder

28 juli 2010 10:14 door Hans Wind

Panasonic HDC-SDX1 Full HD camcorderDe nieuwe Panasonic HDC-SDX1 Full HD camcorder is met een laag gewicht van slechts 185 gram volgens de fabrikant de lichtste camcorder ter wereld. Met de meegeleverde accu en een SD geheugenkaart is dat gewicht circa 229 gram. De compacte body past gemakkelijk in de hand, en toch neemt de camera Full HD AVCHD video’s op met een beeldkwaliteit van maar liefst 1.920 x 1.080 pixels.

Dankzij de bescheiden afmetingen van 51,5 mm (breedte) x 57,5 mm (hoogte) x 107,5 mm (diepte) kan het apparaat gewoon in de jaszak of in een tasje worden meegenomen. Door het geringe gewicht van de camera kan men lang filmen zonder vermoeide armen te krijgen. Het maken van Full HD video’s is nu net zo gemakkelijk als het snel maken van een foto.

Hoewel de body zeer compact is, heeft de SDX1 een 35,8 mm groothoek (35mm camera equivalent ) instelling voor het maken van (zelf)portretten binnenshuis, maar ook van opnames van uitgestrekte landschappen. Zowel de onderwerpen als de omgeving passen gemakkelijk in het beeldkader.
Ook voor close-ups is de camera uitermate geschikt, waarbij de geluiden van het onderwerp helder worden opgenomen. Dankzij de Intelligent Zoom functie kunnen telefoto-opnamen worden gemaakt met een zoomfactor tot 23x. Voor een optimale zoomprestatie is de SDX1 ook nog uitgerust met het HYBRIDE O.I.S. (Optical Image Stabilizer, optische beeldstabilisator) systeem. Dit zorgt ervoor dat telefoto-opnames eveneens een heldere, prachtige HD beeldkwaliteit krijgen.

Naast het AVCHD opname-format is de SDX1 ook in staat om opnames te maken in het PC-vriendelijke MP4-format. De SDX1 werkt niet alleen op de accu, maar ook via een USB-aansluiting. Voor het kopiëren van bestanden hoeft de SDX1 dus slechts alleen via een USB-kabel te worden aangesloten op een computer. Zo wordt het overzetten en bewerken van video’s op een Mac of PC wel heel gemakkelijk. De camera ondersteunt ook iFrame, zodat data soepel naar een Mac kan worden overgezet om te worden bewerkt. Met de meegeleverde HD Writer AE 2.6X software kunnen video’s direct worden geüpload naar YouTube™ of Facebook zonder dat er een browser moet worden opgestart. De SDX1 kan ook nog eens worden toegepast als webcamera voor het maken van gratis Skype video-gesprekken vanaf een PC.

Opnemen en Afspelen
Naast het conventionele AVCHD-format kan de SDX1 ook nog het PC-vriendelijke MP4-format (inclusief iFrame) aan. De gebruiker kan dus het format aanpassen aan het doel van de opname. Het AVCHD-format is ideaal voor het bekijken van Full HD beelden op een TV. Met het MP4-format is het makkelijker om video’s te bewerken op een PC en ze vervolgens te uploaden naar YouTube™ en Facebook. En iFrame is fantastisch voor het overzetten en bewerken van video’s met iMovie, de videobewerkingssoftware van de Mac.
iFrame voldoet aan de gangbare standaards en is dus compatibel met PC- en Mac-applicaties zoals Apple iMovie en PC-programma’s.

Werkt met Skype
De SDX1 kan ook worden gebruikt als webcamera voor Skype, de software-applicatie waarmee gebruikers gratis video-gesprekken kunnen voeren via het internet. Zo kan gemakkelijk een visuele communicatie worden gerealiseerd met familie en vrienden in, bijvoorbeeld, het buitenland.
Voor een hoge beeldkwaliteit bij videoconferencing wordt het gebruik van een hoogwaardige CPU (snelle processor) aangeraden.

HYBRIDE O.I.S. (Optical Image Stabilizer)
De nieuw ontwikkelde HYBRIDE O.I.S. is een hybride optisch en elektrisch beeldstabilisatiesysteem. De SDX1 kan niet alleen het trillen waarnemen van de camerahand door de verticale of horizontale polsbewegingen, maar ook de trillingen die optreden als de gehele arm beweegt. De vervagingen in de beelden die het gevolg zijn van die trillingen worden gecorrigeerd door de toepassing van een lens in het optische systeem en een sensor in het elektrische systeem. Bij elektrische beeldstabilisatie wordt het gedeelte van de sensor dat ongebruikt blijft, ingezet bij het zoomen. Hierdoor wordt het mogelijk om beeldaantasting te onderdrukken. Bij een hoge zoomfactor wordt een krachtige correctie toegepast waardoor de gebruiker schitterende opnames kan maken, zelfs tijdens het lopen of bij het inzoomen waarbij gewoonlijk vervaging optreedt als gevolg van het trillen.

O.I.S. Lock
Behalve het HYBRIDE O.I.S. systeem biedt de SDX1 met O.I.S. Lock een zelfs nog krachtiger correctie van het hand-trillen. Met een druk op de O.I.S. Lock knop op de LCD monitor wordt de gevoeligheid van de tril-peiling gemaximaliseerd en worden alle camerabewegingen aangemerkt als hand-trillen en gecorrigeerd. O.I.S. Lock is ideaal voor bijvoorbeeld vogelspotten, waarbij onder een vaste hoek moet worden ingezoomd.
Bij het draaien of verticaal bewegen van de camera treedt aanzienlijke vervaging op als gevolg van de beweging van de corrigerende lens.

Panasonic HDC-SDX1 prijs en beschikbaarheid
De HDC-SDX1 is vanaf begin augustus leverbaar in de kleuren grijs en paars.

Bron: Panasonic


Panasonic HDC-SDX1 prijs vergelijking