CookiesPanasonic Lumix DMC-G5 digitale camera

18 juli 2012 08:24 door Hans Wind

Panasonic Lumix DMC-G5 digitale cameraDe Panasonic Lumix DMC-G5 is een nieuwe spiegelloze digitale reflexcamera. De DMC-G5 heeft een geavanceerde beeldprocessor, die gebruikmaakt van een nieuw algoritme en een snellere respons. Het precisie Contrast AF is voorzien van het snelle AF-systeem “Light Speed AF”. Daarnaast kunnen er nu nog sneller opeenvolgende opnames worden gemaakt bij 6 fps in 16,05 megapixels bij volledige resolutie.

De DMC-G5 benut de mogelijkheden van de 16 megapixel Live MOS-sensor en Venus Engine volledig en is in staat opnames te maken in 1920 x 1080 50p Full HD video in AVCHD Progressive formaat met stereo geluid. Bij het maken van video-opnames beschikt de gebruiker over een geavanceerd AF-systeem, waaronder het praktische Full-time AF en Tracking AF, zodat iedere fotograaf met het grootste gemak hoogwaardige video-opnames kan maken.

Panasonic DMC-G5 achterkantBij de ontwikkeling van de buitenkant van de camera is veel aandacht besteed aan de grip, de knoppen en de coating. De Live View Finder met het equivalent van 1.440.000 pixels, een vergroting van ongeveer 1,4x (ongeveer 0,7x) en een beeldveld van 100% is voorzien van een oogsensor die samen met de nieuwe Touch Pad-functie tegelijkertijd op het LCD-scherm kan worden gebruikt. Om een exacte kadrering mogelijk te maken, is de camera ook voorzien van de functie Level Gauge (waterpas).

Het populaire Creative Control is verder uitgebreid en biedt nu 14 filters, zodat de gebruiker nog meer plezier beleeft aan zijn artistieke expressie. Naast de veelzijdige, ondersteunende iA (Intelligent Auto) Plus-modus, is de camera ook voorzien van de Scene Guide waarmee beginners op eenvoudige wijze kunnen leren fotograferen.
* Bij bepaalde opnameopties kunnen bij gebruik van Scene Guide geen video-opnames worden gemaakt.
* Alleen voor foto’s.
** Er wordt geen geluid opgenomen bij het gebruik van [MINIATURE EFFECT] in de Creative Control-modus en ongeveer 1/10 van de tijd wordt opgenomen. (Wanneer men gedurende 10 minuten opnames maakt, is de lengte van de uiteindelijke video ongeveer 1 minuut.)
*** Bij bepaalde opnameopties kunnen bij gebruik van Scene Guide geen video-opnames worden gemaakt.

Panasonic G5 technische specificaties

16,05-megapixel Live MOS-sensor en Venus Engine

LUMIX G realiseert kwalitatief hoogwaardige foto’s met levensechte details door middel van een uitstekende resolutie en beeld- en kleurweergave. De hoogwaardige lens en precisie AF zorgen voor een hoge resolutie. Een optimale balans tussen resolutie en ruisonderdrukking zorgt voor een levensgetrouwe beeldweergave. Een uiterst nauwkeurige, automatische belichting en witbalans met live lichtmeting resulteren in een waarheidsgetrouwe kleurweergave.

De 16,05-megapixel Live MOS-sensor is niet alleen sneller, maar ook voorzien van de eigen Panasonic pixel mix-technologie, een van de voordelen van de CMOS-sensor. Dit proces is specifiek ontworpen voor de digitale Live MOS-sensor om ruis te minimaliseren. De fijne bedrading rond de fotodiode zorgt voor een hoge diafragmaverhouding, wat resulteert in een hoge resolutie en een uitstekende S/R-verhouding terwijl de krachtige transistor bijdraagt aan een snelle signaalverwerking.

Als beeldverwerkingssysteem beschikt de camera over de Venus Engine. Deze is aangepast voor de DMC-G5, maakt gebruik van uiterst geavanceerde signaalverwerkingsmogelijkheden en zorgt zo voor heldere, scherpe beelden bij zowel foto- als video-opnames. 3DNR herkent de egale delen en randen in een beeld en past de mate van ruisonderdrukking daarop aan: sterker voor de egale delen en lichter voor de randen om het beschrijvende karakter van het beeld te behouden. Multi-process NR detecteert in hoog tempo de helderheid van elk deel van een beeld en past in meerdere stappen een optimale ruisonderdrukking toe. Daarnaast leveren de vier CPU’s uitstekende prestaties als het gaat om de snelle verwerking van grote hoeveelheden digitale signalen voor deze geavanceerde ruisonderdrukkingssystemen en het maken van 1920 x 1080 Full-HD video-opnames in progressive formaat en snelle burst-opnames.

DMC-G5 biedt ook HDR (High Dynamic Range). Verschillende foto’s die na elkaar zijn genomen met elk een andere belichting worden samengevoegd om overbelichte en onderbelichte delen te voorkomen.

Ultrasnelle respons voor spontane fotomomenten

Alle camera’s in de LUMIX G serie gebruiken Contrast AF als scherpstelsysteem. In vergelijking met het Phase-difference AF-systeem, biedt Contrast AF een grotere nauwkeurigheid, zelfs bij opnames met een groot diafragma (bij bijvoorbeeld F1.4 is Contrast AF ongeveer 90% nauwkeurig, terwijl Phase-difference AF ongeveer 60% nauwkeurig is). In het Phase-difference AF-systeem kan sprake zijn van een mechanische foutmarge. Bij Contrast AF wordt het scherpstellen bestuurd door de beeldsensor, zodat er geen mechanische foutmarge kan optreden bij het bereiken van de juiste scherpstelling. De DMC-G5 is voorzien van het ultrasnelle AF-systeem “Light Speed AF”; doordat de drivesnelheid van de sensor en de lens is verdubbeld van 60 fps naar 120 fps is de detectietijd voor het scherpstellen verkort*. Dankzij het geavanceerde Contrast AF-systeem presteert de DMC-G5 niet alleen qua nauwkeurigheid maar ook qua snelheid aanzienlijk beter dan dure DSLR-camera’s met Phase-difference AF. In combinatie met de Full-area Touch AF-functie is het mogelijk om scherp te stellen op elk punt in het beeldveld, waardoor de gebruiker snel en intuïtief kan scherpstellen en in alle vrijheid zijn compositie kan bepalen.

De DMC-G5 is in staat in hoge snelheid burst-opnames te maken bij 6 fps in volledige resolutie en 16,05 megapixels bij gebruik van een mechanische sluiter, en maximaal 20 fps bij gebruik van een elektronische sluiter. De compatibiliteit met de UHS-I (Ultra High Speed I) SDXC/SDHC geheugenkaart zorgt ervoor dat gegevens sneller kunnen worden weggeschreven, zelfs als ze als RAW-bestand worden opgeslagen.
*Met de H-PS14042

Lumix G5 bovenaanzichtVideo-opnames in Full HD 1920 x 1080

De LUMIX G serie biedt camera’s die niet alleen kwalitatief hoogwaardige foto’s maar ook prachtige video-opnames maken. De DMC-G5 is in staat hoge resolutie Full HD 1920 x 1080 50p video’s in progressive AVCHD (MPEG-4/H.264)* formaat vast te leggen. Door de Full HD-opnamemogelijkheid op te waarderen van interlaced naar progressive, worden snelbewegende onderwerpen of kleine details nog helderder weergegeven. Met de Dolby® Digital Stereo Creator kan kwalitatief hoogwaardig geluid worden opgenomen. Er is ook een Wind Cut-functie beschikbaar om het storende geluid van wind op de achtergrond grotendeels te elimineren.

De DMC-G5 biedt naast de praktische Full-time AF-functie ook Touch AF voor video-opnames, waarmee de gebruiker als een professional afwisselend kan scherpstellen op de voor- en achtergrond. Als men simpelweg de camera op een onderwerp richt, wordt er automatisch op scherpgesteld waardoor het extra aandacht krijgt. AF Tracking blijft zich scherpstellen op het onderwerp, zelfs als het beweegt.

De Extra Tele Conversion-functie vergroot het zoombereik virtueel tot maximaal 4,8x zonder dat de beeldkwaliteit vermindert bij een lagere resolutie.

Met een speciale, afzonderlijke knop aan de bovenzijde kan de gebruiker onmiddellijk beginnen met het maken van video’s tijdens het fotograferen, zonder extra parameters te moeten instellen. Tijdens het opnemen van een video kan met de DMC-G5 een foto worden gemaakt door alleen maar op de ontspanknop te drukken. Video’s kunnen ook worden opgenomen in MP4-formaat en direct worden afgespeeld op een pc of draagbare elektronische apparatuur zonder dat het bestand hoeft te worden geconverteerd.

Eenvoudige bediening

De optimale indeling van de knoppen zorgt ervoor dat de DMC-G5 moeiteloos is te bedienen. Met de nieuwe functieschakelaar kunnen bepaalde functies (zoom**, belichting of diafragma**) rechtstreeks worden ingesteld. Met deze schakelaar kan de gebruiker ook beelden vergroten in de weergave-modus en door pagina’s bladeren in het menu. In combinatie met de draai-en-druk-knop op de achterkant van de camera kunnen de belangrijkste opname-instellingen worden aangepast, zodat de camera nog eenvoudiger en intuïtiever kan worden bediend.

De grote, heldere LVF (Live View Finder) met een equivalent van 1.440.000 pixels en een beeldveld van 100% geeft een uitzonderlijk duidelijk beeld. Er treedt geen kleurverval op, waardoor de LVF elk onderwerp in elke omstandigheid in verbluffende kwaliteit weergeeft. De Live View met 60 fps ontvangt signalen rechtstreeks van de Live MOS-sensor en stuurt ze in real time voortdurend op hogere snelheid naar het LCD-scherm dankzij de ultrasnelle signaalverwerking door de Venus Engine. De LVF van de DMC-G5 is voorzien van een oogsensor. De beelduitvoer tussen de LVF en het LCD-scherm wordt automatisch overgeschakeld met de oogsensor op de LVF, die verschillende gevoeligheidsopties biedt – hoog, laag en uit – om te voorkomen dat eventueel verkeerde functies worden ingeschakeld. De oogsensor wordt ook gebruikt door de nieuwe functie Eye Sensor AF, die automatisch begint met scherpstellen als de gebruiker in de EVF kijkt, zodat spontane fotomomenten gemakkelijk kunnen worden vastgelegd.

Het grote LCD-scherm met een resolutie van 920.000 pixels en brede kijkhoek kan 180° opzij worden gedraaid en 270° omhoog en omlaag worden gekanteld, wat een gezichtsveld oplevert van nagenoeg 100%. De vertraging die optreedt bij de beelduitvoer is ongeveer 18% kleiner dan bij de voorganger van deze camera, de DMC-G3, waardoor snelbewegende onderwerpen gemakkelijker kunnen worden gevolgd. Het vrij draai- en kantelbare LCD-scherm met touchscreen-bediening kan overal worden aangeraakt en bekeken. Het touchscreen is niet alleen uiterst handig voor het maken van opnames, maar ook voor het bijzonder duidelijk weergeven van beelden. De nieuwe Touch Pad-functie zorgt ervoor dat de LVF en het LCD-scherm tegelijkertijd kunnen worden gebruikt, zodat de gebruiker nog gemakkelijker intuïtief opnames kan maken. Daarnaast kan de gebruiker via de aangepaste instellingen alle touchscreen-functies, zoals Touch Shutter, Touch AF en Touch Display, aan- en uitzetten om het bedieningsgemak van de camera te vergroten.

De DMC-G5 is voorzien van de functie Level Gauge, een waterpas waarmee de camera de horizontale/verticale beeldhoek detecteert met behulp van de acceleratiesensor. Foto’s die in portretformaat worden genomen worden automatisch verticaal weergegeven ongeacht welke lens wordt gebruikt.

Als de nieuwe Electronic Shutter-modus wordt gebruikt, maakt de camera geen geluid bij het maken van opnames, wat handig kan zijn tijdens bijvoorbeeld recitals, schooltoneelstukken of in een museum.
*Als de camera wordt gebruikt in combinatie met de powerzoomlens H-PS14042 of H-PS45175.
**In M(handmatig)-modus.

Ultra compact

De DMC-G5 heeft een compacte, lichtgewicht body met ingebouwde flitser (GN10.5 equivalent • ISO 160), waardoor deze camera ondanks zijn uitstekende prestaties en vele functies heel gemakkelijk overal mee naar toe kan worden genomen. Omdat het een camera is in de Lumix G serie is er aan alle details van de buitenkant evenveel aandacht besteed. De ergonomisch ontworpen grip past bij het compacte uiterlijk van de DMC-G5, maar zorgt er toch voor dat de camera gemakkelijk is vast te houden. De grip is gegoten van hars en elastomeer waardoor deze lekker in de hand ligt. Met het oog op een stijlvol uiterlijk en een laag gewicht is de voorkant gemaakt van aluminium. De instelknop is met uiterste precisie machinaal bewerkt zodat deze soepel draait, goed van vorm is en mooi glanst. Bij de knoppen op de achterkant is ook veel aandacht besteed aan coating, draaigemak, reliëf en kleur.

De DMC-G5 heeft een ingebouwde flitser. De gebruiker heeft keuze uit drie aantrekkelijke kleuren: zwart, zilver en wit.

Creative Control en Scene Guide

De populaire Creative Control-modus is uitgebreid. In plaats van 5 worden nu 14 filters geboden. Naast de al bestaande filters Expressive, Retro, High Key, Sepia, High Dynamic en Miniature Effect** kan de gebruiker nu ook kiezen uit Soft Focus*, Dynamic Monochrome, Impressive Art, One Point Color, Cross Process, Low Key, Toy Effect en Star Filter**. De hoeveelheid effect van elke filter kan ook worden ingesteld. Het nieuwe gebruikersmenu en nieuwe menutabblad zorgen ervoor dat men probleemloos kan wisselen van filtereffect en het effect vooraf kan bekijken via Live View. Bovendien worden er in de iA- of iA Plus-modus filters aanbevolen afhankelijk van het beeld dat de fotocamera detecteert.

De DMC-G5 biedt geavanceerde functies die ervaren fotografen zullen waarderen, maar is eenvoudig genoeg voor beginners om in iA (Intelligent Auto) Plus gemakkelijk foto’s en video’s te kunnen maken. In de iA Plus-modus kunnen het onscherpte gebied, belichtingscompensatie en witbalans worden aangepast voor bepaalde opnameopties terwijl automatische ondersteunende functies zoals AF Tracking, Intelligent ISO Control, Intelligent D-range Control, Face Recognition en Intelligent Scene Selector worden geactiveerd.

Voor mensen die voor het eerst een systeemcamera met verwisselbare lens gebruiken, biedt de Scene Guide in de DMC-G5 23 voorbeeldopnames gemaakt door professionele fotografen. Gebruikers kunnen de opname kiezen die het meest overeenkomt met de situatie die zij willen vastleggen. De optimale instellingen voor het vastleggen van het beeld worden dan automatisch gekozen*. Bovendien kunnen werkwijze, technisch advies en aanbevolen verwisselbare lens worden weergegeven, zodat gebruikers kunnen leren fotograferen.
* Bij bepaalde opnameopties kunnen bij gebruik van Scene Guide geen video-opnames worden gemaakt.
* Alleen voor foto’s.
** Er wordt geen geluid opgenomen bij het gebruik van [MINIATURE EFFECT] in de Creative Control-modus en ongeveer 1/10 van de tijd wordt opgenomen. (Wanneer men gedurende 10 minuten opnames maakt, is de lengte van de uiteindelijke video ongeveer 1 minuut.)
*** Bij bepaalde opnameopties kunnen bij gebruik van Scene Guide geen video-opnames worden gemaakt.

De DMC-G5 is verkrijgbaar in zwart, zilver en wit.

Panasonic Lumix DMC-G5 prijs en beschikbaarheid

De DMC-G5 is vanaf september 2012 leverbaar.

De adviesprijs is:
• 649 Euro voor de DMC-G5EG (body only)
• 749 Euro voor de DMC-G5KEG (body + standaard zoomlens LUMIX G Vario 14-42mm/F3.5-5.6 ASPH./MEGA O.I.S.)
• 899 Euro voor de DMC-G5XEG (body + power zoomlens LUMIX G Vario PZ 14-42mm/F3.5-5.6 ASPH./POWER O.I.S.)
• 949 Euro voor de DMC-G5WEG (body + standaard zoomlens LUMIX G Vario 14-42mm/F3.5-5.6 ASPH./MEGA O.I.S. + tele zoomlens LUMIX G Vario 45-200mm/F4.0-5.6 ASPH./MEGA O.I.S.)

Bron: Panasonic