CookiesPanasonic Lumix DMC-GM5

16 september 2014 16:12 door Hans Wind

Panasonic GM5De Panasonic Lumix DMC-GM5 heeft een body van een magnesiumlegering, een aluminium draaiknop met drie keuzestanden en een grip in het zwart. Bij de camera wordt een externe flitser (GN7, zwart) geleverd die past in de accessoireschoen. De nieuwe Lumix GM5 beschikt over een 16-megapixel Digital Live MOS-sensor en de Venus Engine is uitgerust met een nieuw ruisonderdrukkingssysteem. De opnamen in een donkere omgeving zijn hierdoor beter. Daarnaast zijn door toepassing van het nieuwe Detail Reproduction Filter Process de maximale resolutie en het contrast van het midden tot hoge bereik verbeterd.

De Intelligent D-range Control biedt een groter dynamisch bereik en behoudt het vloeiende kleurverloop dankzij nauwkeurige signaalverwerking.

De Panasonic DMC-GM55 kan vloeiende Full HD videobeelden vastleggen in 1.920 x 1.080 50p AVCHD Progressive en dat kan ook in MP4 formaat met stereogeluid. Door toepassing van Dolby Digital wordt geluid in hoge kwaliteit opgenomen en de Wind Cut-functie gaat het geluid van de wind op de achtergrond grotendeels tegen.

Panasonic GM5-bovenkant
De LVF met 1.166K pixels heeft een vergrotingsfactor van circa 0,92x/0,46x (equivalent van een 35mm-camera) en een beeldveld van 100%. De kleurweergave van de LVF is gelijk aan die van de Lumix GX7. Met de Touch Pad AF-functie is het mogelijk de LVF en het beeldscherm tegelijkertijd te gebruiken. De bediening is hierdoor zeer eenvoudig. Bovendien begint de Eye Sensor AF direct met scherpstellen als de gebruiker in de LVF kijkt. De camera is dus direct klaar om een opname te maken.

Het grote touchscreen met 920.000 pixels van de Panasonic GM5 is rechtstreeks aangebracht op het voorpaneel. Dit betekent dat er zich geen laag lucht tussen deze twee delen bevindt. Het 3-inch grote scherm vertoont daardoor veel minder interne weerspiegelingen.

Fotografen kunnen met de Lumix GM5 een snelle sluitertijd van max. 1/16000 en de camera biedt ook Focus Peaking, Silent Mode, Highlight/Shadow Control en Level Gauge.

Autofocus systeem

Het Contrast AF-systeem van de Lumix G serie is nauwkeurig, vooral wanneer er opnames worden gemaakt met een groot diafragma. Daarnaast biedt de Lumix GM5 Light Speed AF, waardoor het mogelijk is om de spontaanste momenten adembenemend scherp vast te leggen.

De AF Drive van de GM5 geeft beeldgegevens door met tot 240 fps, wat hem sneller maakt dan sommige digitale spiegelreflexcamera’s. De camera biedt ook een snelle Burst Shooting-modus met AF Tracking van 5 fps in volledige resolutie van 16 megapixels.

Verder beschikt de Lumix GM5 over de functie Low Light AF. Hierdoor presteert de AF aanzienlijk beter in donkere omstandigheden.

Naast Face Recognition AF beschikt de Panasonic GM5 over Eye Detection AF, dat automatisch scherpstelt op een oog. Met Pinpoint AF kan het deel van het beeld waarop moet worden scherpgesteld 5 keer worden vergroot door het eenvoudigweg aan te raken op het beeldscherm. De gebruiker kan hierdoor op een precies punt scherpstellen en toch de hele compositie zien.

Creatieve opties

De DMC-GM5 biedt een aantal artistieke functies die digitaal fotograferen leuker en creatiever maken. Met de nieuwe functie Snap Movie kan de gebruiker video’s opnemen met een vooraf ingestelde duur van 2, 4, 6 of 8 seconden en zo een kort filmpje van bewegende foto’s maken. Met behulp van de verschillende editopties, waaronder aanpasbare audiobestanden, kan men video’s volledig personaliseren en vervolgens snel en gemakkelijk delen via de Panasonic Image App.

De camera is voorzien van de zogenaamde Creative Control-modus, die in totaal 22 filteropties biedt. De hoeveelheid effect van elke filter kan worden ingesteld en met deze camera is het ook mogelijk voorkeursinstellingen en filters te combineren om bijzondere beelden te creëren. Een nieuwe functie van de Panasonic GM5 is de mogelijkheid om tegelijkertijd foto’s te maken met en zonder filtereffecten, zodat men de beelden kan vergelijken en het favoriete beeld kan delen met vrienden.

Wi-Fi op de Panasonic GM5

De Lumix GM5 is voorzien van Wi-Fi-connectiviteit. Beelden kunnen hiermee snel en eenvoudig worden gedeeld. De camera kan ook gemakkelijk worden verbonden met een smartphone of tablet, zodat foto’s en videoclips vrijwel direct op sociale media kunnen worden geplaatst of gemaild naar vrienden of familie.

Deze connectiviteitsopties maken ook het vastleggen van opnames op afstand mogelijk. Een smartphone of tablet kan namelijk als afstandsbediening worden gebruikt voor de Panasonic GM5, ideaal voor het vastleggen van gevaarlijke situaties of schuwe onderwerpen waarbij het niet praktisch is om in de buurt van de camera te blijven. De scherpstelling, het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde kunnen daarbij worden ingesteld voordat de sluiter wordt ontspannen. Vervolgens kan het resultaat worden bekeken via Remote View voordat de gebruiker zijn camera weer ophaalt.

Nieuwe lenzen

Panasonic introduceert ook twee nieuwe lenzen voor de Lumix GM5 en GM1. De nieuwe Lumix G Vario 35-100 mm / F4.0-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S. (H-FS35100) met een brandpuntsafstand van 35-100 mm (vergelijkbaar met 70-200 mm op een 35mm-camera) is geschikt voor het creëren van een wazige achtergrond bij portretten of close-ups of het vastleggen van onderwerpen die zich verder weg bevinden. De lens heeft een metallic afwerking en is inschuifbaar, waardoor hij ongelofelijk compact is en zeer gemakkelijk mee te nemen.

Daarnaast is de Lumix G 14mm / F2.5 II ASPH. (H-H014A), een lens met een vaste brandpuntsafstand, nu verkrijgbaar in een nieuw zwart of zilverkleurig jasje en past daardoor perfect bij beide stijlvolle camera’s. Deze compacte lens maakt optimaal gebruik van de brede beeldhoek en de grote scherptediepte.

Panasonic Lumix DMC-GM5 prijs en beschikbaarheid

De Panasonic GM5 is beschikbaar vanaf begin november 2014 voor de volgende adviesprijzen:

• Panasonic DMC-GM5KEG (body + H-FS12032E-K): 850 euro

• Panasonic DMC-GM5LEG (body + H-X015E-K): 1.150 euro

• Panasonic DMC-GM5WEG (body + H-FS12032E-K +H-FS35100E-K): 1.100 euro

De Lumix G Vario 35-100 mm (H-FS35100) is beschikbaar vanaf begin november 2014 voor een adviesprijs van 350 euro

De Lumix G Vario 35-100 mm (H-H014A) is beschikbaar vanaf begin november 2014 voor een adviesprijs van 400 euro.

Bron: Panasonic