CookiesPanasonic Lumix DMC-ZX3 camera met HD video

27 januari 2010 09:59 door Hans Wind

Panasonic Lumix DMC-ZX3 camera met HD videoPanasonic introduceert de Lumix DMC-ZX3, een supercompacte, veelzijdige camera met 25mm Leica groothoeklens en een krachtige 8x optische zoom (*35mm film camera equivalent: 25-200mm), AVCHD Lite video-mogelijkheid en Intelligent Resolution technologie.

De nieuwe Lumix DMC-ZX3 digitale camera in de ZX serie heeft een krachtige zoom in een opmerkelijk slanke en compacte body. Nieuw is de AVCHD Lite video-opname functie die de veelzijdige camera tot een echte ‘hybride’ maakt.

De nieuwe beeldverwerkingstechnologie ‘Intelligent Resolution’ is bij de ZX3 geïntegreerd in de zogenaamde Venus Engine HD II. Door het herkennen van beelden, in het midden maar ook aan de randen van het beeld, wordt een gedetailleerde textuur samengesteld, of alleen in eerste instantie een zachte gradatie en daarna een passende verbetering respectievelijk van de randen en de centrale compositie.

In tegenstelling tot de algehele verbetering van de scherpte is het nu mogelijk een optimale signaalverwerking toe te passen waarmee de gehele afbeelding een natuurlijke helderheid krijgt met heel veel detail.

Deze technologie is geïntegreerd in de iA (Intelligent Auto) modus – een kenmerk van de LUMIX camera’s. Dankzij deze modus, die ook in de video-modus beschikbaar is, wordt het potentieel van de camera aanzienlijk vergroot. Automatisch wordt de meest geschikte Scène-modus geselecteerd, wordt onscherpte door het trillen van de camerahand gecorrigeerd en problemen met de focus en de helderheid opgelost.

Met de iA-modus heeft de gebruiker een universeel hulpmiddel bij de hand om altijd prachtige opnames te kunnen maken.

Met de krachtige 8x optische zoomlens is het makkelijker om onderwerpen die zich veraf bevinden dichterbij te halen dan met de gangbare compactcamera’s. Voor nog meer kracht kan het zoomvermogen worden vergroot tot 10x met behulp van de Intelligent Zoom functie die gebruik maakt van de Intelligent Resolution technologie waarbij de beeldkwaliteit wordt behouden, zelfs in combinatie met een digitale zoom. De 25mm ultra groothoek functie is ideaal voor zowel weidse landschappen als krappe opnames binnenshuis, omdat men een breder beeld kan vastleggen.

De 14,1-megapixel hoge-resolutie CCD zorgt voor een gedetailleerde weergave van de beelden, van hoek tot hoek, zodat bijsnijden niet per se nodig is.
Met name de razendsnelle AF van de ZX3 zorgt dat deze tot de snelste in de industrie behoort. In combinatie met een hoge opstartsnelheid kan men met de ZX3 zelfs de meest onverwachte fotomomenten vastleggen.

Het 2,7-inch grote Intelligent LCD scherm tovert een dynamisch en helder beeld uit de slanke body. De lange levensduur van de accu biedt de mogelijkheid om ongeveer 330 opnames te maken dankzij de uiterst efficiënte beeldverwerker LSI, de Venus Engine HDII.

Met zijn hoogwaardige aluminium afwerking die vuilafstotend is, bevat de compacte ZX3 een grote verscheidenheid aan functies voor zowel fotografie als video-opnames waarmee het een ideale reisgenoot is of om gewoon dagelijks opnames thuis mee te maken.

HD Video
Behalve Motion JPEG beelden kan de DMC-ZX3 ook high-definition videobeelden vastleggen in AVCHD Lite. Daarmee wordt de opnametijd in HD bijna verdubbeld vergeleken met het gangbare Motion JPEG format. De beeldkwaliteit is sterk verbeterd dankzij de nieuw geïntegreerde Intelligent Resolution technologie. De ZX3 is tevens voorzien van de Dolby Digital Creator microfoon waarmee hoogwaardige audio kan worden vastgelegd, zodat de prachtige videobeelden kunnen worden aangevuld met uitstekend geluid.

Op de ZX3 is de populaire iA (Intelligent Auto) functie nu ook beschikbaar voor het opnemen van videobeelden. De Optische Beeldstabilisatie (O.I.S.) helpt bij het corrigeren van onscherpte door het trillen van de camerahand bij het gebruik van de krachtige zoomfunctie. Gezichtsherkenning zorgt voor het automatisch herkennen van een gezicht in het beeld en het daaraan aanpassen van de focus, sluitertijd, contrast en huidtint: zo ontstaat altijd een prachtige portretfoto.

Intelligent Exposure peilt constant de situatie van het omgevingslicht en past de sluitertijd daaraan aan – zo worden overbelichting en te donkere foto’s voorkomen. En Intelligent Scene Selector schakelt al naar gelang de omstandigheden automatisch tussen Normaal, Portret, Macro, Landschap, en Weinig Licht- modi, om een perfecte beeldweergave te realiseren.

De krachtige 8x optische zoom is ook beschikbaar in de video-modus. Dankzij de nieuw toegevoegde Video Divide functie kunnen de gebruikers het videobeeld in twee delen splitsen om de ongewenste helft ter plekke in de camera in te korten of te wissen. Er kan ook een foto uit een video-opname worden genomen in de camera. De Intelligent Resolution functie maakt het mogelijk om een 1920×1080 foto te nemen uit een 1280×720 HD videofilm, zelfs als die is opgenomen in AVCHD Lite. Tevens is een Windruis functie beschikbaar waarmee het meeste van storende windgeluiden uit een opname kunnen worden gefilterd.

Foto’s of videobeelden die zijn vastgelegd in AVCHD Lite op SD geheugenkaarten kunnen makkelijk worden bekeken op een Panasonic VIERA TV. Stop gewoon de geheugenkaart in de VIERA Image Viewer (SD geheugenkaart station) op de VIERA TV of in de Blu-ray speler om de beelden te bekijken. Ook kan een optionele mini HDMI kabel worden aangesloten om de foto’s en videobeelden van de ZX3 direct op de TV met de VIERA Link te bekijken. Hiermee kan volledig gebruik worden gemaakt van alle afspeelfuncties van de Lumix camera’s, waaronder de diavoorstelling waarin zowel foto’s als video-opnames kunnen worden opgenomen, afspelen op categorie volgens de scène-modus die werd toegepast, of kalender-weergave, enzovoort.
Het kan allemaal worden aangestuurd met de afstandsbediening van de TV.
Daarnaast kunnen, met de meegeleverde software PHOTOfunSTUDIO 5.0 HD Edition, de vastgelegde items eenvoudig worden bekeken en bewerkt. Tevens kunnen videofilmpjes worden geüpload naar YouTube of op een DVD disc worden gebrand voor het beeldarchief.

Lumix DMC-ZX3 prijs en beschikbaarheid
De Lumix DMC-ZX3 komt in de kleuren zwart, zilver, blauw, rood en bruin.

Bron: Panasonic


Lumix DMC-ZX3 prijs vergelijking