CookiesPanasonic TX-P46Z11 Plasma HDTV review

12 november 2009 12:10 door Hans Wind

Panasonic TX-P46Z11 Plasma HDTV reviewDe Panasonic TX-P46Z11 Plasma HDTV uit de VIERA NeoPDP Z-lijn die we dit keer onder de loep nemen maakte tijdens eerdere kennismakingen op shows al behoorlijk indruk op ons. Reden genoeg dus om deze Plasma HD TV eens uitgebreid aan een review te onderwerpen.

Zeker nu Pioneer uit de Plasma TV markt gestapt is zijn we natuurlijk vooral ook benieuwd of dit top model van Panasonic de uitstekende kwaliteit van de Pioneer topmodellen kan evenaren.

De Panasonic P46Z11 is een zeer platte Plasma HDTV met een losse tuner en wordt geleverd met twee losse luidsprekers die, afhankelijk van de behoefte, wel of niet gemonteerd kunnen worden. Zonder de luidsprekers zal voor geluidweergave dus een externe versterker gebruikt moeten worden. Zoals gebruikelijk sommen we in dit review niet alle specificaties op. Die informatie is te vinden in ons eerdere artikel Panasonic TX-P46Z11 plasma TV. Naast de TX-P46Z11 is in de Z11 serie ook nog leverbaar de Panasonic TX-P54Z11 met een 54 inch scherm.

Panasonic P46Z11 zonder luidsprekersInstallatie
De TX-P46Z11 is zeer degelijk verpakt in een fikse, stevige doos. Het uitpakken en opstellen is, gezien het gewicht en formaat van de HDTV een klusje om met twee personen uit te voeren.
We hebben er voor gekozen om de Tv te testen met de meegeleverde luidsprekers gemonteerd aan weerszijden van de TV. Op de afbeeldingen bij dit review kunt u de TV zien met- of zonder de luidsprekers. Zonder luidsprekers wordt het beeld horizontaal afgebakend door twee zwarte balken. Met de speakers op de TV ontstaat een aluminiumkleurige rand rondom het hele beeld maar daarbij blijven de zwarte verticale balken natuurlijk wel aanwezig. In de praktijk zal een TV van dit kaliber veelal worden aangesloten op een aparte versterkers met luidsprekers.
De losse tunerkast bevat alle aansluitingen voor koppeling met andere apparaten die b.v. het netwerk of HDMI of USB worden gekoppeld. Ook zit in de losse tunerbox een slot voor een SDHC geheugenkaart.
Door de opzet met de losse tunerkast loopt slechts één HDMI kabel vanaf deze box naar de TV. Dit brengt de snoerenbrei naar de Tv al aanzienlijk terug en maakt montage aan de muur weer wat eenvoudiger.
In Nederland wordt helaas de ingebouwde DVB-C HD tuner (overigens van uitstekende kwaliteit) niet ondersteund. Hetzelfde geldt voor de DVB-S ontvanger. In ons land zullen we het met deze TV moeten doen met analoog of DVB-T signaal en beiden doen natuurlijk op geen enkele manier recht aan dit fraaie scherm. We hebben de TX-P46Z11 dan ook meteen gekoppeld aan een externe HD decoder (de Cisco 8455DVB) en een Playstation 3 voor Blu-ray weergave.
Na het instellen van Nederlands al taal en Nederland als land werden vlot de analoge zenders in ons Ziggo gebied gevonden maar daar hebben we verder dus geen aandacht meer aan besteed voor dit review.
In ons geval verliep deze procedure probleemloos en konden we al snel alle zenders bekijken. Eigenlijk schreeuwt een dergelijke losse tunerbox om een CI+ CAM die het mogelijk maakt om bij een aantal kabelbedrijven zonder extra decoder HD TV te kijken.

Beeldkwaliteit en het geluid
De Panasonic TX-P46Z11 is één van de eerste HDTV’s de we testen waarbij met de standaardinstellingen al een bijzonder fraai beeld wordt weergegeven. Voor de echte liefhebber is er echter voldoende mogelijkheid om de weergave aan te passen via de aanwezige instellingen als Dynamisch/normaal/cinema/game/THX of handmatig.
Over de uiteindelijke beeldkwaliteit kunnen we kort zijn, die is zondermeer het beste wat we tot nu toe gezien hebben en is praktisch gesproken gelijk aan de top modellen die we kenden van Pioneer. De mooie kleurbalans met fraai verzadigde kleuren, diepe zwarttinten en doortekening in schaduwpartijen leveren een bijzonder mooie plastische weergave op. De weergave van huidtinten, altijd nog een moeilijk aspect bij LCD TV’s, was bij dit NeoPDP scherm dik in orde.
Ook de weergave van snelbewegende onderwerpen is dik in orde bij de TX-P46Z11 en het bekijken van een voetbalwedstrijd is HD kwaliteit was met deze HD TV een bijzondere ervaring door de extra diepte ervaring die deze TV gaf. Daarnaast is de kijkhoek zeer groot omdat het hier gaat om een plasma scherm
Het geluid dat uit de meegeleverde luidsprekers kwam was zeker niet slecht maar mist, zoals te verwachten, diepte wat betreft basweergave. Dat laatste is logisch gezien het formaat van de luidsprekers. Uiteraard zijn er allerlei oplossingen beschikbaar om dit op te lossen zoals aansluiting op een home theater systeem.
Het glanzende oppervlak van het scherm draagt zeker bij aan de uitstekende beeldkwaliteit al moet u bij een dergelijk scherm wel opletten met lichtbronnen achter u in verband met mogelijke reflectie in het scherm.

Panasonic TX-P46Z11 afstandbediening De afstandbediening
De Panasonic afstandbediening is iets zwaarder dan andere afstandbediening maar dat is zeker geen bezwaar. De afstandbediening is logisch opgebouwd en de nummers zijn zeer duidelijk weergegeven, een groot voordeel in een half donkere kamer.
De cursor- of pijltjes toetsen zij makkelijk te vinden op de aluminium cirkel en hebben een duidelijk klik die het bedieningsgemak vergroot.
Rondom het cursor gedeelte liggen in een halve cirkel grote knoppen voor “Viera Link”, “Viera Tools” en “Guide” (Elektronische Programma Gids).
Al met al een prettige afstandbediening die ook nog eens goed in de hand ligt..


Panasonic Viera ToolsMenu’s en extra functies
De menu’s van de Panasonic zien er eenvoudig (grijs en blauw) uit maar zijn keurig verzorgd en duidelijk wat betreft opbouw en structuur.
Het Viera Tools menu gedeelte is zeer fraai uitgevoerd als een soort balk onderin het beeld met mooie iconen. In dit Viera Tools deel treffen we onder andere functies aan als Slideshow, Foto’s, Film, Viera Cast en Media Server. Ook deze grafisch fraaie menu’s reageren snel op de afstandbediening.
Fot’s of Films kunnen worden weergegeven vanaf een SDHC kaart die in de losse tuner wordt gestoken of via DLNA vanaf een PC ergens in het thuisnetwerk. Terwijl de DLNA koppeling bij andere toestellen nog al eens traag wil verlopen was die functie op de TX-P46Z11 razendsnel. Een minpuntje is het feit dat geen muziek kan worden weergegeven via SDHC kaart of DLNA. Zeker voor een TV in deze (prijs)klasse mag die functie naar onze mening niet ontbreken.
Het Viera Cast deel met onderdelen als Youtube, Picasa, Weer en weersverwachting, Bloomberg, Tagesschau en Eurosport bevat nog erg weinig Nederlandse content. Dat is duidelijk iets waaraan nog aandacht besteed zal moeten worden om het volledige potentieel van deze functie te benutten.


TX-P46Z11 tunerLosse Tuner
De losse tuner heeft een aantal duidelijk voordelen. Door het weglaten van deze elektronica in de TV kan deze bijzonder plat gehouden worden. Alle aansluitingen zitten op de losse tuner kast en vanaf de tuner loopt slechts één HDMI kabel naar de HDTV en dat is extra aantrekkelijk wanneer de TV aan de muur gehangen wordt.
Jammer dat voor Nederland de kabelTV HD ontvanger nog niet wordt ondersteund. Wat dat betreft zou een CI+ versie van de losse tuner welkom zijn maar Panasonic komt pas volgend jaar met CI+ modellen op de markt. Vooralsnog is een extra HD settopbox dus nog een vereiste want het is natuurlijk doodzonde om op een dergelijk fraai scherm naar de zeer matige kwaliteit van analoge TV of Digitenne te gaan kijken.

Handleiding
Bij de TX-P46Z11 zit een flinke stapel handleidingen in 15 talen waaronder Nederlands. De papieren Nederlandse versie is 23 bladzijden dik en bevat de essentiële elementen terwijl een uitgebreidere versie wordt meegeleverd op een CD-ROM.

Samenvatting en conclusie
Met een adviesprijs van 4.999 Euro zit de TX-P46Z11 duidelijk in het topsegment van de markt maar we kunnen stellen dat de beeldkwaliteit ook zonder meer de beste is van de HDTV’s die we tot nu toe hebben getest of gezien. Kijkhoek, kleurverzadiging, zwartwaarden, en detailweergave in donkere partijen is uitstekend en we hebben qua beeld dan ook geen kanttekeningen te maken.
Er zijn wel wat kanttekeningen te maken wat betreft het ontbreken van muziekweergave bij DLNA en SDHC-kaart gebruik en de huidige invulling van de Viera Cast inhoud maar we zijn in totaliteit bijzonder positief over de TX-P46Z11 die een aantal concurrenten duidelijk achter zich laat als het gaat om de beeldkwaliteit. Deze HDTV laat zien dat Plasma nog steeds zeer de moeite waard is.


Panasonic TX-P46Z11 prijs vergelijking