CookiesPanasonic TX-50AX800 review – 4K Ultra HD TV

24 juni 2014 13:25 door Hans Wind

Panasonic TX-50AX800 review - 4K Ultra HD TVIn deze Panasonic TX-50AX800 review bekijken we deze LCD LED TV met een 4K Ultra HD beeldscherm van 50 inch. Zoals u weet betekent 4K televisie 4x meer beeldpunten dan een Full HD TV. Dit model wordt ook wel aangeduid als Panasonic TX-50AX800E. Naast deze uitvoering levert Panasonic in de AX800 serie ook nog de Panasonic TX-58AX800 met 58 inch scherm en de Panasonic TX-65AX800 met 65 inch scherm.

De volledige specificaties van deze 4K TV zullen we hier niet herhalen. Die kunt u vinden in ons eerder gepubliceerde artikel over de Panasonic TX-50AX800. Bijzonder aan de specificaties is overigens wel dat deze TV serie is voorzien van twee CI+ Cam-slots waardoor de ingebouwde tuners ook gelijktijdig gebruikt kan worden bij twee gedecodeerde zenders.

Inleiding en installatie

Panasonic AX800 designDe Panasonic TX-50AX800E uit deze review is met een beeldformaat van 50 inch wat aan de kleine kant voor een Ultra HD TV. Dat heeft te maken met de maximale kijkafstand waarop de maximale beeldscherpte nog waarneembaar is en dat is bij 4K Ultra HD slechts 1,5 tot 2 maal de beeldhoogte. Dat betekent dat u bij deze TV op een afstand van maximaal 1,50 meter zou moeten zitten om de optimale scherpte waar te nemen. Uiteraard zijn er meer voordelen verbonden aan Ultra HD, zoals een groter kleurbereik bij echte 4K bronnen.

De TX-50AX800E komt in een fikse doos waarin we naast de TV aantreffen: de middensteun (10kg) en voorbeugel met bevestigingsmaterialen, een klassieke- en touchafstandsbediening met batterijen, 2 actieve 3d-brillen, Scart adapter, Audio/Video adapter en een papieren handleiding met 26 bladzijden Nederlandse tekst. Het opzetten van de TV is iets om bij voorkeur met twee personen te doen. De middensteun is een blok van ongeveer 10kg en wanneer dat aan de TV zit weegt het geheel zo’n 34kg.

De TV helt licht achterover wanneer hij eenmaal op de steun geplaatst is. In de middensteun kunnen de kabels mooi uit het zicht worden weggewerkt. Bij de installatie wordt de gebruiker goed aan de hand genomen via duidelijke menu’s en deels gesproken instructies. Op dat moment kan een gebruiker zich ook aanmelden voor gezichtsherkenning waarmee later persoonlijke voorkeuren kunnen worden weergegeven.

Menu’s, apps en afstandsbedieningen

Panasonic TX-50AX800 afstandsbedieningenDe menu’s van de Panasonic TX-50AX800 zien er fris en duidelijk uit. Standaard start de TV op in een startscherm waarop de laatst ingestelde zender zichtbaar is. Dat menu biedt ook een overzicht van andere populaire zenders en toegang tot andere media en Apps. De gebruiker kan dit startscherm eventueel naar eigen smaak aanpassen.

De EPG is bijzonder duidelijk en geeft in een klein venster de actieve TV zender weer met geluid. De tekst is wat groter en duidelijker dan we bij andere merken gewend zijn.

Het aantal Nederlandstalige Apps ligt bij Panasonic zeker nog niet op het niveau van andere merken. Social media Apps als Twitter, Facebook zijn wel aanwezig maar populaire apps als buienradar en uitzending gemist konden we niet vinden. De RTL XL app is wel aanwezig en Ziggo video on Demand kan wel worden gebruikt. In die laatstgenoemde dienst is overigens ook Uitzending gemist opgenomen.

Bij de Panasonic TX-50AX800 worden twee fraaie aluminium afstandsbedieningen geleverd die een bijzonder degelijke indruk maken. De “klassieke” uitvoering heeft verlichting aan boord waarmee de toetsen goed leesbaar zijn in het donker. Het is een prettige remote met veel knoppen voor directe toegang tot smartfuncties. Ook wordt een afstandsbediening meegeleverd met een beperkt aantal knoppen voor basisfuncties en een touchpad waarmee in het smart deel van de TV de cursor bediend kan worden.

Stembediening hebben we niet getest.

Beeld en geluid

Bij eerdere reviews van Panasonic TV’s hadden we al geconstateerd dat Panasonic de omschakeling van kwaliteits plasmaschermen naar lcd-led technologie met succes heeft gemaakt. De Panasonic TX-50AX800 bevestigt opnieuw dat dit Japanse merk in staat is om een top LCD LED TV te produceren. Het beeld van deze TV is werkelijk uitstekend. Mooie diepe zwartwaarden en verzadigde, gebalanceerde kleurweergave waarbij ook huidtinten zeer mooi tot hun recht komen. De “Normaal” stand geeft al een mooi beeld maar er zijn een groot aantal standaardinstellingen te kiezen waarbij uitgebreide instelmogelijkheden aanwezig zijn om het beeld naar eigen voorkeur aan te passen. Daarbij raden we u aan om, zoals zo vaak, de stand “Dynamisch” te vermijden.

Bij gebrek aan Ultra HD uitzendingen hebben we beeldmateriaal met die resolutie bekeken vanaf een USB stick en ook dat beeld was uitstekend te noemen. Op Ultra HD 4K gebied is het zonder meer jammer te noemen dat de TV niet in staat is om Netflix content in 4K weer te geven. 4K filmpjes op Youtube verschijnen wel in de maximale resolutie op het scherm.

De upscaling van TV uitzendingen van Full HD of lager naar Ultra HD was goed zolang er niet al teveel beweging in het beeld was. Bij wat snellere bewegingen, zoals we die bij voetbalwedstrijden vaak zien, bracht upscaling niet veel verbetering ten opzichte van het oorspronkelijke signaal. Bij rustiger Full HD beeld, zoals bijvoorbeeld films vanaf Blu-ray, was de upscaling goed te noemen. We hebben getest met de Panasonic BMP-BDT700 Blu-ray speler die zelf overigens ook 4K upscaling aan boord heeft.

Voor een platte TV produceert de Panasonic TX-50AX800 een goed geluid al is dat natuurlijk nog wel aanzienlijk te verbeteren door de TV aan te sluiten op een receiver of Home Cinemaset met grotere luidsprekers.

Panasonic TX-50AX800 review samenvatting en conclusie

In deze Panasonic TX-50AX800 review hebben we kunnen zien dat Panasonic LCD LED TV’s kan produceren met uitstekende beeldweergave. De TX-50AX800 doet daar weer een schepje bovenop met goede 4K weergave.

Het aantal Nederlandstalige Apps blijft wat achter en het is een gemiste kans dat de TV niet in staat is tot 4K Netflix weergave.

De dubbele CI+ slots met dubbele tuners zijn sterke punten als het gaat om opname van gedecodeerde zenders.