CookiesPanasonic TX-55AX900 en TX-65AX900 Ultra HD TV’s

7 september 2014 10:58 door Hans Wind

Panasonic TX-55AX900De Panasonic TX-55AX900 en TX-65AX900 maken deel uit van de nieuwe AX900 serie 4K Ultra HD LED LCD TV’s. Dit zijn de topmodellen van deze fabrikant. Volgens Panasonic is het produceren van diepe, rijke zwarttinten, terwijl ook de kleuren mooi blijven in donkere scènes, lang een probleem geweest bij LCD TV’s. Om de meest optimale zwarttinten te produceren, maken de Panasonic TX-55AX900 en TX-65AX900 dan ook gebruik van Direct LED met full-array local dimming aangevuld met speciale Local Dimming Ultra-technologie van Panasonic.

Sommige full-array local dimming-systemen vertonen een halo-effect rond bewegende, heldere objecten. De AX900 analyseert het ontvangen videosignaal niet in traditionele 3 x 3 matrices, maar in 5 x 5 matrices van local dimming-zones en past de helderheid van elke zone zeer nauwkeurig aan (d.w.z. schakelt deze niet gewoon in of uit).


Om films te tonen zoals de regisseur het voor ogen had, heeft Panasonic samengewerkt met de Panasonic Hollywood Laboratories om ervoor te zorgen dat de kleuren op de AX900 eruit zien zoals oorspronkelijk bedoeld. Om dit te bereiken heeft Panasonic gebruikgemaakt van kleurenbeheertechnieken die tot nu alleen in dezelfde mate werden toegepast in professionele studiobeeldschermen. Panasonic is het eerste bedrijf dat deze professionele technologie in dezelfde mate toepast bij televisies voor de consumentenmarkt.

Om optimale beeldkwaliteit te realiseren, moet ook de verlichting in de kijkruimte worden geanalyseerd. Daarom, en dat is ook voor het eerst binnen de sector, houdt de AX900 bij de verwerking van het videosignaal rekening met de hoeveelheid omgevingslicht.

Beyond Smart-functies
De AX900 is de eerste Panasonic TV die is uitgerust met de Quad Core Pro5 super-high speed-processor, waardoor de Beyond Smart-functies van Panasonic konden worden uitgebreid. De my Stream-functie, die gebruikersvoorkeuren onthoudt en een lijst met voorgestelde content weergeeft, is ook verder ontwikkeld. De vloeiende weergave van het gebruikersmenu en videoweergave in miniatuur maken het nog gemakkelijker de gewenste content te vinden.
Met de TV Anywhere-functie kunnen gebruikers overal ter wereld live uitzendingen of opgenomen content via de cloud verzenden naar hun smartphone of tablet.
De Info Bar geeft snel en gemakkelijk nieuwe en handige informatie weer zonder dat de gebruiker de TV zelfs maar hoeft aan te zetten. Dit is mogelijk dankzij de combinatie van een nabijheidssensor en gezichtsherkenning.

Aansluitingen

Met vier 4K 60p-ondersteunende HDMI-terminals en een DisplayPort aansluiting is het mogelijk gelijktijdig bijvoorbeeld een 4K-compatibel home cinemasysteem, een set-top box en een PC aan te sluiten. De Panasonic TX-55AX900 en TX-65AX900 TV’s zijn volgens de fabrikant ook toekomstbestendig. Ze kunnen namelijk content met HDCP 2.2-copyrightbescherming weergeven en de H.265 (HEVC) decoder kan 4K-content decoderen die afkomstig is van verschillende providers. Daarnaast werkt Panasonic samen met Netflix om op het moment van de introductie 4K streaming mogelijk te maken. De AX900 zal ook compatibel zijn met de aangekondigde selectie van films en TV series van Amazon, en met de originele Amazon Studios TV series, in Ultra HD kwaliteit.

Ontwerp

De AX900 serie werd ontworpen op basis van het “Premium Furniture Design”-concept. Dit designconcept verwijdert overbodige elementen. Daarnaast zorgt het gebruik van glas en metaal voor een luxe uitstraling.

Panasonic TX-55AX900 en TX-65AX900 kenmerken

• Ultra HD 4K LED TV met 3.000 Hz (BLS)

• Premium Furniture Design, verkrijgbaar in schermgroottes van 65 inch (TX-65AX900) en 55 inch (TX-55AX900)

• Local Dimming Ultra voor dynamische beelden met de diepe zwarttinten en heldere wittinten

• 4K THX-gecertificeerd

• 4K Studio Master Drive voor een nauwkeurigere kleurweergave en een vloeiender kleurverloop bij vrijwel elk helderheidsniveau

• Studio Master Colour – het uitgebreide kleurenpalet kan kleuren nauwkeuriger en getrouwer weergeven

• Quad Core Pro5 – krachtige processor, met HEVC-decoder, voor nieuwe generatie 4K-entertainment

• TV Anywhere – beelden kunnen vanaf de TV op een mobielapparaat met internetfunctionaliteit worden bekeken, zelfs buitenshuis

• my Stream – biedt content die is afgestemd op de voorkeur van de kijker

• Info Bar – als men langs een TV loopt die in de stand-bystand staat, worden onmiddellijk o.a. de tijd en het weer weergegeven

Panasonic TX-55AX900 en TX-65AX900 prijs en beschikbaarheid

De AX900 serie is beschikbaar vanaf eind september 2014 en de adviesprijzen zijn als volgt:

• Panasonic TX-65AX900: 5.499 euro

• Panasonic TX-55AX900: 3.999 euro

Bron: Panasonic