CookiesPanasonic TX-65CZ950 4K OLED TV met HDR

2 september 2015 16:55 door Hans Wind

Panasonic TX-65CZ950 4K OLED TV met HDROp de IFA-technologiebeurs in Berlijn is de Panasonic TX-65CZ950 4K OLED TV aangekondigd. Dit is een OLED televisie met een gebogen beeldscherm van 65 inch, afgestemd en goedgekeurd door een toonaangevende kleurprofessional uit Hollywood.

Zoals inmiddels wel bekend: bij een OLED TV kan elke individuele organische pixel van het scherm zelf voor licht en kleuruitvoer kan zorgen. Dat betekent dat een OLED-scherm licht en kleuren kan produceren met een mate van nauwkeurigheid en dynamiek die traditionele televisies gewoonweg niet kunnen realiseren. OLED-schermen kunnen diepere zwarttinten bereiken dan plasmatechnologie.

De schermtechnologie van de Panasonic TX-65CZ950 OLED TV is volgens de fabrikant eigenlijk nog maar één onderdeel van het hele televisieconcept.
Voor een optimale OLED is een geavanceerde aansturing van de beeldverwerking nodig, zodat de mogelijkheden van OLED volledig worden benut. Panasonic heeft daar naar eigen zeggen veel aandacht aan besteed. Het paneel is ingekocht bij LG en is dan ook gebaseerd op LG’s WRGB systeem maar de aansturing gebeurt via Panasonic technologie.

Panasonic TX-65CZ950 alcantara achterkantDe TX-65CZ950 is voorzien van een speciale, aangepaste versie van de 4K Studio Master Processor. De 4K Studio Master Processor maakt gebruik van technologie die is geïnspireerd door de professionele AV-divisie van Panasonic, gecombineerd met de kennis en ervaring van experts uit de filmindustrie van Hollywood. Zoals de kleurprofessional Mike Sowa, die de beeldprestaties van de televisie heeft afgestemd.

OLED kan op een compleet nieuwe manier reageren op zwarttinten – iets dat door Panasonic wordt aangeduid als “Absolute Black”. Dat was een ware uitdaging voor de makers van OLED TV’s, want de verschuiving van volledig zwart naar net een beetje minder zwart is een erg moeilijke gradatiestap om weer te geven. Dankzij zijn ervaring met plasmatechnologie claimt Panasonic dit probleem te kunnen oplossen bij de Panasonic TX-65CZ950, met als gevolg fijne details in zelfs de donkerste delen van het beeld.

Consumenten die de instellingen van Mike Sowa willen gebruiken en meteen datgene te zien willen krijgen wat de regisseur en filmmaker voor ogen hadden, hoeven op de Panasonic TX-65CZ950 alleen maar de beeldinstelling “True Cinema” te selecteren.

Panasonic TX-65CZ950 THX-certificering

Panasonic heeft ook bekendgemaakt dat het toestel is gecertificeerd door THX. Daarmee is het de eerste 4K OLED TV met THX-certificering.

“OLED is een zeer veelbelovende schermtechnologie, maar het is een flinke uitdaging om beelden getrouw weer te geven op een OLED TV. THX onderwierp de CZ950 aan meer dan 400 laboratoriumtests en controleerde zo samen met Panasonic of elke pixel exact overeenkwam met de bron content. Het resultaat is een televisie die heldere objecten kan creëren met een uitstekende witte uniformiteit, en die native 4K- en omhoog geconverteerde HD-beelden produceert met een contrast en helderheid die voorheen alleen werden gebruikt in professionele monitoren”, aldus Eric Gemmer, Director of Imaging Technologies bij THX.

De TV is luxe afgewerkt met onder andere een Alcantara achterkant.

High Dynamic Range

De Panasonic TX-65CZ950 ondersteunt ook de nieuwe HDR-technologie (High Dynamic Range), volgens onlangs door de CEA aangekondigde normen. HDR levert beelden met een groter luminantie- en kleurbereik, voor veel dynamischere, helderdere, realistischere beelden.

Panasonic TX-65CZ950 prijs en beschikbaarheid

Op dit moment is deze informatie nog niet bekend. Zodra we meer details hebben zullen we die natuurlijk plaatsen. We bereiden ons wel alvoor op een pittig prijskaartje.

Bron: Panasonic