CookiesPanasonic TX-85X940 – een 85 inch Ultra HD TV

5 september 2014 09:29 door Hans Wind

Panasonic TX-85X940De Panasonic TX-85X940 is een Ultra HD 4K TV met een LCD LED beeldscherm van 85 inch. De UHD-resolutie van 3.840 x 2.160 pixels biedt vier keer zoveel pixels als bij een standaard Full HD-toestel.

De combinatie van een 2.000 Hz Back Light Scanning (BLS) paneel met 4K Intelligent Frame Creation-technologie levert een zeer scherp en vloeiend, helder beeld, zelfs bij snelle actiescènes.

Het Local Dimming Pro van de X940 zorgt voor een optimaal contrast, wat dynamische beelden met de diepste zwarttinten en ultraheldere wittinten mogelijk maakt. Dit systeem laat details in zowel donkere als heldere delen beter uitkomen door de afzonderlijke delen van het beeld realtime te analyseren en optimaliseren.


De Panasonic TX-85X940 is uitgerust met de nieuwe, door Panasonic ontwikkelde beeldprocessor, de Quad Core Pro5 processor. Deze is in staat om ook zeer ingewikkelde en gedetailleerde 4K-beelden exact weer te geven. Ook zorgt hij voor een nauwkeurige ruisonderdrukking en bewegingscompensatie.

Met 4K Studio Master Drive kan de X940 kleuren nu nog nauwkeuriger weergeven, met een rijker, vloeiender verloop en meer details in de schaduwen bij vrijwel elk helderheidsniveau. Dit is te danken aan een 3D-kleurenbeheersysteem (Super Chroma Drive), dat in combinatie met de Black Gradation Drive donkere beeldelementen opzoekt en daar helderheidscompensatie op toepast. Voor een kleurweergave die exact overeenkomt met het origineel maakt de Panasonic TX-85X940 gebruik van LCD-panelen die zijn voorzien van LED-achtergrondverlichting met een extra grote kleurruimte. Het is vooral Studio Master Colour dat ervoor zorgt dat de X940 kleuren nauwkeurig weergeeft. Dit gebeurt zelfs bij een lage verzadiging en geringe helderheid, wat heeft geresulteerd in een aanzienlijke verbetering van de beeldkwaliteit bij donkere scènes.

Ultra HD 4K-content

De UHD 4K TV’s voor 2014 van Panasonic zijn compatibel met zoveel mogelijk verschillende typen invoersignalen zodat men beschikking heeft over een zo groot mogelijk aanbod aan 4K-content. De X940 heeft een nieuwe 4K 60p-ondersteunende HDMI-ingang, die compatibel is met het High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP) 2.2-protocol. Dit betekent dat 4K-content bij hoge framesnelheden kan worden verzonden. De TV ondersteunt een invoersignaal van maximaal 60 frames per seconde.
Naast de 4K 60p-compatibele HDMI-ingang heeft de X940 ook een DisplayPort 1.2a-ingang, die 4K-signalen kan verzenden bij 50/60Hz zonder dat dit effect heeft op de kleuren of de framesnelheid. Enthousiaste gamers kunnen hun pc eenvoudig aansluiten via de 60p-compatibele DisplayPort. Door de ingebouwde upscaler worden ook films vanaf Full HD Blu-ray Disc en TV-programma’s vloeiend en helder weergegeven.

Mensen die graag fotograferen kunnen hun foto’s bekijken op de 4K Photo Viewer of via de 4K Swipe & Share-functie, die benaderd kan worden met de Panasonic TV Remote 2 App op hun tablet of smartphone. De Panasonic TX-85X940 ondersteunt ook 4K-videoweergave vanaf USB, SD-kaart of online bronnen via het nieuwe HEVC (High Efficiency Video Codec)-formaat. De TV beschikt over een 4K-internetbrowser. Tevens heeft men via het 4K-kanaal van Panasonic toegang tot een content in hoger resolutie.

Panasonic TX-85X940 aan netwerk

Naast de genoemde 4K-netwerkmogelijkheden heeft Panasonic ervoor gezorgd dat de X940 compatibel is met zoveel mogelijk verschillende typen invoersignalen, zodat content vanaf vrijwel elke bron kan worden bekeken op het ultragrote scherm. De Twin HD Tuner kan tegelijkertijd twee afzonderlijke HD-programma’s ontvangen via de kabel, satelliet of ether én een van die programma’s gelijktijdig vastleggen op een externe USB-harddrive. Het is dus mogelijk om een programma dat eerder werd opgeslagen te bekijken terwijl een ander wordt opgenomen, of een live uitzending bekijken terwijl een tweede programma wordt opgenomen en deze via internet of een privé-netwerk versturen naar een tablet of smartphone.

HbbTV, dat favoriete TV-programma’s combineert met internet, biedt toegang tot aanvullende programmainformatie en de mediabibliotheken van omroepen. Met geïntegreerde Wi-Fi- en DLNA-functionaliteit kan men surfen op het internet en een steeds toenemend aantal internetapps benaderen. Daarnaast is het mogelijk om multimediacontent te bekijken, zoals muziek, foto’s of films die zijn opgeslagen op een apparaat dat is aangesloten op het thuisnetwerk of een USB-apparaat.

Met TV Anywhere is de content van de TV overal ter wereld te benaderen. Met de Panasonic TV Remote 2 App en een verbinding via de Panasonic Cloud kan men overal live TV-programma’s of films streamen naar een tablet of smartphone. Ook kan opgenomen content worden bekeken via een USB-harddiskdrive die is aangesloten op de TV. Als men op reis gaat, dan kan men met TV Anywhere thuis een film beginnen te kijken, vervolgens opnemen aanzetten voordat men het huis uitgaat en dan verder kijken na aankomst in een hotel. Is men vergeten opnemen aan te zetten, dan kan dit onderweg alsnog met de Panasonic TV Remote 2 App.

My Stream service biedt persoonlijke kanalen met gepersonaliseerde content voor alle gezinsleden, afkomstig van verschillende bronnen. Op basis van de aangegeven voorkeur heeft men toegang tot films en TV-programma’s die binnenkomen via de kabel of de ether of Video on Demand (VOD) bronnen. Zo heeft men snel toegang tot favoriete content zonder tijd kwijt te zijn met zoeken. Daarnaast kan men opgenomen content, eigen videobeelden, familiefoto’s en online video’s eenvoudig bekijken via het my Stream-menu.

De Voice Print-stemherkenningstechnologie, die beschikbaar is via de touchpad-afstandsbediening en de Panasonic TV Remote 2 App, herkent welk gezinslid de TV gebruikt en roept automatisch zijn of haar my Stream-profiel op. Bovendien begrijpt de innovatieve stembediening niet alleen losse woorden maar ook hele zinnen. Ook zijn er meer geïntegreerde spraakopdrachten beschikbaar waarmee men snel de content vindt die men zoekt. Het VIERA beginscherm dat voor elk gezinslid kan worden gepersonaliseerd.

De nieuwe Info Bar geeft snel en automatisch handige informatie weer voor het hele gezin. Een nabijheidssensor en de gezichtsherkenningstechnologie van de ingebouwde camera registreren de aanwezigheid van een gezinslid en geven automatisch relevante informatie weer, zoals het weerbericht, de tijd en meldingen. En dat kan allemaal zonder dat de TV hoeft te worden aangezet.

Panasonic TX-85X940 prijs en beschikbaarheid

De Panasonic TX-85X940 is beschikbaar vanaf eind september 2014 voor een adviesprijs van 14.999 euro.

Bron: Panasonic