CookiesPanasonic TX-L55DT50 review

14 augustus 2012 11:49 door Hans Wind

Panasonic TX-L55DT50 reviewDe Panasonic TX-L55DT50 LED TV waar we in deze review naar kijken is een mooi voorbeeld van de grote stappen die deze fabrikant de laatste twee jaar heeft gemaakt qua vormgeving van hun HD TV lijn. Dat was voor ons reden om deze TV voor een review aan te vragen maar de andere overweging voor deze test waren de wisselende berichten in diverse andere media over de zwartwaarden van deze TV. Later in dit artikel delen we onze bevindingen graag met u.

Deze TV wordt ook wel aangeduid als TX-L55DT50E en is een Full HD 3D LED LCD TV van 55 inch (139 cm) met een resolutie van 1920 x 1080 beeldpunten. De TX-L55DT50 heeft een IPS LED LCD scherm met Clear Panel Pro technologie en 1.600 Hz backlight scanning. Naast de TX-L55DT50 is in de DT50 serie ook nog leverbaar de Panasonic TX-L47DT50 met een 47 inch scherm en de Panasonic TX-L42DT50 met een 42 inch scherm. Voor de uitgebreide specificaties kunt u terecht in ons eerder gepubliceerde artikel Panasonic TX-L55DT50 3D LED LCD TV.


Panasonic TX-L55DT50 afstandbedieningInstallatie

Na het uitpakken van de Panasonic TX-L55DT50 valt het mooie strakke ontwerp met dito voet onmiddellijk op. De aluminium rand rond het scherm geeft de TV een eigentijdse uitstraling. Een grote sprong vooruit voor dit merk.

De installatie van de TV, in ons geval op het Ziggo netwerk met CI+, verliep vlekkeloos en eenvoudig. Binnen enkele minuten was alles ingesteld via duidelijk menu’s en konden we TV kijken.


Panasonic TX-L55DT50 EPGMenu’s en afstandbediening

De menu’s van de TX-L55DT50 zijn duidelijk en goed verzorgd en ook de elektronische programmagids (EPG) ziet er netjes uit. Wanneer de EPG zichtbaar is valt het geluid van de ingestelde zender weg en ook is helaas geen “preview” van die zender te zien. Wij vinden dat nog steeds een klein nadeel.

De afstandbediening is eenvoudig maar duidelijk vormgegeven met redelijk grote knoppen voor de basisfuncties. Een duidelijk pluspunt van deze afstandbediening is het feit dat van een druk op een extra knopje de toetsen verlicht worden. Een handige functie omdat TV kijken nu eenmaal vaak in minder goed verlichte ruimtes gebeurt.


TX-L55DT50 InternetOverige functies

Voor een volledig overzicht verwijzen we u graag naar de uitgebreide specificaties maar we willen er een paar functies uitpikken.

Op deze Smart TV zijn veel Apps beschikbaar die toegang kunnen bieden tot Internet content. Er zijn veel Apps beschikbaar maar het deel dat Nederlandstalig is zou wat ons betreft wat uitgebreider mogen zijn.

Opnemen op een externe harde schijf werkte prima en ook de ingebouwde media speler voor het bekijken van video of foto’s of het weergeven van muziek werkte goed. Ook de koppeling met een externe server voor media content verliep zonder problemen. Wel is het hierbij van belang (vooral bij HD video streamen) om een snelle en betrouwbare netwerkverbinding te hebben maar dat geldt overigens bij elke Smart TV.

Beeld en geluid

Wanneer de TV wordt ingesteld op de Film-modus ontstaat, na wat kleine handmatige correcties, een mooi plaatje. Net als veel andere platte LCD LED TV’s is de uniformiteit van het backlight (verdeling van het licht) niet helemaal optimaal maar bij gangbare bewegende beelden valt dat in de praktijk eigenlijk nauwelijks op.

Het scherm heeft een goede kijkhoek en mooie verzadigde kleuren. De zwartwaarde is in orde maar het viel ons vooral op dat die zwartwaarden overdag, met invallend daglicht, zeer goed waren voor een LCD TV. Dat viel vooral op tijdens het bekijken van de HD beelden van de Olympische spelen.

De 3D weergave is zeer goed te noemen voor een LCD scherm.

Het geluid van de TV is behoorlijk maar, zoals bij alle platte TV’s, raden we aan de TV te gebruiken in combinatie met een externe versterker en luidsprekers.

Panasonic TX-L55DT50 review samenvatting en conclusie

De Panasonic TX-L55DT50 is een fraai vormgegeven HD TV met probleemloze bediening, een goed beeld en redelijk geluid. Panasonic heeft nog wat werk te doen om meer Apps in het Nederlands aan te bieden maar er is al een behoorlijk aanbod.

De Tv is ruim voorzien van mogelijkheden om media van andere apparaten af te spelen.

Gezien de kwaliteit en de huidige winkelprijs van rond de 1.900 Euro kunnen we de TX-L55DT50 aanraden.