CookiesPentax 645Z – 51 Megapixel spiegelreflexcamera

15 april 2014 11:38 door Hans Wind

Pentax 645Z - 51 Megapixel spiegelreflexcameraDe Pentax 645Z is een digitale spiegelreflexcamera in het middenformaat met een grote CMOS-beeldsensor van 51,4 megapixels.

De Pentax 645Z is ontwikkeld op basis van de Pentax 645D die in 2010 op de markt kwam. De weer- en stofbestendige constructie is behouden gebleven. Bovendien bevat het nieuwe model een nieuw ontwikkelde beeldsensor en beeld-engine, die de beeldkwaliteit en betrouwbaarheid moeten vergroten. Met de ongeveer 51,4 effectieve megapixels maakt de camera beelden in zeer hoge resolutie.

De basisspecificaties zijn verbeterd, zoals: burstshooting met ongeveer drie beelden per seconde, een kantelbaar hoge-resolutie lcd-scherm, een hoogwaardig AF-systeem met een live-view-functie, een nauwkeurig belichtingsregelingsysteem en een duurzamere, betrouwbare sluiter. De camera is bedoeld voor de professionele fotograaf. De 645Z is geschikt voor full HD-filmopnamen en is via wifi aan te sluiten op een smartphone.

Pentax 645Z belangrijke kenmerken

Pentax 645Z achterkant

• De Pentax 645Z beschikt over een CMOS-beeldsensor met afmetingen van 43,8 mm x 32,8 mm , dat is zo’n 1,7 keer groter dan die van 35-mm-modellen. Door de combinatie van deze sensor met de PRIME III-beeld-engine – met ruisreductie, anti-aliasing en een filterloos ontwerp – maakt de Pentax 645Z optimaal gebruik van de 51,4 effectieve megapixels. Aangezien de 645Z ruis minimaliseert tijdens hooggevoelige opnamen, zijn opnemen mogelijk tot ISO 204800.

• De 645Z maakt ononderbroken tot tien beelden in het RAW-formaat (of maximaal dertig beelden in JPEG) met een maximale snelheid van ongeveer drie beelden per seconde. Het model heeft ook een quick-view-functie, is compatibel met UHS-1 speed-class voor snelle dataopslag (in de SDR104 bus speed-modus en met een geschikte SD-geheugenkaart) en beschikt over een USB 3.0-standaarddata-interface.

• De Pentax 645Z bevat een nieuw ontworpen SAFOX 11 AF-module met 27 meetpunten (waarvan 25 kruissensoren). Het model detecteert ook de lichtstroom van een F2.8-lens en zorgt zo voor een nauwkeurige scherpstelling bij gebruik van een lens met groot diafragma. De AF-module heeft een bereik van -3EV tot +18EV bij ISO 100 en 23°C. Dankzij de nieuwe CMOS-beeldsensor die data snel uitleest, heeft deze camera ook een live-view-functie.

• De 645Z heeft een 3,2-inch lcd-scherm van ongeveer 1.037.000 pixelpunten (verhouding 3:2) met een kantelmechanisme om de schermhoek te kunnen aanpassen. Zo maak je eenvoudig laag- en hooghoekbeelden. Het frontpaneel is gemaakt van gehard glas voor extra bescherming. Voor optimale zichtbaarheid tijdens buitenfotograferen beschikt de camera over een constructie zonder luchtruimte tussen de lcd-lagen om reflectie en spreiding van licht te verminderen – en een AR-coating (Anti-Reflection).

• Met de Pentax 645Z zijn video-opnamen te maken in full HD (1920 x 1080 pixels/60i/30P framerate) in het H.264-opnameformaat. De grote beeldsensor is effectief in het maken van video’s in ondiepe scherptediepte met een wazige achtergrond. Naast de ingebouwde stereomicrofoon biedt dit model ook een stereo-mic-aansluiting en een volumeregelaar. Het is ook mogelijk intervalvideo’s te maken met 4K-resolutiebeelden (3840 x 2160 pixels, in Motion JPEG- of AVI-videoformaat).

• Zowel de externe constructie van de 645Z als het frame van het lcd-scherm aan de achterkant is gemaakt van een stevige, maar lichtgewicht magnesiumlegering en de behuizing bestaat uit gegoten aluminium. De lcd-panelen – een op de bovenkant van de camera en een op de achterkant – zijn bedekt met gehard glazen platen voor extra bescherming tegen krassen. De camera is water- en stofbestendig met zijn 76 afsluitingen rondom de body, maar ook bestand tegen temperaturen tot -10°C. De sluiter doorstond testen van meer dan 100.000 sluiterontspanningen.

• De Pentax 645Z beschikt over het Pentax Real-Time Scene Analysis System, wat bestaat uit een RGB-lichtmeetsensor met ongeveer 86.000 pixels en een verbeterd algoritme. Dit systeem zorgt niet alleen voor een nauwkeuriger belichtingsregeling, maar gebruikt ook de gegevens die de lichtmeetsensor vergaart voor betere autofocusnauwkeurigheid en witbalansaanpassing. De camera maakt ook onderscheid tussen het onderwerp en de achtergrond voor een nauwkeuriger controle van het ontladingsniveau als je fotografeert met flits.

• De 645Z bevat een trapeziumvormig glazen prisma in plaats van het gebruikelijke pentaprisma, voor compacte afmetingen. De optische zoeker heeft een gezichtsveld van ongeveer 98 procent om beeldcomposities makkelijker te maken. Het Natural-Bright-Matte-scherpstelscherm biedt een scherpe, heldere zoeker voor eenvoudig focussen.

• Installeer de optionele FLUCARD FOR Pentax 16 GB O-FC1-geheugenkaart in de Penax 645Z en je kunt met je smartphone de sluiter van de 645Z laten ontspannen, live-view-beelden bekijken en beelden die op de kaart staan, downloaden. Deze software ondersteunt smartphones met iOS 6 of hoger en Android 4.2 of hoger.

• De 645Z is uitgerust met het DR II-mechanisme (Dust Removal) dat vervelende stofvlekken van gemaakte opnamen verwijdert. Door het UV/IR-filter dat voor de beeldsensor zit, op superhoge snelheid te zetten met een piëzo-elektrisch element, schudt dit mechanisme effectief en efficiënt stof van de beeldsensor. De Pentax 645Z beschikt ook over het Dust Alert-systeem dat je als fotograaf helpt stof op de beeldsensor te spotten voordat je een foto maakt.

• Als je opnamen maakt met de camera gekanteld, zoals bij fotograferen in helicopterview, kun je de Auto Image Rotation-modus selecteren. Hiermee draai je het beeld automatisch 180 graden op het lcd-scherm van de camera of een computerscherm. Zo is het beeld beter te bekijken. Het vierkante raster op live-view-beelden helpt je de positie van je onderwerp in het beeldveld te bepalen tijdens live-view-fotograferen. Kies voor de kleur van het raster uit wit of zwart. De vergrendelingsknop stelt de bedieningsknoppen van de camera buiten werking, zodat je niet per ongeluk de instellingen verandert.

• Dubbele SD-kaartgleuf voor flexibiliteit in geheugenkaarten (werkt met SDXC, SDXC UHS-1 speed-class in SDR104 bus speed-modus).

• Flexibele witbalansregeling met een nieuw toegevoegde Multi-Pattern Auto-modus.
HDR-opnamemodus (High-Dynamic Range) met opslag van data in RAW-formaat.

• Toevoegen van copyright-gegevens aan de gemaakte foto; signaleren van beeldmanipulatie met de bijbehorende software.

• Automatische compensatie van lensvervorming, laterale chromatische aberratie, helderheidsniveau aan de randen en vervorming.

• Werkt met Eye-Fi draadloze LAN-geheugenkaarten.

• Werkt met USB 3.0-standaardinterfaceaccessoires met HDMI-aansluiting (type D).

• Geleverd met Digital Camera Utility 5-software voor beeldverwerking met behulp van de nieuw ontworpen engine.

• Werkt met IMAGE Transmitter 2-software voor eenvoudig overbrengen van gemaakte beelden naar een pc (optioneel).

Pentax 645Z prijs en beschikbaarheid

De Pentax 645Z is vanaf eind juni 2014 beschikbaar voor een adviesprijs van 7.999 euro.

Bron: Pentax