CookiesPentax K7 digitale spiegelreflex met HD video

21 mei 2009 13:36 door Hans Wind

Pentax K7 digitale spiegelreflex met HD videoDe nieuwe Pentax K7 digitale spiegelreflex past in een duidelijke trend waarin digitale spiegelreflex camera’s worden voorzien van video opname mogelijkheden in HDTV kwaliteit. Vooralsnog is de camera alleen in het buitenland geannonceerd maar we verwachten dat deze camera ook in ons land zal verschijnen.

De nieuwe Pentax K-7 heeft een solide en toch compact nieuw camerahuis, een nieuwe 14,6 megapixel CMOS sensor en geavanceerde opties zoals video opname in HD TV kwaliteit.

Pentax verwacht dat de nieuwe SLR veel huidige Pentax klanten zal aanspreken omdat die volgens het bedrijven hebben gevraagd om meer technische mogelijkheden maar dan in een kleinere, solide en makkelijk te hanteren body.

Pentax K7 achterkantEnkele kenmerken van de nieuwe K7 zijn:
• Compacte, magnesium alloy body (zeven procent kleiner dan de K20D)
• Nieuwe 14,6 megapixel CMOS sensor die volledig opnieuw ontwikkeld is om minder ruis te genereren. De sensor kan via vier kanalen aangesproken worden waardoor onder andere ook HD video mogelijk is geworden.
• Een nieuw 77-segments belichtingssysteem.
• HDTV kwaliteit video in 1280 x 720p resolutie
• Een HDMI uitgang voor koppeling aan de HDTV
• Ingang voor een externe microfoon

Snel en accuraat
Hart van de K-7 is een ruim bemeten CMOS-sensor met 14,6 miljoen pixels die borg staat voor een getrouwe reproductie met haarfijne details en oneindig veel nuances. De nieuwe brede 11-punts AF-sensor staat in voor een snelle en betrouwbare automatische scherpstelling. De gegevens worden aan extreem hoog tempo verwerkt door de nieuw ontwikkelde PRIME II processor. De vernieuwde sluiter haalt een topsnelheid van 1/8000 seconde. In de modus High Speed continu-opnamen registreert de K-7 niet minder dan 5,2 beelden per seconden.

K7 met verfijnde lichtmeting
Voor de K-7 ontwikkelde Pentax een uitermate verfijnd lichtmetingssysteem dat de scènes grondig analyseert aan de hand van talrijke metingen en gegevens. Dankzij een doorgedreven ruisonderdrukking kan de gevoeligheid zonder risico opgevoerd worden van 100 tot 6400 ISO. Bij onderwerpen met hevig contrast maakt de HDR-functie (breed dynamisch bereik) het mogelijk om drie belichtingen samen te smelten tot één beeld waarin zowel de schaduwzones als de heldere gedeelten optimaal en vol detail afgebeeld worden.

Zoeker
De optische zoeker toont nagenoeg 100% van het beeldveld. Het nieuwe natuurlijke heldere matglas III zorgt voor een nog hogere precisie bij manuele scherpstelling. Met Live View verschijnt het zoekerbeeld tijdens de opname op de hoge-definitie LCD-monitor met 3 inch diagonaaldoorsnede.

Stof verwijdering
De K-7 beschikt over een geavanceerd stofverwijderingsmechanisme dat ontsierende stofvlekjes op de foto’s voorkomt.

Onbewogen beelden met rechte horizon
De Shake Reduction van de nieuwste generatie levert een winst op van 2,5 tot 4 stops in sluitertijd. Het systeem beweegt de beeldsensor om hem waterpas te houden ongeacht de positie van de camera. Dat biedt het bijkomende voordeel dat er een automatische horizoncorrectie kan doorgevoerd worden.

HD video
De K-7 biedt naast een performante fotomodus nu ook een videofunctie, waarmee je clips kan filmen in diverse resoluties, onder meer in 1280×720 pixels m.a.w. in High Definition TV niveau. De camera is voorzien van een HDMI-uitgang en aansluiting voor externe microfoon.

Kleuren
Diverse modi staan ter beschikking om de beelden te ‘tunen’ naar persoonlijke smaak of behoefte. Nieuwkomer onder de opties is de ‘Muted’-functie die het onderwerp in delicate, gedempte tinten dompelt. Via Digital Preview of Live View kan je het effect van de gekozen instellingen vooraf bekijken.

Pentax K-7 prijs en beschikbaarheid
• Pentax K-7 : 1299 euro, juli 2009
• Pentax kit K-7 + 18-55mm WR : 1399 euro, juli 2009
• Pentax dubbele kit K-7 + 18-55mm WR + 50-200mm WR : 1599 euro, juli 2009
• Pentax D-BG4 handgreep : 249 euro , juli 2009
• Pentax DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL WR : 199 euro, juli 2009
• Pentax DA 50-200mm f/4-5.6 ED WR : 299 euro, juli 2009Gerelateerd artikel: Digitale fotocamera krijgt steeds vaker HD video aan boord