CookiesPentax XG-1 camera met 52x optische zoom

21 juli 2014 07:09 door Hans Wind

Pentax XG-1De Pentax XG-1 is een nieuwe digitale camera met 52x optische zoom. De compacte, lichte camera heeft een sensor met 16 effectieve megapixels voor hoge resolutiebeelden en een 3,0-inch lcd-monitor. Daarnaast is de Pentax XG-1 camera voorzien van een SR-sensorshiftsysteem (Shake Reduction) dat effectief de trillingen van de camera opvangt, zelfs onder moeilijke omstandigheden. Naast de grote brandpuntsafstand – van 24 mm ultragroothoek tot 1.248 mm supertele (in 35 mm-formaat) – beschikt deze camera ook over opties zoals de 1 cm-macrostand voor het vastleggen van close-ups op slechts één centimeter afstand, high-speed continu-opnamen van maximaal zestig beelden per seconde, en HDR-functie (High-Dynamic Range) om drie groothoekbeelden samen te voegen, die met verschillende belichtingsinstellingen zijn gemaakt.

De camera komt met een ‘Intelligent Zoom’-functie waardoor het bereik van de zoom nog kan worden uitgebreid tot ongeveer 208x (omgerekend in 35 mm-formaat: een brandpuntsafstand van 4.992 mm).

De Pentax XG-1 beschikt over een zogenaamde back-illuminated CMOS-beeldsensor die volgens de fabrikant zeer gevoelig en ruisarm is, en data met ongekende snelheid kan uitlezen. In combinatie met zijn extreme lichtgevoeligheid van 3.200 ISO en ongeveer 16 effectieve megapixels, levert de camera hoge resolutiebeelden. Daarnaast helpt de ‘Handheld Night Scene’-stand bij het maken van scherpe nachtfoto’s. Dit gebeurt door meerdere beelden tegelijk te maken en deze samen te voegen tot één enkele foto.

Pentax XG-1 achterkantDe achterkant van de body van de Pentax XG-1 is uitgerust met een 3,0-inch lcd-scherm met 460.000 beeldpunten. Het scherm biedt een helder beeld van de foto’s en menu’s. Dit zorgt voor een snelle controle van de beelden op het scherm en een snelle instelling.

High-speed continu-opname

Naast een standaardinstelling voor continu-opnamen met een maximale snelheid van ongeveer negen beelden per seconde, beschikt de Pentax XG-1 ook over een high-speed continu-opnamestand. Hiermee maak je maximaal zestig beelden per seconde in VGA resolutie (640 x 480 pixels) of ongeveer dertig beelden per seconde in een resolutie van 2.304 x 1.728 pixels. in combinatie met de Auto Tracking AF-functie die automatisch scherp stelt op een bewegend onderwerp, leg je met de XG-1 ook snel bewegende onderwerpen vast.

SR-systeem voor trillingsvrije beelden

Het SR-sensorshiftsysteem (Shake Reduction) van de Pentax XG-1 zorgt voor scherpe foto’s, zelfs onder moeilijke fotografische omstandigheden waarin de camera beweegt, zoals bij het gebruik van de telelens, binnenfotografie met invallend licht en het fotograferen van zonsondergangen. De gyrosensor beoordeelt het aantal camerabewegingen, waarna dit systeem met grote precisie en snelheid de CMOS-beeldsensor verticaal en horizontaal verschuift om zo het benodigde antitrillingseffect te bereiken.

Full HD video

De Pentax XG-1 beschikt over een Full HD video-opnamefunctie in H.264-formaat. Je maakt hiermee relatief lange video’s in Full HD kwaliteit (1920 x 1080 pixels) met een beeldsnelheid van dertig beelden per seconde. Met behulp van de i-knop schakel je direct over naar een van de acht digitale filters (inclusief zwart-wit en sepia), zelfs tijdens het opnemen. De camera biedt ook een groot aantal creatieve afspeelfuncties, waaronder snelle filmmodus voor vertraagde weergave (in deze stand zijn geluidsopnamen niet mogelijk). De camera beschikt over een micro-HDMI-aansluiting (type D) voor het afspelen van opgenomen video’s en geluidsbestanden op externe av-apparatuur.

Quick-set modus

De keuzeknop van de XG-1 maakt het mogelijk om snel en moeiteloos de gewenste opnamestand te kiezen, zonder eerst een menuscherm te selecteren. Je kunt de instelling selecteren die het best past bij een bepaald onderwerp. Er zijn in totaal tien standen, waaronder de hands-off Auto Picture, Scene (elf mogelijkheden), Programma, Face Beautifier en Movie.

Overige functies

• HDR-functie (High-Dynamic Range) om groothoekfoto’s met verschillende belichtingen samen te voegen tot één beeld;
• digitale filters eenvoudig selecteren met de i-knop, zoals zwart-wit en fisheye;
• intervalopnamestand, nuttig bij het fotograferen van landschappen en bloemen/planten vanuit één punt;
• huisdierdetectiestand voor automatische herkenning van maximaal tien koppen van huisdieren;
• compatible met Eye-Fi draadloze LAN SD-geheugenkaarten.

Pentax XG-1 prijs en beschikbaarheid

De Pentax XG-1 heeft een adviesprijs van 299 euro en zal beschikbaar zijn vanaf 8 augustus 2014.