CookiesPhilips 25GB Blu-ray disc

10 juni 2006 12:26 door Hans Wind

Philips 25GB Blu-ray discPhilips Electronics ”“ medeoprichter van de Blu-ray Disc Association introduceert opneem­bare Blu-ray Discs in de VS en Europa. Philips brengt thans twee typen discs uit: de 25 GB enkellaags BD-R (opneembaar) en de BD-RE (opneembaar en herschrijfbaar). Op beide typen discs kan 370 minuten High-Definition (HD)-video worden opgenomen, oftewel ruim vijf maal zoveel data als op een dvd. Philips zal in Europa BD-R-discs leveren in de eerste week van juni. BD-RE-discs zullen vanaf eind augustus verkrijg­baar zijn. 50 GB dubbellaags BD-R-discs zullen naar verwachting snel volgen.

De 25 GB enkellaags BD-R-discs bieden met meer dan 6 uur HD-video, 12 uur standaard dvd-beeldkwaliteit of 36 audio-cd’s op één disc de tot nu toe hoogste capaciteit voor High-Definition entertainment en digitale opslag. De Blu-ray Disc kan video, data en alle soorten ‘rich content’ bevatten. Pc-gebruikers kunnen er foto’s, video, camcorderopnamen en andere data op opslaan. Blu-ray is ongeévenaard voor het opnemen van HDTV-programma’s, waardoor de acceptatie van zowel Blu-ray als HDTV zal worden versneld.

De Philips TripleWriter™ (SPD7000) Blu-ray-drive voor de pc en de Philips BD-speler voor video zullen in Europa verkrijgbaar zijn in de tweede helft van 2006. De TripleWriter™ kan alle populaire formaten voor optische registratie, waaronder de cd, dvd en Blu-ray Disc, opnemen en weergeven, en heeft een 2x lees- en schrijfsnelheid, wat overeenkomt met een continue overdrachtssnelheid van 9MB/s (72 Mb/s).

Opslag en -opnamemedium van de volgende generatie
Bij Blu-ray Discs worden de data geschreven en gelezen met een blauwe laser met een kortere golflengte, in plaats van infrarode en rode lasers met een langere golflengte die voor cd’s en dvd’s worden gebruikt. Hierdoor zijn een veel scherpere laserfocus en een aanzienlijk hogere opslagcapaciteit mogelijk. Blu-ray is het enige opneembare en herschrijfbare formaat dat een dergelijke verhoging van de optische opslagcapaciteit biedt en daarbij een naadloze verbinding vormt tussen de pc en home-entertainment omgevingen.

Belangrijke kenmerken van BD-R ”“ 5x hogere capaciteit en beter dan dvd

· 25 GB op één disc
Blu-ray is het meest geavanceerde optische discformaat voor hoge opslagcapaciteit ooit. Dankzij belangrijke vooruitgang op het gebied van BD-lasertechnologie kunt u 25 GB opslaan op één disc. Dat is vijf maal zoveel als op bestaande (enkellaags) dvd’s.

· Supersnelle opname tot 9 MB per seconde
Blu-ray biedt een opnamesnelheid van 1x tot 2x, oftewel 4,5 tot 9 MB per seconde (72 Mb/s), wat betekent dat meer kan worden opgenomen in een kortere tijd.

· Extra hard ”“ zelfs bestand tegen staalwol
Philips Blu-ray Discs zijn voorzien van een laag met een ongekende hardheid, waardoor de vitale opnamelagen van de disc worden beschermd. Blu-ray Discs van Philips zijn bestand tegen extreem gebruik, van vingerafdrukken tot krassen en vuil, waardoor ze aanzienlijk beter zijn dan gewone cd’s en dvd’s, en geen speciale beschermhoes nodig hebben.

· Volledig compatibel met elke drive
Philips’ Blu-ray Discs zijn gefabriceerd om te voldoen aan brede opnamesterkte­toleranties en zijn gecertificeerd voor conformiteit met de strenge specificatienormen die zijn vastgelegd door de Blu-ray Disc Association (BDA). Dit betekent dat ze zijn ontworpen voor compatibiliteit met elk merk BD-drive of recorder.

· Gemak van ‘drag-and-drop’ zonder de noodzaak tot formatteren
Blu-ray Discs van Philips bieden onmiddellijk het gemak van ‘drag-and-drop’, zonder de noodzaak tot tijdrovend formatteren. Dankzij het speciale UDF 2.5 bestandsover­drachtsysteem gaat het verplaatsen van databestanden en HD-video gemakkelijker en sneller dan ooit.

· Geavanceerd foutcorrectiesysteem garandeert afspeelbaarheid
De Blu-ray Discs van Philips hebben een foutcorrectiesysteem dat veel beter is dan bij cd’s en dvd’s, waardoor data en video maximaal worden beschermd.

· Stabiele anorganische opnamelagen staan garant voor een lange levensduur
De opnamelagen zijn gemaakt van een zeer stabiel anorganisch materiaal dat niet wordt aangetast door licht, waardoor een lange levensduur gegarandeerd is. Anorganische opnamelagen van dit type vormen een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de organische lagen die op dit moment bij opneembare cd’s en dvd’s worden gebruikt en zorgen voor een stabielere werking en een langere levensduur van de disc.

Industriebrede ondersteuning
Sinds Philips de cd en dvd mede ontwikkelde heeft de onderneming als een van de mede-ontwerpers in 1998 van de Blu-ray-technologie wereldstandaards voor optische media opgesteld. De Blu-ray Disc wordt ondersteund door meer dan 170 van ’s werelds grootste fabrikanten van computerspellen, filmstudio’s, en fabrikanten van consumentenelektronica en pc’s. Zeven van de acht belangrijke filmstudio’s, t.w. Disney, Fox, Paramount, Warner, Sony, MGM en Lions Gate, hebben filmtitels voor de introductie van Blu-ray aangekondigd.