CookiesPhilips 49PUS7809 review – 4K Ultra HD TV

27 juni 2014 13:29 door Hans Wind

Philips 49PUS7809 review - 4K Ultra HD TVIn deze Philips 49PUS7809 review testen we deze LCD Led Smart TV met een 49 inch beeldscherm met 4K Ultra HD resolutie. Deze TV heeft daarmee dus 4x meer beeldpunten dan een Full HD TV. Dit model wordt overigens ook wel aangeduid als type 49PUS7809/12.

Zoals gebruikelijk herhalen we in deze review niet alle specificaties. Die zijn eenvoudig te vinden in ons eerder gepubliceerde artikel over de Philips 49PUS7809.

In deze PUS7809 serie heeft Philips naast de 49PUS7809 ook nog de volgende modellen:
• De Philips 55PUS7809 met 55 inch scherm
• De Philips 42PUS7809 met 42 inch scherm

Inleiding en installatie

Philips PUS7809 designDe Philips 49PUS7809 uit deze review is, met een beeldscherm van 49 inch, wel aan de kleine kant voor een Ultra HD TV. De maximale kijkafstand waarop de optimale scherpte nog waarneembaar is ligt bij 4K Ultra HD op een afstand van slechts 1,5 tot 2 maal de beeldhoogte. Dat betekent dat u bij dit beeldformaat op een afstand van ongeveer 1,50 meter zou moeten zitten om de optimale scherpte waar te nemen. Er zijn overigens meer voordelen verbonden aan Ultra HD, zoals een groter kleurbereik bij weergave van echte 4K bronnen. Deze 4K Tv wordt tegen behoorlijke lage prijzen aangeboden en we zijn dan ook benieuwd welke kwaliteit daaraan gekoppeld is.

De Philips 49PUS7809 komt in een doos met het volgende: TV scherm, draaibare standaard met bevestigingsmateriaal, passieve 3D-brillen, afstandsbediening met 2 AA-batterijen, stroomkabel, snelstartgids en een brochure met wettelijk verplichte informatie en veiligheidsgegevens.

Installatie van de TV op het Ziggo netwerk verliep soepel, zowel voor het TV als het internet- en smart-tv gedeelte.

Onder het beeldscherm zit een Philips logo dat verlicht wordt wanneer de TV aan staat. Dat hebben we meteen uitgezet aangezien we dat soort verlichting hinderlijk vinden tijdens het TV kijken.

Wanneer u al eens een blik wilt werpen op de Philips 49PUS7809 handleiding dan kan dat via de Philips website (PDF bestand).

Menu’s, Apps en afstandsbediening

Philips 49PUS7809 afstandsbedieningDe Philips menu’s wijken iets af van andere merken maar ze zijn logisch ingedeeld en duidelijk opgezet. Helaas reageren niet alle onderdelen van de menustruktuur en de bediening altijd even snel. Dat vraagt soms wat geduld. Vooral de mediaspeler kan traag zijn bij het laden van thumbnails van filmpjes en foto’s. Daar kan zeker nog wel wat aan verbeterd worden.

De EPG (Elektronische Programma Gids) gegevens worden in de standaardinstelling geladen via de zenders. In dat geval ontbreekt het geluid en beeld van de actieve TV zender. Wanneer via de Home-knop de TV-gids wordt gekozen (zonder doorklikken) kan via de rode knop ook Internet als bron voor de EPG worden gekozen. In dat geval verschijnt wel beeld en geluid van de actieve zender in de gids maar ontbrak bij sommige zenders de programma-informatie.

Het Smart TV deel is voorzien van voldoende Nederlandse Apps en is logisch ingedeeld.

De afstandsbediening is van kunststof maar maakt toch een degelijke indruk. Handig is dat Philips de achterkant van de afstandsbediening heeft voorzien van een QWERTY toetsenbord. Daarmee is het ingeven van tekst binnen het Smart TV deel een stuk eenvoudiger dan bij andere merken. Helaas wordt het toetsenbord nog niet in alle Apps ondersteund. De afstandsbediening werkt op een slimme manier. Wanneer het toetsenbord aan de onderkant zit wordt invoer geblokkeerd zodat niet per ongelijk een toets kan worden ingedrukt. De voorkant lijkt meer op de klassieke afstandbediening die we al wat langer kennen. Alle belangrijke functies zijn aan knoppen toegewezen. De numerieke toetsen zijn wat smal uitgevallen en bevinden zich aan de onderkant van de layout. Al met al is dit toch een geslaagd ontwerp.

Beeld en geluid

Om te beginnen konden we vaststellen dat het beeld van de Philips 49PUS7809 zeer goed te noemen is. Dat geldt voor zowel Full HD als 4K Ultra HD content al hadden we wel wat moeite om 4K video op het scherm te krijgen. Bij gebrek aan reguliere Ultra HD(4K) TV uitzendingen was onze eerste poging gericht op Netflix. Helaas blijkt dit TV model niet in staat om Netflix 4K weer te geven doordat de HEVC codec niet is ingebouwd. De tweede poging was een USB stick met 4K content die we normaal gesproken op andere test 4K TV’s afspelen. Dat lukte helaas ook niet omdat de Philips 49PUS7809 de gangbare 4K videoformaten niet via USB kan afspelen. Overigens ondersteunt de TV ook HDMI 2.0 niet. Na overleg met de fabrikant konden we wel een speciaal geprepareerd winkeldemo-filmpje in 4K op de TV tonen en dat zag er uitstekend uit. Ook 4K materiaal van YouTube konden we met succes op het scherm toveren. Upscaling van Full HD naar 4K werkte over het algemeen goed.

De Philips 49PUS7809 heeft uitgebreide instelmogelijkheden om beeld en geluid naar uw wensen aan te passen en zo een optimaal plaatje te laten zien met goede kleuren en mooie contrastweergave.

Deze TV is voorzien van tweezijdig Ambilight (de zijkanten) dat eventueel te koppelen is aan Philips Hue lampen. Deze lampen kunnen dan in kleurwisselingen van Ambilight meegaan. Of u Ambilight een toevoeging vindt of niet blijft een kwestie van persoonlijke smaak. Het systeem werkt in elk geval goed.

Het geluid van de TV is goed en ligt duidelijk boven het gemiddelde niveau van andere platte TV’s. Koppeling aan een externe versterker met luidsprekers geeft zeker nog een extra dimensie wanneer u films wilt bekijken.

Philips 49PUS7809 review samenvatting en conclusie

De Philips 49PUS7809 uit deze review is een 4K TV met een uitstekende prijs-prestatieverhouding en prima beeldweergave.

Het ontbreken van 4K Netflix ondersteuning en 4K-video USB ondersteuning vinden we minder positief maar u koopt met deze TV in elk geval wel een kwaliteitstoestel. We laten het aan u hoe u deze plussen en minnen uit deze review in de praktijk in wilt wegen.

De Philips 49PUS7809 heeft een adviesprijs van 1.799 euro maar wordt al aanzienlijk voordeliger aangeboden.