CookiesPhilips Cinema 21:9 HDTV

8 februari 2009 09:28 door Hans Wind

Philips Cinema 21:9 HDTVPhilips introduceert de nieuwe Cinema 21:9 LCD HD TV.

Hoewel we met breedbeeld 16:9 HDTV schermen al een veel betere weergave hebben van film materiaal worden nog altijd flinke zwarte randen boven en onder in beeld weergegeven bij het kijken naar een bioscoopfilm.

Met de nieuwe Cinema 21:9 lijn wil Philips de filmkijker thuis nog meer een bioscoop ervaring laten beleven en ze noemen dat dan ook de “Cinematic Viewing Experience”. We kennen allemaal wel de ervaring in de bioscoop waarbij je niet in alle gevallen het totale scherm bekijkt maar je, afhankelijk van de scene, concentreert op een deel van het beeld. Dat effect maakt de ervaring vaak realistischer omdat we in de praktijk ook zo om ons heenkijken.

Philips Cinema 21:9Philips claimt als eerste deze techniek te zullen uitbrengen en als eerste model zal een 56 inch LCD HDTV ( 56PFL9954H ) in het 21:9 formaat worden uitgebracht. De Cinema 21:9 lijn zal worden voorzien van Ambilight en 200Hz technologie. De resolutie is 2560 x 1080 pixels waardoor Full HD kan worden weergegeven.

Een andere opmerkelijke nieuwe functie op Cinema 21:9 is Net TV; hiermee krijgt de gebruiker vanaf een startpagina op het televisiescherm snel en eenvoudig toegang tot een hele reeks websites via de eigen internetverbinding thuis. Net TV biedt speciaal aangepaste internetcontent op het tv-scherm, die makkelijk leesbaar en navigeerbaar is. De content is makkelijk toegankelijk via de afstandsbediening van de televisie, zonder dat er extra decoders en/of abonnementen aan te pas komen. Vanaf het Net TV-platform krijgt de gebruiker toegang tot de content van een aantal Europese partners zoals YouTube, eBay, TomTom, MeteoGroup, Netlog, Funspot en MyAlbum, plus een aantal lokale partners die afhankelijk van het land de meest populaire websites bieden.

Voor extra comfort wordt Cinema 21:9 geleverd met een speciaal ontworpen wandmontagesysteem om de televisie vlak tegen de muur te hangen.

Des Power, Senior Vice President Marketing Television, Philips Consumer Lifestyle: “Met onze unieke Cinema 21:9 hebben we een televisie ontwikkeld die de echte bioscoopervaring zo dicht mogelijk benadert zonder dat de kijker een kaartje hoeft te kopen. Om thuis helemaal te kunnen opgaan in een film zijn consumenten, volgens ons, uit op een reéle bioscoopervaring. Precies daarom hebben we ’s werelds eerste televisiescherm ontwikkeld met de echte bioscoopverhouding, dat bovendien perfect aangevuld wordt door onze Ambilight-technologie.”

“En,” aldus Des Power, “de nieuwe Philips Cinema 21:9 verleent het filmkijken thuis een totaal nieuwe dimensie; wanneer deze televisie naast een scherm in klassieke 16:9-schermverhouding geplaatst wordt, springen de voordelen meteen in het oog.”

Cinema 21:9 is met zijn verversingssnelheid van 1 ms de snelste lcd-televisie die vandaag wereldwijd op de markt te vinden is. Zelfs de snelste acties op het scherm zijn realistisch en worden vloeiend weergegeven dankzij de 200 Hz Clear LCD-technologie. Bovendien zorgt Perfect Contrast ervoor dat de dynamische contrastratio maar liefst 80 000:1 bedraagt.

Cinema 21:9 heeft een breedte-hoogteverhouding van 21:9. Ze koppelt een sublieme beeldkwaliteit, dankzij de krachtige beeldverbeteraar Perfect Pixel HD (versie 2009) van Philips (verwerkingsvermogen van 500 miljoen pixels per seconde en 2250 biljoen levendige kleuren) aan de driezijdige Ambilight Spectra-technologie die het beeld verbreedt door een lichtgloed van achter het scherm te projecteren op de muur. Wat betreft beeldprestaties, is Cinema 21:9 uitgerust met een Full HD-scherm van 2560x1080p met 8,3 miljoen pixels, dat garant staat voor kristalheldere en vlijmscherpe beelden bij HD bronnen.

Vanzelfsprekend heeft de introductie van zo’n nieuwe superbreedbeeld standaard ook een keerzijde. De TV zenders beginnen juist op stoom te komen met het uitzenden in 16:9 formaat en ook Blu-ray Discs hebben een 16:9 formaat. De vraag blijft dus hoeveel bron materiaal in 21:9 formaat beschikbaar zal komen. Bij weergave van 4:3 of 16:9 zullen namelijk weer zwarte balken aan de zijkanten van het beeld gaan verschijnen tenzij het beeld opgerekt wordt en dat laatste is natuurlijk niet bepaald fraai.

De Cinema 21:9 biedt naast 5 HDMI 1.3a aansluitingen ook allerlei netwerk mogelijkheden zoals draadloos LAN, DLNA en Net-TV. Met die laatste optie kan allerlei materiaal van Internet worden bekeken zoals b.v. filmpjes van YouTube.

Cinema 21:9 56PFL9954H prijs en beschikbaarheid
De prijs van de 56 inch Cinema 21:9 Philips 56PFL9954H is 4.000 Euro en deze bijzondere HDTV is beschikbaar vanaf april 2009.