CookiesPhilips DSR 7141 review

3 maart 2010 17:06 door Hans Wind

Philips DSR 7141 reviewIn deze test onderwerpen we de nieuwe Philips DSR 7141 HD satellietontvanger van CanalDigitaal aan een praktijk test. Zoals bekend vervangt deze HD-ontvanger de Philips DSR 7121.

De Philips DSR 7141 is aanzienlijk compacter geworden en uitgevoerd in een fraai ogende zwarte coating.

De DSR 7141 heeft een enkele tuner en dit apparaat beschikt niet over een harddisk om uitzendingen op te nemen maar daar is de prijs dan ook naar. Deze ontvanger voldoet aan de nieuwe Europese richtlijnen met betrekking tot stroomverbruik voor elektronische apparatuur in ‘stand-by’ en in uitgeschakelde toestand.We zullen de technische details hier niet herhalen.Mocht u die willen lezen dan kan dat in ons eerdere artikel Philips DSR 7141 HDTV satellietontvanger nieuw bij CanalDigitaal.

Philips DSR 7141 aansluitingenPhilips DSR 7141 installatie
Aan de doos van de DSR 7141 is al goed te zien hoe compact deze ontvanger feitelijk is en daarin zitten dan ook nog eens de stroomadapter, HDMI kabel (bravo!) en de afstandbediening met twee AA batterijen. De meegeleverde handleiding bevat een Nederlands deel van zo’n 35 bladzijden. De handleiding is duidelijk en logisch opgebouwd.
De Philips DSR 7141 heeft een MediaGuard-smartcardslot aan de linkerzijkant waarin we de CanalDigitaal Smartcard konden schuiven. Na aansluiting van de stroom en satelliet-antennekabel kon de installatie beginnen en dat was werkelijk een fluitje van een cent.
Na instellen van de taal werden met behulp van de ingebouwde Fastscan-functie snel alle kanalen gevonden en werd een software update uitgevoerd. Na deze update konden we meteen TV kijken op de HDTV die via HDMI was aangesloten.
De cijfers aan de voorzijde van de ontvanger zijn fel blauw verlicht. Graag hadden we gezien dat de helderheid ingesteld kon worden maar dat bleek niet mogelijk.
De DSR 7141 heeft overigens ook nog een USB en Ethernet aansluiting maar die zijn momenteel niet actief. Het zou natuurlijk fraai zijn wanneer hierop bijvoorbeeld later een harddisk zou kunnen worden aangesloten voor een opname functie maar daarover is verder nog niets bekend of toegezegd.
Een waarschuwing die nog niet in de gebruiksaanwijzing was opgenomen is de volgende : “Gebruik de herstelfunctie in paragraaf 8.4 van uw gebruiksaanwijzing niet. Uw afstandsbediening wordt onbruikbaar en moet hersteld worden bij een service center.” Maak hiervan dus meteen aantekening in uw handleiding om narigheid te voorkomen.

Beeldkwaliteit en geluid
Het beeld van de Philips DSR 7141 is prima in orde wanneer de TV via HDMI is aangesloten. Uiteraard leveren de aanwezige SCART aansluitingen een beeld dat hier niet bij in de schaduw kan staan. Voor aparte doorgifte van geluid kan ook de stereo audio uitgang worden gebruikt of de optische SPDIF audio uitgang waarvan de geluidssynchronisatie met het beeld aangepast kan worden.
Het uitgaande beeldsignaal kan worden ingesteld op 1080i, 720p, 576p of Automatisch. Deze instelling is een check waard om zeker te stellen dat de beste kwaliteit aan de HD TV wordt doorgegeven.


Philips DSR 7141 afstandbedieningAfstandbediening
De afstandbediening maakt een eenvoudige indruk maar voelt degelijk aan en doet zijn werk goed. Naast de gebruikelijke numerieke knoppen en cursortoetsen zijn er onder andere aparte knoppen voor Guide (Electronische Programma Gids), Radio, favorieten, Teletekst, Menu, Back, en Exit.
Op de ontvanger zelf zitten maar vier knopjes: aan/uit, Programma+, Programma- en TV/Radio.

Menu’s en EPG
De diverse menu’s zijn keurig en duidelijk uitgevoerd en vooral wanneer de decoder in de 1080i resolutie staat ziet alles er zeer verzorgd uit.
Ook de EPG is duidelijk opgezet en eenvoudig via de afstandbediening te bedienen. Al met al weinig op aan te merken.
Uiteraard heeft de ontvanger een kinderslot functie met code aan boord en zijn de systeem instellingen beveiligd met een pincode.

DSR 7141 review samenvatting en conclusie
De DSR 71741 van Philips is een no-nonsense, zeer compacte HD ontvanger die zijn werk uitstekend doet. Installatie is super eenvoudig en ook de bediening wijst de weg vanzelf.
Beeld en geluid is in orde en onze enige wens zou zijn dat de LED verlichting aan de voorzijde geregeld zou kunnen worden.
Al met al levert de DSR 7141 een goede prijs prestatie.

Philips DSR 7141 prijs en beschikbaarheid

De DSR 7141 is nu beschikbaar.

Voor een actuele prijsvergelijking kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig

Philips DSR 7141 nieuwe afstandbedieningUpdate 7 juli 2010: Inmiddels hebben we van onze oplettende bezoeker Duncan Sluijter begrepen dat bij de DSR 7141 nu een andere afstandbediening wordt geleverd. Hij was zo vriendelijk om ons een foto te sturen waarvoor onze hartelijke dank.

Update 18 januari 2011: Van mevrouw E. Muller ontvingen we het volgende commentaar: “Ik ervaar 1 groot nadeel: op Duitse zenders is inschakeling van synchrone ondertiteling onmogelijk. Canal Digitaal geeft hierover ontwijkende antwoorden. Voor slechthorenden, die behalve Nederlandse zenders, ook Duitse zenders willen bekijken, is deze satellietontvanger dus géén aanrader.”