CookiesPhilips Hue review – starter pack review met Philips Living Colors

14 januari 2014 11:54 door Hans Wind

Philips Hue reviewIn deze Philips Hue review bekijken we het starterspakket van dit verlichtingssysteem in combinatie met Living Colors lampen. Bij het kijken naar TV beeld is primair natuurlijk de kwaliteit van dat beeld zelf van belang. Toch is ook de verlichting van de ruimte waarin gekeken wordt een factor die een rol speelt bij de uiteindelijke kijkervaring.

Philips speelt op dit vlak al jaren een rol met haar Ambilight systeem waarmee de achtergrond achter de TV dynamisch van kleur kan veranderen afhankelijk van de kleuren op de televisie. Deze techniek is mogelijk doordat een flink aantal LED lampjes aan de rand van het TV scherm qua kleur “meegaan” met het beeld van dat de TV op dat punt weergeeft. Zoals vaak bij dit soort systemen kent deze toepassing fervente voor- en tegenstanders.

Met behulp van LED techniek heeft Philips inmiddels ook een aantal flexibele verlichtingssystemen die bestaande kamerverlichting kunnen vervangen zonder dat de bedrading voor de aansturing hoeft te worden aangepast.
Die systemen gaan globaal gesproken door het leven als:
• Philips Hue – dimbaar en regelbaar qua kleur
• Philips Living Colors – dimbaar en regelbaar qua kleur
• Philips Living Whites – dimbaar met warm wit licht
• Overige LED lampen

Philips Living Colors BloomDe eerste drie varianten kunnen draadloos bediend worden met een speciale afstandsbediening of een App op de smartphone, tablet en via de webinterface ook vanaf een PC of Mac. Inmiddels zijn er ook LED strips te koop die op dezelfde manier kunnen worden bediend maar we richten ons in deze review op de eerste drie genoemde lampsoorten. Voor de bediening via een App is een speciale “bridge” nodig die bedraad gekoppeld wordt aan het thuisnetwerk en vervolgens de lampen via een zogenaamd mesh netwerk aanstuurt. Deze techniek komt er kortweg op neer dat de lampen onderling kunnen communiceren en zo een meer betrouwbare koppeling met de bridge kunnen onderhouden voor de aansturing. Philips heeft daarbij gekozen voor het ZigBee Light Link protocol.

Voor onze opzet van deze Philips Hue starter pack review hebben we gekozen voor lampen die in een standaard lampfitting(E27) kunnen worden gebruikt, aangevuld met een Philips Living Colors Bloom lamp die wordt geleverd met adapter en afstandsbediening. Er zijn inmiddels ook lampen beschikbaar voor enkele andere fittingen.

Philips Hue en Living Colors installatie

Philips Hue AppWe beschikten voor deze review over een Philips Hue LED Lamp Starter Pack. Daarin worden 3 Hue lampen geleverd samen met een bridge die essentieel is voor gebruik met de Philips Hue App die gratis beschikbaar is voor Android, iOS, Windows en Mac.

Naast het Philips Hue starter pack hebben we de Philips Living Colors Bloom lamp aangeschaft omdat daarbij een afstandsbediening werd geleverd waarmee alle lampen bediend konden worden los van de App.

Op plekken waar we alleen wit dimbaar licht wilden zien hebben we Philips Living Whites lampen gekozen. Dit zijn geen LED lampen maar spaarlampen die via het Hue systeem gedimd kunnen worden.

Opvallend bij de installatie van het Philips Hue Starter Pack is dat hierbij geen fysieke afstandsbediening wordt geleverd. Daardoor is koppeling en bediening alleen mogelijk via een App. Graag hadden we in het starter pack een afstandsbediening of schakelaar gezien. Bij onze eerste installatie werd één van de extra bestelde Philips Living Whites lampen niet door de bridge gevonden en dat is natuurlijk niet handig. De lampen uit het Starterpack werden wel vlot gevonden omdat die vanuit de fabriek al in hetzelfde netwerk waren gezet als de bridge. Normaal gesproken kan een lamp ook handmatig worden gekoppeld vanuit de App via het serienummer maar helaas hebben de Living White lampen geen serienummer.
Philips Living WhiteBij onze tweede poging hebben we eerst alle lampen gekoppeld aan de afstandsbediening van de Living Colors lamp. Dat is simpelweg een kwestie van de afstandsbediening dichtbij de lamp houden en een knopje indrukken. De lamp geeft dan zelf aan wanneer hij gekoppeld is. Vervolgens hebben we toen de afstandsbediening weer gekoppeld met de bridge. Dat vraagt een aantal zeer specifieke stappen maar gelukkig vonden we een bijzonder duidelijke uitleg voor het koppelen van Living Colors met Philips Hue op de website van Beaumotica.nl.

Na deze stappen werden alle lampen herkend en bedienbaar via de afstandsbediening. Via een aangemaakt account op de website van Philips konden we daarna de bridge ook aan het web koppelen. Daarmee zijn de lampen ook bedienbaar via het web en daarmee ook op afstand.

Wanneer u een geschikte Philips Ambilight TV heeft kunt u overigens de opstelling ook nog koppelen aan de TV waardoor één of meer lampen meegaan in de kleuren van Ambilight.

Philips Hue starter pack en Living Colors in gebruik

We zullen niet alle mogelijkheden van deze opstelling in deze Philips Hue review behandelen maar een essentieel voordeel van dit systeem ligt in de mogelijkheid om zogenaamde scenes te bouwen. Daarbij kunnen alle lampen binnen een scene in één keer op een bepaalde kleur of sterkte worden gezet. Philips levert een aantal scenes mee in de Apps en op de website en daarnaast is het mogelijk zelf een scene te maken.

We hebben in ons geval drie scenes gebouwd. Eén scene voor wat zakelijk, koel licht in de kamer met alle lampen ingeschakeld. Een tweede scene voor warmer licht met alle lampen aan als een soort sfeer verlichting en een derde variant waarbij we de verlichting optimaal hebben gezet voor TV kijken. Bij die TV scene werden alle lampen wat verder gedimd en een lamp achter de kijker geheel uitgeschakeld om zo reflectie in het scherm te voorkomen.

Het is wel belangrijk om u te realiseren dat de Hue lampen op volle sterkte maximaal licht geven dat vergelijkbaar is met een klassieke 50 Watt lamp (600 Lumen). Daar staat wel tegenover dat ze in werkelijkheid slechts 8,5 Watt verbruiken. Hoe meer kleur u in de weergave brengt, hoe zwakker het licht lijkt te worden. Een goede verdeling van de lichtpunten is dus van groot belang om uw kamer goed uit te lichten. De Living White spaarlampen geven aanzienlijk meer licht af. De 20 Watt Living White versie die we gebruikten kunnen een lichtsterkte bereiken die vergelijkbaar is met een 88 Watt klassieke lamp (1200 Lumen).

Het systeem werkte, na wat aanloopprobleempjes, uitstekend en betrouwbaar.

Er zijn veel meer mogelijkheden met deze lampen maar gezien het karakter van onze website laten we die even buiten beschouwing in deze review. U kunt dan denken aan schema’s voor verlichting tijdens vakantie, lampen die automatisch aangaan wanneer u thuiskomt of waarschuwingen die gegeven worden via de kleur van de lampen.

Wij waren in de praktijk al bijzonder te spreken over de geschetste scenes die we noemden.

De bediening en instelling via de Apps is redelijke eenvoudig en u kunt elke lamp in de Apps een persoonlijke naam geven om herkenbaarheid te vergroten

Het systeem biedt veel flexibiliteit maar is behoorlijk kostbaar. Voor de het Hue starter Pack betaald u 199 euro en extra Hue lampen kosten zo’n 60 euro per stuk. De Living Colors lamp die we gebruikten kost zo’n 65 euro met afstandsbediening die naar onze mening essentieel is voor het hele systeem. De Living White lampen kosten zo’n kleine 20 euro. Alles bij elkaar telt dat pittig op.

Philips Hue review samenvatting en conclusie

We zijn positief over het Philips Hue starter pack en Living Colors systeem vanwege zijn flexibiliteit en uitgebreide mogelijkheden. De Apps en web toepassingen werkten goed en zijn redelijk eenvoudig te bedienen.

Toch zijn er wel twee punten van kritiek. Ten eerste is de prijs wel erg stevig te noemen en daarnaast behoort naar onze mening een simpele afstandsbediening – bijvoorbeeld zoals nu meekomt met de Philips Bloom lamp – meegeleverd te worden bij het Hue Starter Pack.