CookiesPinnacle Studio 12 introductie

2 juni 2008 15:18 door Hans Wind

Pinnacle Studio 12 introductiePinnacle Systems annonceert vandaag haar Pinnacle Studio 12 videobewerkingssoftware voor consumenten. Pinnacle Studio versie 12 borduurt voort op het succes van de voorgaande Pinnacle Studio versie; volgens het bedrijf de meest verkochte videobewerkingssoftware in de Verenigde Staten èn Europa.

Deze nieuwste versie bevat onder meer ‘Pinnacle Montage’, een innovatief stuk gereedschap waarmee professionele composities en animaties toegankelijk worden voor consumenten. Pinnacle Studio versie 12 beschikt over meer dan 25 nieuwe functies, waarvan een groot aantal op verzoek van bestaande gebruikers, terwijl de befaamde gebruiksvriendelijkheid gehandhaafd blijft.

Pinnacle Studio 12 UltimateMeer titel- en DVD menu-sjablonen zijn toegevoegd alsmede nieuwe audio- en videofuncties. Bepaalde uitvoeringen van Pinnacle Studio versie 12 bieden nu volledige HD-ondersteuning inclusief branden op Blu-ray disc’s met menu’s. Complete HD-ondersteuning incl. Blu-ray authoring is overigens alleen beschikbaar in Pinnacle Studio Plus versie 12 en Pinnacle Studio Ultimate versie 12.

Om te voldoen aan de wensen van zowel de beginnende gebruiker als ook de ervaren videohobbyist bestaat de Pinnacle Studio versie 12 reeks uit drie verschillende, gunstig geprijsde uitvoeringen. Naast een basis-versie; Pinnacle Studio, biedt Pinnacle een Studio Plus en Studio Ultimate uitvoering aan, met volledige HD-ondersteuning en meer geavanceerd audio- en videogereedschap.

“De videobewerkingsmarkt groeit niet alleen verticaal, maar ook horizontaal,” zegt Jon Peddie, directeur van Jon Peddie Research (JPR), een bekend marktonderzoeksbureau gevestigd in Tiburon, Californié. “Nieuwe markten zijn ontstaan door een casual en jonger publiek, die snel hun video’s willen kunnen bewerken en deze op het internet willen zetten, vrouwen die zijn uitgegroeid tot de bewaarder van herinneringen van het gezin en het groeiende aantal 50-plussers die videobewerking kiezen als hobby. De mensen in deze nieuwe markten willen geen gecompliceerde software, maar een pakket om snel en plezierig een leuke film mee te kunnen maken. Het is duidelijk dat de klantgerichte aanpak van Pinnacle Systems zeker heeft geholpen bij het ontdekken van de mogelijkheden in deze markten.”

Volgens Pinnacle Studio 12 Bèta-testers is de nieuwe Pinnacle ‘Montage’-functie voor video’s en foto’s allèèn al een goede reden om een upgrade aan te schaffen. De Pinnacle ‘Montage’- functie is ontwikkeld voor het eenvoudig maken van effecten van hoge kwaliteit met meerdere videolagen, geanimeerde teksten èn graphics. De montagefunctie bestaat uit 11 verschillende thema’s met in totaal meer dan 80 voorgedefinieerde sjablonen. Verder beschikken alle uitvoeringen van Pinnacle Studio versie 12 nu over gereedschap voor het maken van markers, is het aantal ondersteunde invoerformaten uitgebreid waaronder import van Photoshop’s native PSD formaat en het GIF formaat. Ook het aantal uitvoeropties is gegroeid. Gebruikers kunnen nu ook MP3, Flash Video, WAV en 3GP bestanden maken of de gemaakte film rechtstreeks uploaden naar YouTube®.

Om aan de verzoeken van bestaande gebruikers te voldoen, biedt Pinnacle Studio versie 12 nu uitgebreide mogelijkheden voor audiobewerking met numerieke volumemeters in het mengpaneel, hoofdvolumeregelaar voor uitvoer, een VU meter op de tijdlijn en piekindicatoren. Nieuwe functies voor verbeterd gebruiksgemak zoals een functie om gebruikte media snel op te zoeken in het project en het automatisch verwijderen van zwarte balken bij foto’s en video’s met een andere beeldverhouding. De nieuwe versie biedt verder verbeterde effectprestaties op computers met lagere specificaties, geavanceerde 2D-bewerking, de mogelijkheid om video’s en foto’s te roteren en vernieuwde titel- en DVD-menusjablonen.

Als één van de eerste bewerkingssoftware geschikt voor native HDV- en AVCHD-videomateriaal, bieden Pinnacle Studio Plus en Ultimate nu zelfs ondersteuning voor het branden op Blu-ray disc’s in BD-MV formaat met bewegende menu’s, AVCHD 1920 en diverse nieuwe HD-camcorders waaronder JVC full HD, Canon Full HD en Sanyo Xacti.

Pinnacle Studio Ultimate versie 12, ontwikkeld voor de serieuze videohobbyist, wordt geleverd inclusief een groen laken voor het maken van Chromakey-effecten en drie professionele video-plugins:
• ProDAD Vitascene (ter waarde van $399) ”“ een complete bibliotheek met aanpasbare overgangen en lichteffecten.
• Red Giant Software Magic Bullet Looks (ter waarde van $399) ”“ revolutionair nieuw gereedschap voor kleurcorrectie, waarmee u de stijl van uw project kunt definiéren, ongeacht de omstandigheden tijdens de opname. Biedt meer dan 100 eenvoudig toe te passen voorinstellingen zodat het uiterlijk overeenkomt met bekende televisie programma’s, commercials en films.
• Boris Graffiti (ter waarde van $299)) ”“ Gebruik Boris Graffiti om heel eenvoudig geavanceerde 2D /3D titelanimaties te maken, waaronder typen op tekst, jitter en meer. Gebruik een van de voorgedefinieerde sjablonen of ontwerp uw titelanimaties helemaal zelf.

Pinnacle Studio 12 introductie prijs en beschikbaarheid
De reeks Pinnacle Studio versie 12 producten bestaande uit Pinnacle Studio, Pinnacle Studio Plus en Pinnacle Studio Ultimate is geschikt voor Microsoft® Windows® XP en Windows Vista computersystemen.

De adviesverkoopprijzen bedragen:
• Pinnacle Studio 59 Euro,
• Pinnacle Studio Plus 99 Euro.
• Pinnacle Studio Ultimate 129 Euro.

De Pinnacle Studio versie 12 reeks zal later deze maand verkrijgbaar zijn bij een groot aantal bekende retailketens en de computerspeciaalzaak. Upgrades voor alle voorgaande Studio versies naar Studio 12 zijn te bestellen op de Pinnacle website met prijzen variérend van € 69,00 (upgrade naar Pinnacle Studio Plus) tot € 89,00 inclusief BTW (upgrade naar Pinnacle Studio Ultimate).

Bron: Pinnacle

Onze ervaringen met Studio 12 Ultimate

Voor de test van de Canon HF10 HD camcorder hebben we uitgebreid gebruikt gemaakt van de Ultimate versie van Studio 12 en ons oordeel is zeer positief.

De mogelijkheden om HD video -in dit geval AVCHD- te bewerken zijn uitstekend te noemen en we verwachten dat zelfs een onervaren video enthousiast na het zien van het meegeleverde introductie filmpje de basis functies snel onder de knie zal hebben. Zoals zo vaak bij HD video bewerking is een behoorlijke PC configuratie noodzakelijk om de snelheid er in te houden. Dat is ook zeker niet onlogisch gezien de enorme hoeveelheid data die bewerkt moet worden in HDTV kwaliteit.

Vooral ‘Pinnacle Montage’ biedt mogelijkheden om een bijna professioneel resultaat te bereiken.

De user interface maakt een frisse, overzichtelijke indruk waardoor het programma eenvoudig te bedienen is. Dat neemt niet weg dat voor de liefhebber uitgebreide functies aanwezig zijn om video te bewerken en daarna op een Blu-ray disc of DVD te branden met een menustructuur naar keuze.

Vooral de Ultimate versie is naar onze mening goede prijs prestatie te noemen gezien de extra’s (zie hierboven) die met die versie worden meegeleverd.

On de volgende tabel kunt u de verschillen beoordelen tussen de beschikbare versies van Studio 12.

Pinnacle Studio versie 12 Standaard Plus Ultimate
Windows Vista Certified
Schaalbare Interface
Automatisch bewerken (SmartMovie)
Markeringen toevoegen op tijdlijn
Video / foto roteren
Meerlaagse effecten met sjablonen (Montage)
Volumecontrole op tijdlijn en voor uitvoer
Uitvoeren naar 3GP
Uitvoeren naar Flash
Web Upload (YouTube, Yahoo! Video)
MP3 bestanden maken
HDV & AVCHD bewerken in origineel formaat  
HD-DVD en AVCHD branden op standaard DVD  
Blu-Ray schijven maken met bewegende menu’s  
Beeld-In-Beeld (PiP)  
Chroma Key  
Dolby 5.1 encodering    
Geanimeerde tekstpaden, 3D titels en grafische animaties    
Professioneel gereedschap voor kleurcorrectie    
Gereedschap voor geavanceerde belichtingseffecten    
Groen achtergrondscherm    

Voor een actuele Pinnacle Studio versie 12 prijs vergelijking kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig.

EISA awardPinnacle Studio 12 is onderscheiden met een EISA award 2008-2009. Een uitgebreid overzicht van EISA awards kunt u vinden in ons artikel EISA Awards 2008-2009.

Update 6 november 2008:
Inmiddels is Pinnacle Studio 12.1 beschikbaar. Hiermee kunnen gebruikers nu nog makkelijker hun video’s en foto’s invoeren in Studio; ongeacht in welk formaat de camera opneemt. Naast ondersteuning voor camcorders die opnemen op een harde schijf, solid state geheugen, DVD of tape, biedt de 12.1 update:
• Ondersteuning voor het importeren van het QuickTime® .mov-formaat ”“ Bezitters van fotocamera’s die video kunnen opnemen als .mov bestand kunnen deze nu in Studio importeren en er enerverende films van maken.
• Ondersteuning voor het uitvoeren van het QuickTime .mov-formaat ”“ Gebruikers kunnen hun film nu ook uitvoeren in standaard definitie QuickTime-formaat en deze delen met MAC®-gebruikers.
• Uitgebreidere ondersteuning voor de nieuwste H.264-gebaseerde camcorders zoals Aiptek H.264 en Sanyo Xacti.
• Prestatieverbeteringen tijdens het bewerken van de film.