CookiesPioneer SC-LX82 en SC-LX72 AV-ontvangers

17 augustus 2009 15:50 door Hans Wind

Pioneer SC-LX82 en SC-LX72 AV-ontvangersPioneer Europa introduceert met zijn twee nieuwe AV-ontvangers binnen dit segment een nieuwe referentie op het vlak van de kwaliteit. De nieuwkomers werden ontworpen met het oog op een maximale helderheid, gedetailleerde weergave en dynamische ‘quick response’ van de verliesvrije Dolby True-HD en DTS-HD Master Audio soundtracks die bij Blu-ray Disc entertainment worden gebruikt.

De nieuwe Pioneer SC-LX82 en SC-LX72 AV-ontvangers zijn uitgerust met Direct Energy HD-versterkers op basis van ICEpower analoge Class D-technologie en garanderen daardoor een uitzonderlijke weergave van hoge resolutie stereo- en meerkanaals audio.

De SC-LX82 ontving intussen niet alleen de THX Ultra2 Plus- en de AIR Studios-certificaties, maar biedt ook de voordelen van de toegepaste versterkingstechnologie. Net als de meeste andere ontvangers van de onderneming voor het entry- en midrange-assortiment bieden beide modellen naadloze digitale audioconnectiviteit met iPhone- en iPod-apparaten.

Pioneer SC-LX82 achterkantEntertainment voor hifiliefhebbers
Pioneer slaagt erin om met zijn nieuwe high-end modellen geluid met studiokwaliteit weer te geven. Dit is te danken aan de toepassing van de Direct Energy HD-versterker die op ICEpower analoge Class D-technologie is gebaseerd. De ingenieurs van Pioneer ontwikkelden in nauwe samenwerking met de experts van de befaamde bedrijven AIR en THX een bijzonder efficiënt Class D-versterkingsontwerp dat niet alleen dynamische versterkingsmogelijkheden biedt, maar ook van een hele reeks unieke verwerkingstechnologieën gebruikmaakt.

De SC-LX82 en SC-LX72 gebruiken ADC-omzetters van Burr-Brown die analoge naar digitale signalen omzetten en DAC-omzetters van het befaamde Wolfson die digitale naar analoge signalen omzetten, waarmee de hoge resolutieprestaties over het volledige verwerkingsproces van het digitale signaal van ingang naar uitgang behouden blijven. De SC-LX82 tilt de DAC-prestaties op een nog hoger niveau met behulp van een professionele Burr-Brown 192 kHz/24-bit sampling rate converter (SRC), die zorgt voor een ultrabreed dynamisch bereik en een doorgedreven beperking van jitter. Wanneer ze in entertainmentsystemen van de jongste generatie zijn ingebouwd, bieden deze AV-ontvangers geavanceerde verwerkingsmogelijkheden die hoge resolutie audiokwaliteit opleveren.

Het geavanceerde Multi-Channel Acoustic Calibration (MCACC)-systeem van Pioneer helpt de afspeelkwaliteit van het geluid in iedere kamer te verbeteren. Dit systeem optimaliseert de akoestische eigenschappen van een kamer door middel van subtiele aanpassingen op een aangesloten speakersysteem, optimaliseert het geluidsveld van de luisterzone en stemt alles heel nauwkeurig af voor uitzonderlijke geluidsprestaties. De nieuwe ontvangers kunnen met behulp van Full Band faseregeling groepsvertraging wegwerken, die soms door het netwerk binnen de speaker wordt veroorzaakt. Zo kan men erop rekenen dat de audiosignalen de luisterpositie op een gesynchroniseerde manier bereiken.

Pure fidelity
De nieuwe AV-ontvangers zijn zo ontworpen dat ze verliesvrije HD-audio met een zeer hoge getrouwheid weergeven, in harmonie met de Blu-ray-spelers en met de meest geavanceerde plasma- en lcd-beeldschermen die op de markt verkrijgbaar zijn. Met het oog op de ultieme filmzaalervaring zijn ze uitgerust met de nodige componenten om 24p-signalen te verwerken en Blu-ray-spelers films tegen 24 beelden per seconde te laten afspelen – precies de cadans waarmee ze werden opgenomen, gemasterd en op een disk opgeslagen. En dankzij de Pure Cinema-technologie kunnen de nieuwe modellen filmbeelden zelfs in die mate herstellen dat ze trillingsvrij progressief kunnen worden doorgestuurd.
Wanneer ze via HDMI op een BDP-LX52 Blu-ray-speler zijn aangesloten, laten ze zelfs een opvallend helder geluid horen. Daarbij wordt het meerkanaals Precision Quartz Lock System (PQLS) optimaal benut, dat de snelheid van de digitale audiodata tussen de ontvanger en de speler synchroniseert en zo een jittervrije audiotransmissie garandeert van meerkanaals niet-gecomprimeerde LPCM-audio.

Digitale directe afspeelkwaliteit
De nieuwe AV-ontvangers vormen een compleet digitale entertainmentoplossing voor de hedendaagse media-apparaten en tillen op die manier de totaalervaring voor de gebruiker op een nog hoger niveau. De aangepaste USB/composite videokabel (die bij de ontvangers wordt meegeleverd) en een USB-poort voor meerdere formaten in het frontpaneel bieden ‘plug and play’-connectiviteit en controle over iPhone- en iPod-apparaten die met digitale audio werken. Gebruikers kunnen met behulp van de afstandsbediening van de ontvanger doorheen de content van hun iPhone/iPod navigeren en die content door middel van de multizonemogelijkheden van de ontvangers naar een tweede en een derde zone versturen.

De SC-LX82 en SC-LX72 maken optimaal gebruik van twee unieke digitale audioverbeteringstechnologieën. Advanced Sound Retriever (ASR) brengt gecomprimeerde digitale geluidsformaten die met twee kanalen werken (zoals MP3) en Dolby Digital en DTS formaten die met meerdere kanalen werken, tot leven. Auto Level Control (ALC) minimaliseert volumeverschillen tussen tracks die met twee en meerdere kanalen werken of tussen verschillende bronnen. Hierdoor wordt de afspeelkwaliteit verbeterd en wordt het volume meer op een constant niveau gehouden.

Optimaal netwerkgebruik en gebruiksgemak
De recentste AV-ontvangers van Pioneer zijn niet alleen ruim toepasbaar, maar ook krachtig, waardoor ze talloze mogelijkheden bieden. De SC-LX82 en de SC-LX72 tillen de homecinema-ervaring op een hoger peil met de Home Media Gallery, die aan de normen van de Digital Living Network Alliance (DLNA) voldoet. Via de ontvanger krijgen gebruikers gemakkelijk toegang tot digitale mediabestanden, kunnen ze die bestanden rechtstreeks van een aangesloten home pc of een laptop met server IP-netwerkmogelijkheden streamen en kunnen ze naar internetradioprogramma’s luisteren. Via de vijf HDMI-ingangen – waaronder één op het frontpaneel – kunnen high-definition AV-bronnen worden aangesloten en kan er soepel van de ene naar de andere bron worden omgeschakeld.

Dankzij de multizonefunctie is het nu ook mogelijk om in verschillende kamers van het huis gelijktijdig verschillende entertainmentprogramma’s af te spelen. Beide modellen zijn ook uitgerust met KURO LINK-technologie en een aantrekkelijke Graphical User Interface (GUI), waardoor ze erg gebruiksvriendelijk zijn. KURO LINK biedt via de afstandsbediening van de KURO flatscreen-tv toegang tot de hoofdfuncties van de ontvanger, terwijl de GUI met zijn intuïtieve design de initiële installatie, de ijking en de controle over de content erg vlot doet verlopen.

Constructiekwaliteit
De stevige constructie van de nieuwste modellen van Pioneer draagt bij tot de weergave van de entertainmentervaring die de originele artiesten voor ogen hadden. In navolging van de ‘Susano’ SC-LX90 AV-versterker, het paradepaardje van het assortiment, maken de SC-LX82 en de SC-LX72 gebruik van unieke Separated Component- en Direct Construction-technieken, die zich onder meer onderscheiden door de verbeterde isolatie tussen het deel van de voorversterker en het deel van de versterker, waardoor hoge resolutie audioformaten op een krachtige en energiezuinige manier kunnen worden weergegeven.

Pioneer SC-LX82 en SC-LX72 prijs en beschikbaarheid
Zowel de SC-LX82 als de SC-LX72 AV-ontvangers zullen vanaf september 2009 in de handel verkrijgbaar zijn. De adviedprijs van de SC-LX82 is 2.399 Euro en voor de SC-LX72 is dat 1.999 Euro.

Bron: Pioneer


Pioneer SC-LX82 prijs vergelijking

Pioneer SC-LX72 prijs vergelijking