CookiesPioneer stopt met HDTV

12 februari 2009 13:29 door Hans Wind

Pioneer stopt met HDTVDe geruchten gingen al enige tijd maar inmiddels heeft Pioneer bevestigd dat het bedrijf zich terugtrekt uit de HDTV markt. Pioneer maakte vandaag het volgende bekend.

Door de economische crisis moet Pioneer een aantal ingrijpende beslissingen nemen. Zo zal het zijn businessportfolio herschikken en de organisatiestructuur voor de hele onderneming stroomlijnen. Door deze herstructureringen wil Pioneer weer winstgevend worden.

Sinds 2008 voert Pioneer herstructureringen uit om winstgevender te worden. Een voorbeeld daarvan is de productiestop van de plasmaschermen (ook in het VK en de VS). Ook werden er brugpensioenregelingen ingevoerd en werd de overzeese salesstructuur gestroomlijnd.

Pioneer heeft het aantal werknemers wereldwijd sinds 31 maart 2008 met ongeveer 5900 teruggebracht naar circa 36.900 (op 31 december 2008).

Toch heeft Pioneer zwaar te lijden gehad van de economische crisis. Op dit moment ziet het ernaar uit dat de onderneming in het fiscale jaar 2009 een recordverlies zal lijden.
Daarom zal Pioneer zijn herstructureringen opdrijven.

De divisie Home Electronics zal audioproducten voor thuisgebruik en dj-materiaal blijven ontwikkelen en zich blijven toeleggen op audiotoepassingen. Voor de optische schijvenafdeling onderzoekt Pioneer of er een joint venture mogelijk is. Tegen maart 2010 zal Pioneer echter niet langer schermen produceren, maar de onderneming zal wel de garantie en dienst-na-verkoop voor alle verkochte producten verzekeren.

Pioneer wil zichzelf omvormen tot een onderneming die zich richt op auto-elektronica en is vastberaden om op dat vlak een wereldleider te worden die een revolutie teweegbrengt in deze sector.

Pioneer zal zijn beheerstructuur en winstgevendheid verstevigen door de organisatiestructuur van de hele onderneming op één lijn te brengen. Pioneer zal zijn netwerk van Japanse en overzeese productie-eenheden integreren en daardoor zal het aantal productie-eenheden met 30 % dalen. Wat de salesstructuur betreft, zal Pioneer deze afdeling afbouwen om gelijke tred te houden met de herstructureringen van de divisie Home Electronics. Pioneer is ook van plan om de administratieve en R&D-afdelingen te laten inkrimpen om op één lijn te komen met de nieuwe organisatiestructuur. Dat houdt een wereldwijd banenverlies in van ongeveer 6000 werknemers en 4000 tijdelijke krachten.