CookiesSony PMW-EX3 professionele camcorder introductie

22 mei 2008 15:14 door Hans Wind

Sony PMW-EX3 professionele camcorder introductieDe uitbreidende familie van Sony’s professionele XDCAM EX-videoproductietechnologie beschikt nu over nieuwe modellen die de voordelen vergroten van een betrouwbare workflow voor nieuwe en bestaande gebruikers. Hieronder vallen de PMW-EX3 semi-schouder camcorder, het PMW-EX30 deck en de PHU-60K professionele harde-schijf unit.

Sony introduceert ook een prototype 32GB-versie van de SxS PRO-geheugenkaart. Na de succesvolle introductie van de PMW-EX1 camcorder in Europa, zullen de nieuwe producten onderdeel vormen van een uitgebreide familie van XDCAM EX producten die gebaseerd zijn op de ExpressCard technologie: de nieuwe standaard voor PC-kaartinterface. Deze ‘familie’ biedt gebruikers toegang tot verbeterde workflows en grotere functionaliteit met alle voordelen van de originele XDCAM EX camcorder, met volledige HD 1920 bij 1080 beeldkwaliteit.

De PMW-EX3
De PMW-EX3 semi-schouder camcorder beschikt over dezelfde functionaliteit als de PMW-EX1 Daarnaast stelt het de gebruiker in staat om een keuze te maken tussen de lenzen naar gelang de aard van het project, door het verwisselbare lenssysteem. De PMW-EX3 beschikt over gen-lock en timecode in/uit voor multi-camerawerking. Voor gebruik in een studioconfiguratie, zullen de afstandsbedieningen RM-B150/B750 de basis camera-instellingen bijstellen, zoals de versterkingsfactor, iris, witbalans en blacklevel door de 8-pen afstandsconnector van de PMW-EX3 camcorder.

Sony PMW-EX30 en de PHU-60K harddiskDe PMW-EX30 en de PHU-60K harde-schijf
De PMW-EX30 is Sony’s eerste betrouwbare geheugenrecorder/speler. De 1080i/720P verwisselbare unit heeft een HDMI digitale aansluiting voor gebruik met een externe monitor. Het beschikt over een HD-SDI in/uit, waardoor het geschikt is voor het opnemen van live HD-inhoud, en het monteren naar andere formats. Het deck kan ook worden gebruikt als een SxS PRO-kaartlezer/schrijver en voor de toevoer van inhoud naar een bestaande HD en/ of SD niet-lineaire bewerkingssystemen met de ingebouwde DV down-conversie via i-Link.

De PHU-60K harde-schijf unit is een 1,8-inch, 60GB externe opslag-unit met een USB 2.0 aansluiting. De schijf is speciaal ontworpen voor gebruik met de XDCAM EX-camcorders. Gebruikers kunnen opnametijden behalen van ongeveer 200 minuten in 35Mbps HQ (high-quality) modus en 260 minuten in 25Mbps SP (standard play) modus. Indien verbonden met een camcorder functioneert de harde-schijf unit net als een SxS PRO-kaart, met beschikbare miniatuurweergaven op het LCD-paneel van de PMW-EX1 of PMW-EX3 camcorders of het PMW-EX30 deck.

Een nieuw “dumping” systeem wordt gebruikt voor de bescherming van HDD vanaf een 1,5 m valhoogte en er wordt buffergeheugen gebruikt om na het inschakelen direct te kunnen opnemen. Bovendien zorgt een herstelfunctie voor de reconstructie van beschadigde inhoud door batterij- of kabelontkoppeling of het per ongeluk uitschakelen tijdens het opnemen.

Een 3-D G-sensor en het buffergeheugen maakt stabiel opnemen mogelijk. Wanneer de G-sensor merkt dat de unit wordt uitgeschakeld, wordt de kop van de HDD direct geparkeerd om de HDD te beschermen. De inhoud wordt tijdelijk opgeslagen in het buffergeheugen en wordt hersteld in het HDD wanneer deze weer wordt ingeschakeld. Ongeveer 12 uren aan ononderbroken werking is mogelijk met een kleine BP-U30 batterij.

32GB SxS PRO™ Geheugenkaart
Sony is van plan om later dit jaar een 32GB SxS PRO geheugenkaart te introduceren. Een 32GB SxS PRO Geheugenkaart kan 100 minuten in Full HD opnemen van 1920 bij 1080 video met 35Mbps, en 140 minuten aan 1440 bij 1080 video met 25Mbps. De prijzen zullen later bekend worden gemaakt.

Clip Browser Versie 2.0
De Clip Browser software die wordt geleverd bij elke XDCAM EX-camcorder wordt naar verwachting opgewaardeerd naar versie 2.0 in de zomer. De verbeteringen houden onder andere in dat het mogelijk is om XDCAM EX inhoud te gebruiken binnen een DV bewerkingsworkflow.

Optionele plug-in software die apart wordt ontwikkeld voor Clip Browser 2.0, zal XDCAM EX bestanden exporteren van SxS PRO Geheugenkaarten naar Professional Optical Disc, wat het mogelijk maakt om XDCAM HD Professional Optical Disc producten naadloos te laten samenwerken met inhoud die is opgenomen met de XDCAM EX camcorder.

Andere optionele plug-in software onder ontwikkeling voor Clip Browser 2.0 maakt het mogelijk om XDCAM EX bestanden weer te geven op een aantal draagbare consumenten-toestellen of om deze te uploaden naar websites waar men video’s deelt.

Grote NLE-fabrikanten hebben oplossingen die een file based workflow ondersteunen met XDCAM EX bestanden, zonder daarbij te hoeven transcoderen. Adobe kondigt aan om alle XDCAM EX-formaten te ondersteunen door haar Adobe Premiere Pro CS3 videobewerkings- en productiesoftware. Tevens wordt deze zomer verwacht dat Avid’s NLE-systemen de volledige 35Mbps HQ (high quality) modus zal ondersteunen van 1920×1080/50i en 1280×720/50p.

De nieuwe XDCAM EX-producten zullen naar verwachting beschikbaar zijn tijdens de zomer van 2008.

Bron: Professional Solutions, Sony Europe