CookiesPublieke omroep start op 4 juli met HDTV

16 juni 2009 17:18 door Hans Wind

Publieke omroep start op 4 juli met HDTVDe NPO (Nederlandse Publieke Omroep) start op 4 juli aanstaande met de HDTV-kanalen van Nederland 1, 2 en 3. De Tour de France (NOS) vormt de aftrap voor regulier aanbod van HD TV in Nederland.

De NOS zal drie weken lang alle live verslaggeving van de tour-etappes in HD-kwaliteit verzorgen. Abonnees van Ziggo kunnen de drie publieke HD-kanalen vanaf 4 juli zonder meerkosten bekijken.

Naar verwachting sluiten andere distributeurs op korte termijn aan bij het initiatief. In eerste instantie zendt de publieke omroep een beperkt aantal programma’s in HD-kwaliteit uit en worden de overige programma’s “opgewaardeerd”. Vervolgens zal het aandeel origineel in HD geproduceerde programma’s stapsgewijs toenemen.

Cees de Bruin, directeur Distributie, Technologie en Uitzending van de NPO, is zeer tevreden dat alle drie de publieke netten in HD-kwaliteit een plaats op de kabel krijgen: “Het publiek heeft vorig jaar na de HD-uitzendingen door de NOS van het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen duidelijk gemaakt hoezeer zij die HD-uitzendingen waardeert. We zijn er technisch klaar voor om alle drie de netten regulier in HD-kwaliteit aan te bieden. HDTV heeft vanaf nu een vaste plaats binnen de publieke omroep”.

Bernard Dijkhuizen, CEO van Ziggo, is zeer verheugd dat de NPO nu start met uitzendingen in HD: “Wij willen onze abonnees uitzendingen bieden met de best mogelijke beeld- en geluidskwaliteit, want dan ervaar je de programma’s pas echt. Wij zoeken daarom continu naar goede HD-zenders. Met de start van het uitzenden in HD komt de publieke omroep tegemoet aan de wens van zeer veel Nederlanders en is zij op dit gebied voorloper in Europa.”

Dijkhuizen zegt verder dat Ziggo er naar streeft zoveel mogelijk zenders in het standaardpakket zonder extra kosten ook in HD door te geven en dat Nederland 1, 2 en 3 hiervan een mooi voorbeeld zijn.

Bron: NPO

Inmiddels heeft NPO bevestigd dat gekozen is voor de 1080i resolutie. Veel gebruikers hadden op deze formaat keuze aangedrongen na de HDTV testperiode die vorig jaar gehouden werd.

Update 18 juni 2009: Vanaf 4 juli zijn de HDTV-kanalen van Nederland 1, 2 en 3 te ontvangen bij kabel- en mediabedrijf UPC Nederland. De zenders worden toegevoegd aan het bestaande UPC HD-abonnement zonder dat het tarief daarvoor wijzigt.
Diederik Karsten, CEO van UPC Nederland: “Het is prachtig dat wij onze klanten kwaliteitszenders als Nederland 1, 2 en 3 in HD kunnen aanbieden. Er is veel vraag naar een groter HD-aanbod, omdat steeds meer HD-geschikte televisies een plek bij onze klanten in de huiskamer veroveren. Natuurlijk willen zij dan ook zoveel mogelijk programma’s in de best mogelijke kwaliteit ervaren. UPC kan hen dat bieden.”

Update 19 juni 2009: Ook bij XMS, een aanbieder van onder andere TV via glasvezel, zullen vanaf begin juli de zenders Nederland 1, 2 en 3 beschikbaar zijn in HD kwaliteit. De drie publieke HD zenders zullen voor abonnees van XMS Digitale Televisie zonder meerkosten te bekijken zijn (natuurlijk heeft u wel een HDTV settopbox nodig).