CookiesPublieke omroep over op HDTV in begin 2009

1 april 2008 11:46 door Hans Wind

Publieke omroep over op HDTV in begin 2009De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en kabelbedrijf Zesko, bestaande uit de kabelaars Casema, Multikabel en @Home, streven er naar om begin 2009 te starten met de doorgifte van de zenders Nederland 1, 2 en 3 in HDTV kwaliteit.

De zenders komen bij Zesko zonder extra kosten beschikbaar in het digitale basispakket. Ook UPC en andere kabelbedrijven streven er naar om bovengenoemde zenders in 2009 door te geven.

Steeds meer kijkers hebben tegenwoordig TV’s die geschikt zijn voor HD TV-weergave en zowel de NPO als Zesko zijn van mening dat de publieke zenders en de kabelsector in de acceptatie van HD een voortrekkers rol moeten vervullen. Daarom werken de NPO, Zesko en andere kabelbedrijven ook samen om in juni en augustus van dit jaar het Europees Kampioenschap Voetbal en de 29e Olympische Spelen in HD uit te zenden.

Om het Europees Kampioenschap en de Olympische Spelen in HD bij het publiek te brengen wordt gedurende de zomer een extra kanaal voor Nederland 1 in HD geopend. Programma’s van Nederland 1 die niet HD zijn worden van juni tot en met augustus geconverteerd naar HD-kwaliteit. Bij deze uitzendingen gebruikt de Publieke Omroep voor het eerst haar nieuwe voor HDTV ingerichte eindregie.

Het is de bedoeling dat Nederland 1, 2 en 3 vanaf begin 2009 in HD uitgezonden worden. In eerste instantie zal een beperkt deel van de programma’s echte HD-content zijn terwijl de overige programma’s naar HD opgewaardeerd worden. Het percentage ‘echte’ HD-content neemt vervolgens jaarlijks toe. Naar verwachting sluiten ook de andere kabelbedrijven in Nederland zich op korte termijn aan bij dit NPO / Zesko HD-initiatief.

Ter stimulering van HDTV-produkties stelt Zesko zich eenmalig garant voor een bedrag van € 2 miljoen dat ter beschikking wordt gesteld aan de NPO. Dit bedrag wordt vervolgens door de NPO beschikbaar gesteld aan de omroepen die in HD-kwaliteit willen produceren.

Naar verwachting worden er in 2008 ruim 1,5 miljoen LCD- en plasma-tvschermen verkocht. Bijna 100% hiervan is geschikt voor voor HD-ontvangst. “De prijzen voor HD-TV’s zijn de laatste jaren fors gedaald waardoor steeds meer mensen een dergelijke TV aanschaffen.”, aldus Marcel Nijhoff, CCO van Zesko. Hij vervolgt: “Goede Nederlanse content in HD is tot nu toe echter nauwelijks beschikbaar en juist dat willen onze abonnees. Met de doorgifte van de publieke zenders in HD kunnen wij eindelijk aan die vraag voldoen.”

“Wij hebben kwaliteit en beleving van onze programma’s hoog in het vaandel staan. Dan ligt het voor de hand dat wij de digitale kijkers ook de mogelijkheid willen geven onze programma’s in HD te bekijken.” ,aldus Cees Vis, lid van de Raad van Bestuur van de NPO.

Over de NPO De NPO (Nederlandse Publieke Omroep) bevordert de samenwerking en coördinatie tussen de landelijke omroepen op grond van de Mediawet. De NPO bepaalt onder meer de internet-, televisie- en radioprofielen en het daarbij behorende coördinatiereglement. De Raad van Bestuur van de NPO vormt het dagelijks bestuur van de publieke omroep.

Bron: Casema

Update 24 februari 2009: Door technische problemen is de invoering van HD voor de publieke omroep vertraagd. Als alles mee zit zal pas eind tweede kwartaal overgeschakeld kunnen worden naar HDTV signaal maar de kans is aanwezig dat het nog wat later wordt.
Lees in dit verband ook: HDTV bij NPO wordt vertraagd ingevoerd

Update 16 juni 2009: Publieke omroep start op 4 juli met HDTV