CookiesQuantis LSW-1 review – een 3D-SoundSystem met subwoofer

3 december 2013 08:15 door Hans Wind

Quantis LSW-1 review - een 3D-SoundSystem met subwooferIn deze Quantis LSW-1 review testen we dit nieuwe 3D-SoundSystem dat onder andere bedoeld is om een platte hd tv van een beter geluid te voorzien. Daarnaast kunnen ook andere bronnen zoals CD-, DVD- of Blu-ray spelers worden gekoppeld. Ook kan via Bluetooth muziek worden afgespeeld vanaf een smartphone of tablet.

Het Quantis LSW-1 3D-SoundSystem is een compact systeem in één behuizing en een losse, kleine subwoofer. In het basissysteem wordt de subwoofer via een meegeleverde coaxkabel gekoppeld aan de hoofdunit. Als extra optie is een set beschikbaar om de subwoofer draadloos te verbinden.

Quantis LSW-1 inleiding en installatie

De Quantis LSW-1 is voorzien van 3D-technologie van het Zwitserse bedrijf Sonic Emotion. Zes luidsprekersystemen, aangestuurd door zes digitale klasse-D versterkers, maken van een standaard stereosignaal een ruimtelijk geluid.

Quantis LSW-1 knoppenIn de doos treffen we het volgende aan: Quantis LSW-1, een subwoofer, een kleine afstandsbediening, twee stroomkabels, een verloopkabel van 3,5 mm naar RCA stereo, een stereo RCA kabel, een optische digitale audio kabel, een RCA aansluitkabel voor de subwoofer, een Nederlandse gebruiksaanwijzing van 31 bladzijden. Wanneer u de handleiding al eens wilt bekijken dan is die te downloaden vanaf de Quantis website (PDF document)

De volledige specificaties kunt u nalezen in ons eerdere artikel Quantis LSW-1 3D-SoundSystem.

De hoofdunit en de subwoofer hebben aan de voor- en zijkanten een textielbekleding die het geheel een fraaie uitstraling geven. Qua bouw maken beide apparaten een degelijke indruk.

Op de Quantis LSW-1 zitten twee digitale optische aansluitingen en een coax optische ingang. Daarnaast is een stereo AUX ingang aanwezig voor aansluiting van geluidsbronnen. We hebben de optische digitale ingangen gebruikt voor koppeling met de TV en een Blu-ray speler. Voor een apparaat dat onder andere bedoeld is voor aansluiting op een TV missen we toch wel een HDMI ingang. Veel moderne HD TV’s zijn voorzien van een HDMI Audio Return Channel (ARC) en dat is naar onze mening een uitstekende koppelingsoptie.

Installatie van de Quantis LSW-1 is simpelweg een kwestie van de stekkers van de hoofdunit en de subwoofer in het stopcontact steken en een verbinding maken met de geluidsbron, in ons geval de HD TV.

Quantis LSW-1 in de praktijk

Quantis LSW-1 afstandsbediening

Op de hoofdunit zitten 4 knoppen om de Quantis LSW-1 te bedienen en wel: aan/uit, src/mode om de audiobron te kiezen of extra functies zoals b.v. Bluetooth pairing, volume harder en volume zachter. Op de kleine afstandsbediening treffen we dezelfde knoppen aan maar daarnaast zijn er nog knopjes aanwezig om direct te schakelen naar één van de voorgeprogrammeerde audioprofielen voor muziek, film of stemgeluid.

Het is mogelijk om via een zogenaamde leer-modus de afstandsbediening van de TV te gebruiken om het volume van de Quantis LSW-1 te regelen. Dit hebben we niet getest.

Laten we vooropstellen dat we geen fan zijn van kunstmatig 3D geluid. Toch moesten we constateren dat de Quantis LSW-1 wat dat betreft niet overdrijft en in staat is om een mooie transparante, ruimtelijk weergave te produceren via diverse geluidsbronnen. Daarbij beviel de muziek-modus ons het beste. De basweergave is behoorlijk maar daar moet u ook weer geen al te grote verwachtingen van hebben gezien het compacte formaat van de subwoofer. Het volume van de subwoofer is overigens handmatig bij te regelen. De set produceert ruim voldoende volume voor een normale woonkamer.

Een kleinere TV zou op de hoofdunit geplaatst kunnen worden maar door de afmetingen van 380 x 206 x 97 mm zal dat niet altijd met grotere televisies lukken. Dat is dus een check waard.

Koppeling via Bluetooth verliep probleemloos en ook via die bron stelde de Quantis LSW-1 niet teleur.

Quantis LSW-1 review samenvatting en conclusie

De Quantis LSW-1 levert een mooi gebalanceerde ruimtelijke en transparante geluidsweergave en is daardoor in staat om het geluid van een HD TV duidelijk te verbeteren.

Graag hadden we gezien dat Quantis de hoofdunit had voorzien van een HDMI aansluiting voor koppeling met de TV maar de optische ingangen zijn een goede koppelingsoptie als uw TV een dergelijke uitgang heeft.

De prijs vinden we nog wel aan de stevige kant maar de Quantis LSW-1 levert wel kwaliteit, zowel wat betreft de constructie als geluidsweergave.

Quantis LSW-1 prijs en beschikbaarheid

De Quantis LSW-1 adviesprijs is 499 euro.