CookiesApple iMac 27 inch Retina 5K review – een praktijktest

6 februari 2016 09:55 door Hans Wind

Apple iMac 27 inch Retina 5K reviewDeze Apple iMac 27 inch Retina 5K review is gebaseerd op een praktijkervaring van een aantal maanden. Daarbij zijn we voor ons dagelijks werk compleet zijn overgestapt vanaf een zware Windows 10 desktop met Microsoft Office.

De geteste iMac 27 inch Retina 5K is het laatste model (late 2015) en de specificaties van het review model zijn als volgt:
• 3,3-GHz quad-core Intel Core i5, Turbo Boost tot 3,9 GHz (Skylake)
• 16 GB 1867-MHz DDR3 SDRAM – 2x 8 GB
• Fusion Drive van 2 TB
• AMD Radeon R9 M395 met 2 GB videogeheugen
• Draadloze Magic Mouse 2 (oplaadbaar)
• Draadloos Magic Keyboard (oplaadbaar)

Deze configuratie kost via de Apple shop 2.869 euro. Het zal duidelijk zijn dat door deze fikse prijs onze verwachtingen hoog gespannen waren.

In de doos

iMac 27 inch 5K aansluitingenZoals we van Apple gewend zijn komt de iMac fraai verpakt in een trapeziumvormige doos. Daarin vinden we de iMac met stroomkabel, toetsenbord, magic muis 2, NL gebruikshandleiding, USB laadkabel voor toetsenbord en muis en een USB verlengkabeltje. Het geheel ziet er – zoals vaker bij Apple – strak en modern uit.

Terwijl het iMac-ontwerp al jaren meegaat maakt het nog steeds een moderne en frisse indruk. Dat komt voornamelijk door het gebruik van aluminium in combinatie met glas. Wel gaat bij Apple de keuze voor een fraai ontwerp soms wat in tegen het gebruiksgemak. Dat zien we in dit geval bij de aan-/uit-knop en alle aansluitingen die aan de achterkant van het scherm zitten. Die aansluitingen zijn bij dit model:
• een 3,5-mm koptelefoon-aansluiting
• sleuf voor SDXC-kaart
• vier USB 3-poorten (compatibel met USB 2)
• twee Thunderbolt 2-poorten
• een Mini DisplayPort-uitvoer met ondersteuning voor HDMI, DVI, VGA en dual-link DVI (via afzonderlijk verkrijgbare adapters)
• 10/100/1000BASE‑T Gigabit Ethernet (RJ-45-connector)
• sleuf voor Kensington-slot.

Op de achterkant van de iMac 27 inch Retina 5K uit deze review vinden we ook de stroomaansluiting. Daar zit ook een klepje waarmee het werkgeheugen van de iMac toegankelijk is. Dat kan een belangrijk klepje zijn gezien de extreme prijzen die Apple vraagt voor extra geheugen. Dat is maar liefst 240 euro voor 8GB extra! Ons advies is dan ook om de 8GB uitvoering aan te schaffen voor 2.629 euro. U kunt dan vervolgens zelf extra geheugen te plaatsen. Op het web koopt u 16GB geschikt geheugen al voor rond de 95 euro. Wanneer u die twee modules plaatst heeft u in totaal 24GB werkgeheugen.

Installatie

De installatie is simpel. Stekker in het stopcontact en aanzetten waarna taal en landkeuze gemaakt worden. Het 27 inch IPS scherm maakt meteen diepe indruk met de zeer hoge resolutie (5.120 x 2.880). Het scherm heeft ook een uitstekende kijkhoek en prachtige (verbeterde) kleurweergave.

De eerste stap was het aanbrengen van de laatste update van El Capitan. Vreemd genoeg bleef het systeem na deze update eindeloos opnieuw opstarten. Dat kon alleen onderbroken worden via de aan-/uit-knop. Dat probleem is daarna overigens niet meer opgetreden.

Vervolgens hebben we voor deze iMac 27 inch Retina 5K review Microsoft Office 2016 geïnstalleerd. Ook werden bestaande bestanden via het lokale netwerk overgezet vanaf de Windows 10 PC. Dat verliep allemaal vlotjes.

De 27 inch iMac 5K in gebruik

iMac 5K zijaanzichtDe OS X El Capitan navigatie en menu’s wijken natuurlijk behoorlijk af van Windows maar daar is redelijk snel aan te wennen. Windows en OS X hebben beiden hun eigen voor- en nadelen. Beide besturingssystemen en zijn nog niet op een niveau waarmee een eenvoudige gebruiker meteen de weg naar alle functies zal kunnen vinden. Elk systeem heeft zijn fanatieke aanhangers al lijkt die discussie soms meer op “geloof” dan op feiten gebaseerd.

OS X op deze 27 inch iMac werkte bijzonder vlot, mede dankzij de 2TB Fusion Drive. Simpel gezegd is dat een combinatie van een klassieke harddisk met een 128GB SSD. Het geheel gedraagt zich als één harde schijf waarbij de meest gebruikte bestanden op het SSD deel komen. De iMac start zeer snel op en komt razendsnel uit de standby(sluimer)-stand.

Bij dit model zijn toetsenbord en muis draadloos en oplaadbaar en dat werkt op zich wel goed. In de praktijk vonden we wel dat het soms bijzonder onhandig is dat horizontaal scrollen via de touchmuis, niet kan worden uitgeschakeld. Bij de vorige Magic Mouse versie kon dan namelijk wel via de plugin Magicprefs. De Magic muis blijft is wel een typisch voorbeeld van een apparaatje waarbij de vormgeving kennelijk belangrijker is dan de ergonomie.

Het scherm is zonder meer het beste scherm waar we tot nu toe mee gewerkt hebben. Het is een absolute aanrader voor mensen die veel met fotomateriaal werken. Een nadeel is dat het scherm nog steeds niet in hoogte verstelbaar is. Dat zou je toch zeker mogen verwachten in deze prijsklasse.

Praktijkervaringen met de iMac 27 inch Retina 5K

Hieronder een opsomming van nog wat andere praktijkervaringen:
• De iMac is bijzonder stil tijdens gebruik.
• De ingebouwde webcam-kwaliteit (720p) past niet bij deze machine. Dat zou toch minimaal Full HD resolutie moeten zijn.
• De ingebouwde microfoon levert matige kwaliteit, vermoedelijk doordat deze niet op de voorkant van het scherm zit.
• Een aantal Excel Macro’s werken niet binnen de OS X versie.
• Microsoft Access is niet beschikbaar binnen de OS X versie van Office.
• De spellchecker van Outlook kan niet omgezet worden naar de Office spellchecker.
• De Photos App binnen OS X ondersteunt niet het verzenden via Outlook mail
• Target display mode wordt niet ondersteund op dit type iMac. Daardoor kan het prachtige scherm niet gebruikt worden als display voor andere apparaten (bijvoorbeeld HDMI bronnen)
• Timemachine werkt uitstekend voor het maken van backups naar een externe harddisk

In ons dagelijks werk speelt Microsoft Office een belangrijke rol en dat vindt u natuurlijk ook terug in onze ervaringen.

iMac 27 inch Retina 5K review samenvatting

De iMac 27 inch Retina met 5K scherm is een prachtige All-in-One. Het is een plezier om er mee te werken. Daarbij speelt het prachtige beeldscherm een essentiële rol.

De prijs is hoog maar gezien het formaat en de uitstekende kwaliteit van het scherm niet irreëel.