CookiesApple TV 2015 review – een test van de 4e generatie

21 december 2015 07:03 door Hans Wind

Apple TV 2015 van de 4e generatie met touch afstandsbedieningDe Apple TV 2015 versie, waar we in deze review naar kijken, is al weer de 4e generatie van dit product. De 3e generatie dateerde uit 2012 maar blijft voorlopig nog wel even te koop.

De Apple TV is niet wat de naam zou doen vermoeden. Het is namelijk geen TV maar een relatief klein kastje dat afhankelijk is van een televisie of monitor om beeld te kunnen weergeven. Daarnaast is een internet verbinding vereist om toegang te krijgen tot diensten, content en software.

Deze Apple TV 2015 review is gebaseerd op onze praktijkervaring met dit product.
Apple TV 2015 aansluitingenEen belangrijk verschil met het voorgaande Apple TV model is dat de nieuwste versie ook toegang geeft tot de App store. Dat maakt het mogelijk om eenvoudig apps, games en software te downloaden en lokaal te draaien op de Apple TV. Net als het vorige model is ook een koppeling met de iTunes store aanwezig voor films, muziek en podcasts. Om lokaal meer opslag mogelijk te maken is het 2015 model voorzien van 32GB of 64GB opslaggeheugen.

De verschillen

Nadat we de Apple TV uit de kenmerkende fraaie Apple verpakking hebben gehaald valt meteen op dat het nieuwste model aanzienlijk hoger(35 mm vs 23 mm) en zwaarder(425 gram vs 272 gram) is dan zijn voorganger. In de doos vinden we, naast de Apple TV zelf, nog de afstandsbediening, een netsnoer, documentatie en een Lightning naar USB kabel voor het opladen van de afstandsbediening. Net als bij het vorige model ontbreekt helaas weer een HDMI kabel.

Andere kenmerkende verschillen met het vorige model zijn:
• Toegang tot de App store
• Nieuwe afstandsbediening, waarover later meer
• Krachtiger processor (Dual-core Apple A8-chip versus Single-core Apple A5-chip)
• Ondersteuning van Dolby Digital 7.1 versus Single-core Apple A5-chip
• Wifi ondersteunt nu ook 802.11ac protocol
• HDMI 1.4 ondersteuning
• USB-C in plaats van een Micro-USB aansluiting (uitsluitend voor service)
• De Apple TV kan nu ook overweg met afstandsbedieningen van andere fabrikanten (b.v. de SteelSeries Nimbus draadloze gamecontroller)
• De prijs is aanzienlijk hoger. Die is 179 euro voor het 32GB model en 229 euro voor de 64GB versie. Een flink verschil met de winkelprijs van 79 euro voor het 2012 model.

Wat missen we bij de Apple Tv 2015

Bij het 2015 model missen we toch wel een aantal zaken die Apple naar ons idee meteen had kunnen aanpakken, zoals:
• Ondersteuning voor Ultra HD 4K. Juist bij video streaming zien we steeds meer 4K content verschijnen maar helaas ondersteunt de nieuwe Apple TV – net als zijn voorganger – alleen Full HD 1080p.
• Een Gigabit Ethernetport in plaats van de 10/100BASE‑T Ethernet aansluiting.
• Een meegeleverde HDMI kabel. Bij Apple kost een HDMI kabeltje – als accessoire – maar liefst 25 euro.
• Een optische geluid-uitgang zoals die wel op het vorige model aanwezig was.
• Er is nog geen remote app om via een iPhone of iPad de Apple TV te bedienen

De afstandsbediening

Apple TV 2015 afstandsbedieningDe afstandsbediening is compleet veranderd en bevat nu een touchpad van glas en is voorzien van een versnellingsmeter en gyroscoop waardoor de bewegingen van de afstandsbediening geregistreerd kunnen worden. Dat maakt het mogelijk om de remote te gebruiken als game-controller. Verder zijn er knoppen voor Menu, Thuisknop (Home), zoeken via Siri (niet actief in NL), Afspelen/pauzeren en een volumeknop.

De afstandsbediening is voorzien van Bluetooth 4.0 en heeft een Infrarood zender aan boord.

Terwijl de remote van de vorige generatie een niet oplaadbare batterij had is de nieuwe versie via USB op te laden. Op een lading zou er met de remote – volgens Apple – enkele maanden kunnen worden gewerkt.

De remote ligt prettiger in de hand, mede door een wat hoger gewicht dan het voorgaande model. We hebben het racespel Asphalt getest met de afstandsbediening en dan blijkt toch snel dat deze afstandsbediening niet geweldig scoort op dat vlak. De knoppen zitten voor dat doel niet echt logisch gerangschikt.

Doordat de afstandsbediening nu via Bluetooth werkt hoeft hij niet meer precies op de Apple TV gericht te worden. Dat is zeker een verbetering.

De Apple TV in de praktijk

Apple TV 2015 start menu

Net als bij het vorige model bestaan de hoofdmenu’s uit duidelijke, grote tegels. De layout is iets gewijzigd en ziet er over het geheel genomen frisser uit maar het principe is gelijk gebleven. Dat lijkt ons verstandig gezien de eenvoud van de bediening. Navigeren en selecteren gaat nog steeds simpel al blijft het invoeren van tekst zeer ongemakkelijk met de afstandsbediening. Een probleem dat we natuurlijk ook al kennen van veel televisie-afstandsbedieningen.

De Apple TV 2015 reageert snel op de afstandsbediening en dat zorgt voor een prettige gebruikerservaring. Die snelheid is overigens essentieel omdat Apple dit nieuwe model ook als een gaming apparaat wil positioneren. Zoals we al aangaven is dat wel een wat lastig compromis.

Succesnummers als Netflix (betaald) en Youtube zijn natuurlijk gebleven al staan die na installatie nog niet in het hoofdmenu. Ze kunnen simpel uit de appstore worden geladen.

De App store heeft nog een hoog Amerikaans gehalte wat betreft de inhoud en is nog wat beperkt. We verwachten echter dat snel een aantal apps uit de iPhone en iPad sfeer aangepast zullen worden voor dit platform. Opvallend is dat apps als Spotify niet beschikbaar zijn. Of dat tijdelijk is of dat dit te maken heeft met concurrentie-overwegingen is nog niet duidelijk.

Apple TV review samenvatting en conclusie

Wat ons betreft is de Apple TV 2015 een geslaagde productupdate met interessante verbeteringen maar toch ook met een aantal gemiste kansen. Of u 100 euro extra over heeft voor het nieuwe model blijft afhankelijk van de vraag of de toegevoegde functies – en met name de appstore en apps – u aanspreken.

Apple sprak bij de introductie van het nieuwste model met appstore over “de toekomst van de televisie” maar dat is wat ons betreft sterk overdreven. Zeker omdat de meeste smart TV’s al lang voorzien zijn van een appstore.

Zoals eerder opgemerkt: De Apple Tv 2015 met 32GB heeft een adviesprijs van 179 euro en 229 euro voor de 64GB uitvoering.