CookiesReview – LG 55LA7408 LCD LED Smart TV

15 juli 2013 14:38 door Hans Wind

Review - LG 55LA7408 LCD LED Smart TVIn deze LG 55LA7408 review testen we deze LED HD TV met een 55 inch beeldscherm dat geschikt is om 3D weer te geven via het passieve 3D systeem. De uitgebreide specificaties van deze HD TV kunt u vinden in ons eerder gepubliceerde artikel LG 55LA7408 prijs en specificaties.

In deze LA7408 serie heeft LG naast de 55LA7408 ook nog de volgende modellen:
• De LG 47LA7408 met 47 inch scherm.
• De LG 42LA7408 met 42 inch scherm.

LG 55LA7408 installatie

In de doos van de LG 55LA7408 treffen we het volgende aan: de TV met stroomsnoer, de voet met vier schroeven voor bevestiging, de Magic Remote afstandbediening met batterijen, een garantiedocument, een snelstartgids met installatie instructies, een papieren handleiding waarvan zo’n 28 pagina’s in het Nederlands, vier passieve 3D-brillen, 2 dual-play game-brillen en een NFC tag (Near Field Communication) om op de TV te plakken. Er zit ook een handleiding ingebouwd in de Televisie en u kunt de Nederlandstalige handleiding ook downloaden vanaf de LG website als PDF bestand.

De eerste stap is de montage van de fraaie en degelijke voet op de HD TV. Hoewel dit op het eerste gezicht een vaste voet lijkt is die door een vernuftig mechanisme aan de onderkant toch draaibaar.

De TV kan gebruikt worden met kabel- en satellietsignaal. We kozen bij deze review voor de kabelaansluiting via Ziggo. Het instellen verliep zeer vlot via de fraai uitgevoerde menu’s en het zoeken van de zenders was in enkele ogenblikken gebeurd. Voor de instelling van de kabelverbinding is meteen de Magic Remote nodig en daarop zitten geen numerieke toetsen. Het is nodig om de magic- afstandsbediening eenmalig te ‘pairen’ (registreren) met uw TV voordat die zal werken. Om de afstandsbediening automatisch te registreren, zet u de TV aan drukt u vervolgens op de Wiel(OK) knop. Vervolgens is instellen geen probleem wanneer u even begrijpt hoe die bijzondere afstandbediening werkt. Er wordt een toetsenbordje op het scherm weergegeven waarmee cijfers of tekst kunnen worden ingevoerd via de cursor op het scherm en een klik op de afstandbediening. Er zijn nog andere mogelijkheden, daarover leest u meer verderop in deze review.

De LG 55LA7408 komt met Wifi ingebouwd maar voor deze review hebben we de TV bedraad op ons netwerk aangesloten. De TV is ook voorzien van Wi-Fi Miracast om eenvoudig het beeld van uw smartphone, tablet of PC op de TV te bekijken. Er wordt een NFC sticker meegeleverd die op de TV geplakt kan worden om eenvoudig met andere NFC apparaten, zoals bijvoorbeeld een geschikte smartphone, een koppeling tot stand te brengen.


LG 55LA7408 afstandbedieningAfstandbediening

De afstandbediening van de LG 55LA7408 wijkt qua vorm sterk af van de gangbare modellen en LG heeft dit model “Magic Remote” gedoopt. De bekende numerieke toetsen ontbreken volledig en het concept is gebaseerd een soort muis-cursor op het scherm die via bewegingen van de Magic Remote bediend kan worden. Het is een kwestie van richten, klikken en scrollen via een soort scroll-wiel midden tussen de pijltjestoetsen. Het is natuurlijk even wennen omdat u voor het invoeren van numerieke gegevens, zoals een kanaalnummer, eerst een toetsenbordje op het scherm moet oproepen via één van de knoppen (123Q) op de afstandbediening. Als alternatief kunt u ook het zendernummer op het scherm “schrijven” via de cursor nadat u eerst even de scrollknop ingedrukt hebt gehouden.

De Magic remote heeft wel de bekende pijltjesknoppen en daarnaast vaste knoppen voor het Smart TV menu, 3D menu, 123Q-menu voor het oproepen van onder andere het numerieke toetsenbordje, Volumeregeling, kanaal omhoog/omlaag, geluid uit, back, stembediening en Aan/Uit. De muiscursor is in alle schermen op te roepen door beweging van de Magic remote. Via het scrollwiel kan ook zeer snel door zenders worden gescrolled.

De TV kan ook nog worden bediend via een LG TV Remote App die zowel voor iOS als Android beschikbaar is.

Beeldkwaliteit en geluid

De beeldkwaliteit van de LG 55LA7408 is standaard uit de doos al bijzonder goed te noemen. Het IPS panel levert een mooi helder en gebalanceerd beeld met mooie kleurverzadiging, goede kijkhoek en zwartwaarden en mooie weergave van huidtinten. Er is nog wat verbetering te bereiken door wat beeldbewerkingsinstellingen uit- of laag te zetten en van de Eco stand naar de standaard modus te gaan. Vooral bij de weergave van HD content via TV uitzendingen of Blu-ray is de beeldkwaliteit uitstekend te noemen.

LG levert vier 3D brillen mee om, via het ingebouwde passieve systeem, 3D te bekijken. Daarnaast worden ook nog twee zogenaamde dual play game-brillen meegeleverd. Met die laatstgenoemde brillen kunnen twee spelers op dit TV scherm een verschillend beeld waarnemen en op die manier een spel tegen elkaar spelen.

In de expertmodus zijn nog nauwkeuriger afstellingen mogelijk voor degenen die de TV zelf nauwkeurig zouden willen kalibreren.

Het geluid van de TV is zeker niet slecht, mede dankzij de ingebouwde subwoofer, maar zoals we bij veel reviews al hebben opgemerkt blijft het aan te raden om de TV te koppelen aan een externe versterker met luidsprekers of een homecinemaset. Dat levert toch nog een veel betere beleving op bij films en games. De HDMI-1 aansluiting van de TV ondersteunt Audio Return Channel waarmee het geluid van de TV kan worden doorgegeven aan een externe versterker.

LG Smart TV menuMenu’s en Smart TV mogelijkheden van de LG 55LA7408

Het Smart TV deel ziet er, zoals we dat van LG gewend zijn, zeer verzorgd uit en alle bekende Apps inclusief de standaard social media toepassingen zijn aanwezig. Als extra optie is eventueel een camera beschikbaar (AN-VC400) om Skype met beeld op de TV te gebruiken.

Jammer is dat de EPG (Elektronische programma Gids) via de afstandbediening niet met een enkele klik te bereiken is. U gaat trouwens het snelst naar de EPG door de cursor in de linkeronderhoek van het scherm te plaatsen en vervolgens op het “Mijn Apps” icoon te klikken. Daarna verschijnt onder in het beeld een balk waarin de TV Gids aangeklikt kan worden. De EPG is ook opgenomen in het Smart TV hoofdmenu.

De EPG ziet er keurig uit maar hierin is helaas geen preview van de huidige zender te zien. Ook is het geluid van het actieve TV kanaal uitgeschakeld tijdens het bekijken van de EPG.

Alle Menu’s hebben een fraaie en frisse vormgeving en zijn logisch opgebouwd.

LG 55LA7408 review samenvatting en conclusie

De LG 55LA7408 is een fraai vormgegeven LED TV met prima beeldkwaliteit en uitgebreide instelmogelijkheden.

De Magic Remote is in het begin even wennen vanwege het beperkte aantal knoppen en het ontbreken van een numeriek toetsendeel maar na korte tijd blijkt die bediening goed en snel te werken.

Op enkele kleine opmerkingen na zijn we zeer positief over deze HD TV, zeker wanneer we bedenken dat de gangbare winkelprijs inmiddels al weer behoorlijk beneden de adviesprijs ligt.

LG 55LA7408 prijs en beschikbaarheid

De LG 55LA7408 is beschikbaar voor een adviesprijs van 1.999 euro.