CookiesReview – Panasonic TX-L47WT60 LED TV

29 juli 2013 10:08 door Hans Wind

Review - Panasonic TX-L47WT60 LED TVIn deze review van de Panasonic TX-L47WT60 testen we het topmodel van de Panasonic LED lijn. Deze HD TV komt met een 47 inch IPS beeldscherm met Full HD resolutie en een dubbele HD tuner met CI+. De TX-L47WT60 is voorzien van 3.600Mhz backlightscanning en Local Dimming in 16 blokken.

De specificaties zullen we, zoals gebruikelijk, niet herhalen in deze review. Daarvoor verwijzen we graag naar ons eerdere artikel Panasonic TX-L47WT60 – prijs en specificaties.

In de WT60 LED serie is naast de Panasonic TX-L47WT60 ook nog een 55 inch model beschikbaar en dat is de Panasonic TX-L55WT60.

Panasonic TX-L47WT60 installatie

Panasonic TX-L47WT60 designNa het uitpakken van de Panasonic TX-L47WT60 valt meteen op wat voor grote sprongen Panasonic heeft gemaakt in de vormgeving van haar TV’s. De L47WT60 is werkelijk een plaatje om te zien. Strak uitgevoerd met een witte achterkant en een transparante onderrand. De Tv lijkt boven de transparante standaard met chroomrand te zweven. De mooie voet heeft wel als nadeel dat de kabels in het zicht blijven.

Een bijzondere toevoeging aan deze Panasonic TX-L47WT60 is de dubbele HD tuner met twee CI+ CAM slots. Door deze dubbele tuner kan deze TV als één van de eerste een TV programma opnemen op een USB harddisk terwijl u naar een ander programma kijkt. Om dit te bereiken bij gedecodeerde zenders, zoals bij Ziggo, heeft u daarvoor wel een extra CI+ CAM en smartcard nodig.

Aansluiten op het kabelnetwerk van Ziggo verliep vlot en zonder enig probleem en zo hoort dat natuurlijk ook. Hoewel de TV beschikt over ingebouwde WiFi hebben we gebruikt gemaakt van een vaste verbinding met ons netwerk.

Net als bij een aantal andere Smart TV’s komen we na het aanzetten van de TV op een soort Homescreen waarop een aantal smart functies gerangschikt staan rondom het beeld van de actieve TV zender. Fraai is dat bij de Panasonic veel mogelijkheden aanwezig zijn om dit startscherm naar eigen smaak in te delen. Met één klik op de OK knop van de afstandbediening kan het TV beeld schermvullend worden weergegeven.

Afstandbedieningen

Panasonic TX-L47WT60 remotesDe Tv wordt standaard geleverd met twee verschillende afstandbedieningen.

De eerste is een klassieke afstandbediening die een degelijke en verzorgde indruk maakt. Handig is dat deze uitvoering met een druk op de knop alle toetsen verlicht weer geeft. Veel gebruikers zullen geneigd zijn deze versie als hun favoriet aan te wijzen.

De tweede afstandbediening van de TX-L47WT60 is een versie met een vrij groot touch pad in het midden. Dat touch deel wordt omringd door een aantal toetsen voor stembediening, opties en return. Verstandig dat Panasonic in elk geval ook de volume en kanaalkeuze knop op deze touch remote heeft aangebracht. Deze remote kan in een soort pistoolgreep in de hand worden gehouden waarbij dan de OK in de uitsparing onderop de afstandbediening kan worden ingedrukt. Een bijzondere oplossing die goed werkt na enige gewenning. Via het touchpad kan bijvoorbeeld ook snel van zender worden gewisseld door een verticale beweging op dat vlakje te maken. Via datzelfde vlakje kan in een aantal schermen, zoals bijvoorbeeld de browser of Apps, ook de cursor worden bewogen.

Panasonic biedt ook nog een uitgebreide App waarmee de TV via een smartphone of tablet kan worden bediend. Deze App heeft als naam VIERA remote2 en is beschikbaar voor Android en iOS.

Stembediening werkte goed wanneer de afstandbediening dicht bij de mond gehouden werd.

Beeldkwaliteit en geluid

De beeldkwalititeit van de Panasonic TX-L47WT60 is zonder meer goed te noemen in de standaardinstelling zoals die “uit de doos” komt. Toch zal de echte liefhebber de zeer uitgebreide calibratiemogelijkheden willen gebruiken zoals die in deze TV beschikbaar zijn(ISF). Daarmee kan de kwaliteit van dit mooie IPS panel optimaal worden benut. Daarmee is een prachtig beeld op de TV te toveren. Voor wie niet zo diep in de techniek wil duiken zijn er een groot aantal voorgeprogrammeerde keuzeinstellingen aanwezig om uit te kiezen. We raden wel aan om een aantal beeldbewerkingsopties zoals bijvoorbeeld ruisonderdrukking laag of uit te zetten. Dat is even een kwestie van even uitproberen.

De TV heeft techniek aan boord om automatisch de optimale instellingen te kiezen wanneer via de browser web content wordt bekeken.

Het geluid van de TV is behoorlijk maar, zoals we al vaker hebben aangegeven, loont het de moeite om dit soort platte TV’s aan te sluiten op een externe versterker met luidsprekers. Dat kan simpel via één HDMI kabel omdat de TV ARC (Audio Return Channel) ondersteuning heeft.

Menu’s en Smart TV mogelijkheden van de Panasonic TX-L47WT60

Panasonic HomescreenHet startscherm van de Panasonic TX-L47WT60 maakt een frisse en duidelijke indruk en dat geldt eigenlijk wel voor alle menu’s van deze TV. Menuwisselingen lopen vlot en laden van Apps gaat behoorlijk snel. Het aantal beschikbare Nederlandstalige Apps voor het Panasonic ligt wat lager dan we van andere fabrikanten gewend zijn maar alle bekende social media Apps zijn aanwezig.

De TV heeft een camera aan boord om te Skypen met beeldweergave. Daarnaast kan deze camera ook de gebruiker herkennen en een vooringesteld profiel activeren.

De Elektronische Programma Gids (EPG) is duidelijk uitgevoerd en binnen de gids blijft de actieve TV zender zichtbaar en hoorbaar.

Panasonic TX-L47WT60 review samenvatting

De Panasonic TX-L47WT60 LED TV uit deze review is een bijzonder fraai vormgegeven HD TV met uitgebreide mogelijkheden en dubbele HD tuner. De beeldkwaliteit is dik in orde en het Smart TV platform is mooi vormgegeven. Er zouden wel nog wat meer Nederlandstalige Apps beschikbaar mogen komen.

Er hangt wel een stevig prijskaartje aan deze TV maar als u de dubbele tuner ook echt gaat gebruiken dan biedt de TV een mooie ingebouwde HD recorder (via USB harddisk) die onafhankelijk functioneert van de zenders waar u naar kijkt.

Panasonic TX-L47WT60 prijs en beschikbaarheid

De Panasonic TX-L47WT60 prijs(advies) is 2.299 euro en de TV is nu leverbaar.