CookiesReview – Samsung Smart Evolution Kit SEK-1000

5 augustus 2013 14:11 door Hans Wind

Samsung Smart Evolution Kit SEK-1000In deze review testen we de Samsung Smart Evolution Kit SEK-1000 in de praktijk in combinatie met een Samsung LED TV van het voorgaande modeljaar(2012).

Elk jaar nemen de eisen, die Apps en andere HD TV functies stellen aan de televisie hardware, behoorlijk toe. Tot nu toe kon de consument er in de praktijk niets aan doen om zijn of haar dure Televisie aan te passen aan die toenemende eisen. Begin vorig jaar kondigde Samsung als eerste aan dat de top series (ES7000 en ES8000 serie) van de TV lijn na aankoop een upgrade zouden kunnen krijgen via de zogenaamde Smart Evolution Kit. Die Kit is nu beschikbaar voor de upgrade van 2012 TV topmodellen onder de aanduiding SEK-1000.

Om eens te ervaren hoe zo’n upgrade bevalt hebben we een Samsung UE55ES7000 LED TV uit 2012 genomen en in de praktijk de installatie en het gebruik van de Smart Evolution Kit getest voor deze review.

Installatie van de Samsung Smart Evolution Kit

Samsung Smart Evolution montageHet uitgangspunt bij het ontwerp van de Samsung Smart Evolution Kit was dat een consument, zonder technische kennis en gereedschap, zelf de installatie moest kunnen uitvoeren. Laten we eens zien of dat bij dit product gelukt is.

De Kit komt in een nette doos waarin we aantreffen: de Samsung Smart Evolution Kit SEK-1000 (zie foto), een installatiehandleiding waarvan 9 bladzijden in het Nederlands, een Quick Setup Guide, een LAN kabeladapter en de nieuwste touch afstandbediening zoals die ook bij de duurdere 2013 modellen wordt meegeleverd (TM1360).

Zorg om te beginnen dat uw Tv, vóórdat u de upgrade start, is voorzien van de laatste firmware updates. Om de upgrade uit te voeren moet de televisie uitgeschakeld zijn. Samsung raadt aan om het netsnoer los te maken voor de update. Vervolgens kan de sticker, die achterop de TV zit, verwijderd worden. Op de sticker is zeer duidelijk aangegeven dat daar de Evolution Kit kan worden gemonteerd. Na het verwijderen van de sticker zien we twee openingen aan de ene kant en een opening voor de connector van de Evolution Kit aan de ander kant. Er is maar één manier waarop de compacte Kit (127 x 16 x 91mm) in de vrijgekomen openingen past dus dat kan niet misgaan. U moet wel eerst even het rubberen kapje van de connector op de Kit verwijderen. De montage lijkt op de manier waarop bij Samsung TV’s de houder voor de CI+ CAM moet worden geïnstalleerd. Het is wel zaak om de Kit even licht aan te drukken zodat de connector goed contact maakt. Daarmee is de installatie al voltooid en is uw TV binnen enkele tellen een jaar “jonger” geworden.

Wat is er veranderd na installatie?

Samsung TM1360 touch remoteWanneer de TV, na installatie van de Kit, weer wordt ingeschakeld is hij voorzien van:

• Een QuadCore 1,3Ghz processor (was DualCore 1,0Ghz)

• Graphical Processing Unit (GPU) van 500Mhz (was 400Mhz)

• DDR3 geheugen van 1,5GB (was SDR 1GB)

• 4GB flashgeheugen (was 2GB)

• Het 2013 Smart Hub platform met S-recommendation

• De 2013 spraakherkenning, gebaarbediening en gezichtsherkenning. Deze toevoeging werkt trouwens niet bij de PDPE7000.

• AllShare (Content Sharing)

• Smart View (tv naar mobiel)

• Webcontent-beeldverbetering

Wanneer u de TV bedraad op uw thuiswerk aansluit dan moet deze aansluiting nu, via de meegeleverde LAN adapter, op de Kit aangesloten worden. Alle overige aansluitingen blijven lopen zoals vóór de upgrade.

Na het opstarten herkent de TV de Evolution Kit en werkt vervolgens de firmware bij. Daarna start de standaard installatie zoals die ook bij 2013 TV modellen doorlopen moet worden. Na afronden van deze procedure is de upgrade voltooid en gedraagt het 2012 model zich qua gedrag en snelheid volledig als een model uit 2013. Vooral bij het navigeren door de Smart Hub is dat een groot verschil te noemen.

Met de meegeleverde nieuwe TM1360 touch afstandbediening wordt de bediening van uw vernieuwde televisie, zeker voor het Smart Hub deel, ook weer wat eenvoudiger.

Zijn er dan nog verschillen met een 2013 TV uit de F7000 en F8000 serie? Ja, die zijn er inderdaad:

• U moet zich realiseren dat de ingebouwde camera zijn oorspronkelijke resolutie van 1 Megapixel behoudt. Modellen uit 2013 hebben een hogere camera resolutie van 5 Megapixels.

• Ook het scherm zelf behoudt vanzelfsprekend de karakteristieken die het had voor de upgrade.

• De “Screen Mirroring” functie, waarmee een kopie van het smartphone of tablet beeld op de TV kan worden weergegeven, ontbreekt.

• De TV blijft ongeschikt voor de laatste CI+ standaard (versie 1.3) waarmee interactieve TV zonder decoder mogelijk wordt. Dat blijft voorbehouden aan 2013 TV modellen.

De upgrade is volledig omkeerbaar. Wanneer u de Kit weer uit de TV haalt is de televisie weer volledig terug op de 2012 specificaties maar dat zult u waarschijnlijk niet meer willen. 😉

Samsung Smart Evolution Kit review samenvatting

De installatie van de Samsung Smart Evolution Kit is bijzonder simpel en intuïtief en zal daardoor kunnen worden uitgevoerd door elke consument die weet hoe een nieuwe TV moet worden geïnstalleerd.

Voor een adviesprijs van 299 euro brengt de Samsung Smart Evolution Kit SEK-1000 uw ES7000 of ES8000 HD TV praktisch volledig op het niveau van een 2013 model waarbij ook een touch afstandbediening wordt meegeleverd.

Het blijft natuurlijk een persoonlijke afweging of u de prijs voor deze upgrade wilt betalen maar de Samsung Smart Evolution Kit SEK-1000 voldoet wat ons betreft uitstekend.

Samsung Smart Evolution Kit prijs en beschikbaarheid

De Samsung Smart Evolution Kit SEK-1000 is verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 299 euro.

Voor een actuele prijsvergelijking kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig