CookiesSony KD-55X9005 Review – een Ultra-HD LED TV

14 augustus 2013 16:30 door Hans Wind

Sony KD-55X9005 Review - een Ultra-HD LED TVIn deze Sony KD-55X9005 review testen we deze Ultra-HD TV met 55 inch beeldscherm. Deze bijzondere televisie heeft 8 miljoen pixels (3.840 x 2.160) en dat maar liefst vier keer zo gedetailleerd als Full HD. De Tv is aan de voorkant voorzien van zogenaamde Magnetic Fluid-luidsprekers die volgens Sony zijn gebaseerd op NASA-technologie.

Zoals gebruikelijk herhalen we in deze review niet alle specificaties van deze Ultra HD TV. Die kunt u vinden in ons eerder gepubliceerde artikel over de Sony KD-55X9005.

In de X9005 serie is naast de Sony KD-55X9005 ook nog leverbaar:
• De Sony KD-65X9005 met 65 inch scherm
• De Sony KD-84X9005 met 84 inch scherm

Sony KD-55X9005 review inleiding

We lopen met deze Sony KD-55X9005 review natuurlijk wel een beetje voor de muziek uit. Er is immers nog zeer weinig Ultra HD of 4K content voor consumenten en er is nog geen Blu-ray standaard om 4K materiaal vast te leggen. Reguliere Tv uitzendingen zijn er nog maar deels in HD en dus voorlopig zeker niet in Ultra HD. Wel is het zo dat op Youtube al steeds meer 4K video beschikbaar komt en dat deze resolutie in de bioscopen heel normaal is.

Onze bedoeling met deze Sony KD-55X9005 review is tweeledig:

• Onderzoeken wat op dit moment de kwaliteit van een Ultra HD Tv is. Om dit te bekijken hebben we van Sony een 4K harddisk mediaspeler, met de nodige 4K content, geleend.

• Kijken naar de voor- en nadelen die zo’n TV binnen de bovengenoemde beperkingen biedt.

Installatie

Het uitpakken en opstellen van de Sony KD-55X9005 is een klusje om minimaal met twee personen te doen. Na het openen van de doos komt een fikse TV tevoorschijn met een wat hoger gewicht dan we tegenwoordig van een 55-incher gewend zijn. Dat komt vooral door de luidsprekers die Sony aan weerskanten van de schermen heeft geplaatst. De Tv weegt met standaard zo’n 34 kilogram en is ruim 146 breed.

De meegeleverde Nederlandstalige documentatie op papier is zeer beperkt tot een snelstartgids voor installatie van de TV maar online is een Nederlandse handleiding beschikbaar al is die niet specifiek voor dit specifieke model geschreven. Deze handleiding is ook via de TV te lezen.

Installatie voor digitale TV bij Ziggo verliep net zo soepel als we dat van andere Sony HD TV’s gewend zijn. De instelmenu’s zijn duidelijk en overzichtelijk. Na instellen van de lokale Ziggo gegevens werden zeer snel alle zenders gevonden.

Voor het beoordelen van Ultra HD video hebben we een 4K speler gebruikt die via HDMI op de TV werd aangesloten. Daarnaast hebben we een aantal films (4K-mastered) bekeken vanaf Blu-ray.

Afstandbedieningen

Sony KD-55X9005 afstandbedieningen

De KD-55X9005 wordt – net als veel andere topmodellen tegenwoordig – geleverd met twee afstandbedieningen. Eén daarvan heeft de klassieke vorm en uitvoering zoals we die al langer van Sony kennen en de andere is een kleinere uitvoering met minder knoppen en een NFC chip ingebouwd. Met deze kleinere remote kan een extra schermpje op de TV worden opgeroepen om functies op te roepen die niet via het beperkte aantal knoppen beschikbaar zijn.

De NFC (Near Field Communication) functie werkte prima met de Sony Xperia Z smartphone en tablet. Door eenvoudig de kleine afstandbediening en de smartphone of tablet tegen elkaar te houden verscheen het beeld van de smartphone in Full HD resolutie op de Sony KD-55X9005. Deze functie werkte niet met andere merken smartphones zoals bijvoorbeeld een HTC One die we beschikbaar hadden. Daarbij bleef onduidelijk of dat nu aan de telefoon of de TV implementatie van NFC lag.

Beide afstandbedieningen lagen goed in de hand en werkten in de praktijk prima.

De Tv kan overigens ook prima worden bediend met de Sony Xperia Z tablet en smartphone.

Beeldkwaliteit en geluid

Sony KD-55X9005

Uiteraard draait het – vooral bij deze Ultra HD TV – om de beeldkwaliteit en die is ronduit spectaculair te noemen wanneer de televisie op een echte 4K bron wordt aangesloten. Uit de doos staat de TV in de standaard instelling wat te enthousiast afgesteld qua contrast en kleurverzadiging maar dat is eenvoudig bij te regelen. Wanneer op de juiste kijkafstand (zo’n 1,5 keer de beeldhoogte) naar het scherm wordt gekeken is zowel de scherpte als de kleurweergave zonder meer indrukwekkend te noemen. Ook de weergave van huidtinten was bijzonder natuurgetrouw. Mede door de zeer goede contrastwaarden lijkt het beeld af en toe wel 3D zonder bril. De TV kan trouwens 3D weergeven via het passieve systeem maar dat hebben we verder niet getest bij gebrek aan 4K 3D content.

Vanaf Blu-ray hebben we gewone Full HD content afgespeeld en ook enkele films vanaf Sony 4K mastered Blu-ray. In beide gevallen zag dat er ook duidelijk beter uit dan Full HD. Dat is te danken aan de aandacht die Sony heeft besteed aan de zogenaamde upscaling van de KD-55X9005, die uitstekend genoemd kan worden. Zonder nadelige effecten, die vaak optreden bij upscaling, wordt het beeld verbeterd tot bij Ultra HD kwaliteit.

Dan komen we bij de beeldkwaliteit van TV uitzendingen. Ook daar bewijst de upscaling van de TV zeer goede diensten. Zelfs de armoedige beeldkwaliteit van het NOS journaal, nog steeds geen HD, wordt door de TV aangepast tot een behoorlijk plaatje. Bij HD uitzendingen gaat er ook nog een stapje bovenop en ook daar levert de TV prachtige beelden in verbeterde Full HD kwaliteit. De upscaler van deze TV blijkt dus dik in orde.

Ook over de geluidskwaliteit hebben we weinig te klagen. Die is standaard wat aan de “warme” kant ingesteld maar daar is via een aantal ingebouwde voorkeursinstellingen of de beschikbare equalizer wat aan te doen. Met dit geluid is het één van de zeer weinige TV’s waarmee het bekijken van een film zonder externe versterker niet tot teleurstelling hoeft te leiden.

Menu’s en Smart TV mogelijkheden

De diverse menu’s hebben, zoals we dat van Sony wel een beetje gewend zijn, een wat eigenzinnig karakter maar zijn bijzonder duidelijk opgezet en grafisch netjes uitgevoerd.

Het Nederlandstalige Smart Tv platform is wat beperkter dan we van andere merken gewend zijn maar bevat wel de meest bekende social media apps en toegang tot het Sony Entertainment Netwerk.

De EPG ziet er duidelijk uit met een preview venster voor de huidige zender waarbij ook de geluidsweergave actief blijft, zoals we dat graag zien.

De bediening is op geen enkele manier ingewikkelder dan een reguliere HD TV.

Sony KD-55X9005 review samenvatting

Voorlopig zal de Sony KD-55X9005 het in de praktijk vooral van zijn upscaling kwaliteiten moeten hebben. Sony heeft zich dat terdege gerealiseerd en upscaling van topkwaliteit ingebouwd. Dat zagen we goed terug bij weergave van TV uitzendingen en Blu-ray.

Aangesloten op een 4K bron is de beeldkwaliteit schitterend. Het geluid van deze TV is dik in orde wanneer we dat beoordelen ten opzichte van de platheid van de TV.

Er is helaas ook een nadeel aan deze mooie TV en dat is de prijs van 4.499 euro die helaas niet voor iedereen haalbaar zal blijken ondanks het feit dat dit op dit moment een scherpe prijs is voor een 4K TV.

Sony KD-55X9005 prijs en beschikbaarheid

De adviesprijs van de Sony KD-55X9005 is vastgesteld op 3.999 euro en de TV is nu leverbaar.