CookiesReview – Sony KDL-46W905A LED LCD TV

29 juni 2013 08:52 door Hans Wind

Review - Sony KDL-46W905A LED LCD TVIn deze Sony KDL-46W905A review testen we deze HD TV met Dynamic Edge LED-achtergrondverlichting en een 46 inch ( 117 cm) scherm met een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels.

De Sony KDL-46W905A is voorzien van Motionflow XR 800 Hz voor zeer vloeiende weergave van snel bewegende objecten en het Sony Triluminos systeem voor betere kleurweergave en contrast. De TV is voorzien van een actief 3D systeem en beschikt via de afstandbediening over NFC waarmee een eenvoudige koppeling tussen smartphone en TV kan worden gemaakt. Om die reden hebben we de Sony KDL-46W905A dan ook getest in combinatie met de Xperia Z smartphone en Xperia Z tablet.

De uitgebreide specificaties van de TV vindt u in ons eerdere artikel over de Sony KDL-46W905A. In de W905 serie is naast deze Sony KDL-46W905 ook nog leverbaar:
• De Sony KDL-55W905A met 55 inch scherm
• De Sony KDL-40W905A met 40 inch scherm

Sony KDL-46W905A installatie

In de doos van de 46W905A treffen we, naast de Tv nog aan: de voet met bevestigingsmateriaal en montage instructies, garantie- en veiligheidsdocumenten, snelstartgids, zeer beknopte handleiding (waarvan 4 pagina’s in het Nederlands), vier actieve 3D brillen met handleiding en twee afstandbedieningen met batterijen.

De installatie verliep, na het invoeren van de TV provider kenmerken vlot en zonder problemen. In dit geval hebben we getest met het TV signaal van Ziggo met CI+ CAM en smartcard en daarnaast voor Full HD content met een Blu-ray speler.

De Sony KDL-46W905A heeft een strakke vormgeving met een zwarte beeldrand met aan de voorkant een soort glas-facet-rand die een zacht groenachtige weerschijn heeft wanneer de TV onder een hoek wordt bekeken. Sony noemt dat het Quartz ontwerp. De voet is een soort lusvorm waardoor het lijkt alsof de TV daarboven zweeft.

Sony KDL-46W905A afstandbedieningenAfstandbedieningen

De TV wordt – net als veel andere topmodellen tegenwoordig – geleverd met twee afstandbedieningen. Eén daarvan heeft de klassieke vorm en uitvoering zoals we die al langer van Sony kennen en de andere is een kleinere uitvoering met minder knoppen en een NFC chip ingebouwd. Met deze laatste remote kan een extra schermpje op de TV worden opgeroepen om functies op te roepen die niet via het beperkte aantal knoppen beschikbaar zijn.

De NFC (Near Field Communication) functie werkte prima met de Sony Xperia Z smartphone en tablet. Door eenvoudig de kleine afstandbediening en de smartphone of tablet tegen elkaar te houden verscheen het beeld van de smartphone in Full HD resolutie op de Sony KDL-46W905A. Helaas werkte deze functie niet met andere merken smartphones zoals een HTC One die we beschikbaar hebben. Daarbij bleef onduidelijk of dat nu aan de telefoon of de TV implementatie van NFC lag.

Beide afstandbedieningen lagen goed in de hand en werkten in de praktijk prima.

De Tv kan overigens ook prima worden bediend met de Xperia Z smartphone of tablet.

Sony KDL-46W905A met Xperia Z smartphoneBeeldkwaliteit en geluid

Sony heeft in de KDL-46W905 het zogenaamde Triluminos systeem geïmplementeerd. Dat systeem moet volgens de fabrikant zorgen voor een breder kleurspectrum en hoger contrast. Nu is op zich de huidige standaard voor HD TV beperkt qua kleurspectrum -dat wordt wel beter bij Ultra HD TV – maar we waren natuurlijk zeer benieuwd naar het resultaat van deze techniek. Simpel gezegd zorgt Triluminos er voor dat via rood-groen filter de blauwe LED achtergrondverlichting kleur kan produceren. Hierdoor kunnen, in combinatie met het LCD scherm, meer verzadigde kleuren op het scherm verschijnen.

Met de basisinstellingen, zoals de TV uit de doos komt, leverde de TV al een uitstekend beeld. Na bijregelen van helderheid, contrast en kleurverzadiging en uitschakelen van allerlei beeldbewerkingsfuncties kregen we helemaal een mooi plaatje met prima zwartwaarden en verzadigde kleuren. De instellingen luisteren echter wel heel nauw want oververzadiging van vooral rood en groen liggen op de loer. Doordat meer geavanceerde calibratiemogelijkheden op deze Tv ontbreken was het niet mogelijk om gedetailleerd te corrigeren. Dergelijke functies behoren eigenlijk wel thuis op een TV in deze prijsklasse. Maar nogmaals, de Tv levert een prachtig beeld maar dat vraagt wat tijd en aandacht.

De ingebouwde upscaling van de Sony KDL-46W905A zorgt er voor dat uitzendingen in SD kwaliteit er aanzienlijk beter uit zien op deze HD TV.

Om beeld vanaf de Sony smartphone en tablet op de TV weer te geven hebben we gebruikgemaakt van de NFC functie op de kleine afstandbediening voor draadloze koppeling en een (optionele) MHL kabel waarmee tablet of smartphone op HDMI van de Tv kunnen worden aangesloten. Beide manieren van koppelen werkten probleemloos en leverden een mooie Full HD kopie van smartphone en tablet op de KDL-46W905A.

Het geluid van de TV is heel behoorlijk maar blijft, zoals bij bijna alle platte TV’s, onvoldoende om films te bekijken. In dat geval is aansluiting op externe luidsprekers of een soundbar aan te raden.

Menu’s en Smart TV mogelijkheden van de Sony KDL-46W905

De diverse menu’s hebben, zoals we dat van Sony gewend zijn, een wat eigenzinnig karakter maar zijn duidelijk opgezet en netjes uitgevoerd.

Het Nederlandstalige Smart Tv platform is wat beperkter dan we van andere merken gewend zijn maar bevat wel de meest bekende social media apps en toegang tot het Sony Entertainment Netwerk.

De EPG ziet er duidelijk uit met een preview venster voor de huidige zender waarbij ook de geluidsweergave actief blijft.

Sony KDL-46W905A review samenvatting en conclusie

De Sony KDL-46W905A uit deze review is een TV met fraaie vormgeving en een prachtig beeld wanneer er wat aandacht besteed wordt aan de instellingen.

De NFC functie op de afstandbediening verhoogt zeker het gebruiksgemak in combinatie met een moderne Sony smartphone of tablet.

Sony KDL-46W905A prijs en beschikbaarheid

De adviesprijs van de Sony KDL-46W905A is vastgesteld op 1.999 euro. De huidige winkelprijzen vindt u hieronder.