CookiesReview – Sony Xperia Z tablet en smartphone

11 juli 2013 09:28 door Hans Wind

Review - Sony Xperia Z tablet en smartphoneIn deze review bekijken we de Sony Xperia Tablet Z en de Xperia Z smartphone in de praktijk. Voor uitgebreide specificaties van deze twee apparaten verwijzen we u graag naar de eerdere artikelen die we al schreven over de Sony Xperia Tablet Z en de Sony Xperia Z smartphone. In deze review bekijken we deze producten vooral vanuit het perspectief van combinatiemogelijkheden met de HD TV.

De tablet en smartphone uit deze serie vertonen veel gelijkenis. Zo zijn ze beide waterdicht en hebben een strak, bijna minimalistisch ontwerp. De smartphone is verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit en paars en de tablet in wit en zwart. De processor in beide Xperia Z apparaten is een 1,5Ghz versie en ze draaien op het Android besturingssysteem waarop Sony een aantal eigen aanpassingen heeft gemaakt.

Naast de vormgeving is een andere opvallende eigenschap dat deze Xperia Z tablet en smartphone water- en stofdicht zijn. Dat is onder andere bereikt doordat de klepjes voor de aansluitingen voor koptelefoon, simkaart en Micro USB aansluitingen waterdicht zijn gemaakt met behulp van soepele afsluitplaatjes. Zelfs de rastertjes voor de microfoon en luidsprekers zijn waterdicht gemaakt. Uiteraard hebben we de waterdichtheid in de praktijk getest en het is een wat vreemde ervaring om een telefoon of tablet onder de kraan te houden maar dat gaf geen enkele probleem. Het is natuurlijk wel zaak om vooraf goed te controleren of alle klepjes goed op hun plaats zitten.

Sony Xperia Z smartphone waterdichtBeide apparaten kunnen Full HD resolutie weergeven. Bij het 5 inch scherm van de telefoon is dat precies de Full HD resolutie met 1.920 x 1.080 pixels en voor het 10,1 scherm van de tablet is dat 1.920 x 1.200 beeldpunten. De schermen hebben een uitstekende kleurweergave en zijn op hun best wanneer de automatische helderheidregeling wordt uitgeschakeld. Dat laatste gaat overigens wel ten koste van de batterijduur.

NFC One-touch

De Xperia Tablet Z en smartphone zijn voorzien van de Sony One-Touch functie waarmee het bijzonder simpel wordt om bijvoorbeeld foto’s en filmpjes te bekijken op de HD TV. We hebben dat voor deze review uitgetest in combinatie met de Sony KDL-46W905A TV en dat werkte goed door de tablet of telefoon tegen de afstandbediening aan te houden waarna de koppeling met de TV draadloos werkt gemaakt. Op dezelfde manier kunnen de tablet en de smartphone ook onderling worden gekoppeld of kunnen verbindingen met andere NFC apparaten worden gemaakt zoals bijvoorbeeld draadloze luidsprekers. One-touch functies vormen een belangrijk onderdeel van het Sony assortiment dit jaar en naar onze mening verhoogt die technologie zeker het gebruiksgemak. Het is overigens wel zaak dat fabrikanten onderling afspraken maken over standaards voor NFC koppeling want met apparaten van andere merken werkte de koppeling niet altijd.

Beide apparaten kunnen ook met een zogenaamde MHL kabel aan de HD TV gekoppeld worden. Deze kabel wordt dan in de Micro-USB aansluiting aangesloten en wordt vervolgens aan de TV kant in een vrij HDMI slot gestoken. Ook deze optie werkte uitstekend met mooi Full HD beeld op de HD TV.

Met de universele infraroodmodus kunnen gebruikers direct vanaf de tablet een televisie en andere Sony apparaten bedienen – dat geldt overigens ook voor producten van andere merken. Deze infrarood functie ontbreekt overigens op de Xperia Z smartphone.

Beide apparaten kunnen Full HD video opnemen en de foto opnamen zijn zonder meer goed te noemen voor een smartphone of tablet.

De bediening van beide apparaten verloopt soepel en, doordat beide kanten van glas zijn gemaakt, zijn ze snel en goed schoon te houden met bijvoorbeeld een microvezeldoekje .

Sony Xperia Z tablet en smartphone Review samenvatting en conclusie

De Sony Xperia Z tablet en smartphone zijn mooi en degelijk uitgevoerd en daarbij prettig en snel in het gebruik.

De water- en stofdichtheid biedt deze apparaten extra bescherming en de NFC functie levert extra gebruiksgemak voor koppeling met geschikte apparaten.

Degenen die het Android besturingssysteem kennen zullen zich snel thuisvoelen op deze tablet en/of smartphone.