CookiesRTL zender vanaf 2007 in breedbeeld

28 juni 2006 12:28 door Hans Wind

RTL logoRTL heeft bekendgemaakt dat haar zenders vanaf 1 januari 2007 volledig in breedbeeld zullen worden uitgezonden. Het is daarmee het eerste mediabedrijf in Nederland dat volledig op breedbeeld overgaat.

RTL neemt de stap omdat uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen inmiddels over een breedbeeld-tv beschikken. Door de programma’s en commercials ook in dat formaat uit te zenden, wordt de kwaliteit van de beelden beter en vervalt het hinderlijke omschakelen van 4:3 naar breedbeeld en terug.

RTL is de derde zendergroep in Europa na Engeland en België die volledig in breedbeeld gaat uitzenden. Het gaat om het 16:9 formaat. Nu is dit nog het oude en vertrouwde 4:3 formaat. RTL Nederland-topman Van Westerloo: “Als marktleider willen en moeten we vooruitlopen op deze ontwikkeling in televisieland.”


Vanaf 2007 hoeft een breedbeeldtelevisie niet meer handmatig op de juiste schermweergave ingesteld te worden. RTL stuurt met haar programma’s een signaal mee, waardoor het beeldscherm automatisch de juiste stand aanneemt.