CookiesRTV Oost schakelt over op HD

9 mei 2012 07:52 door Hans Wind

RTV Oost schakelt over op HDDe regionale omroep RTV Oost wordt vanaf deze maand volledig in HD doorgegeven op het glasvezelnetwerk van Reggefiber. RTV Oost is de eerste regionale omroep die volledig uitzendt in HD, en tot nu toe ook de enige. RTV Oost neemt al haar programma’s op met HD-camera’s, zodat het gehele televisieaanbod bestaat uit ‘Full-HD’. Dit in tegenstelling tot veel andere omroepen, waar slechts enkele programma’s op deze manier worden geproduceerd en het overige materiaal van SD wordt omgezet in HD, waardoor de beeldkwaliteit minder is.

Dankzij de uitzendingen in HD hebben Reggefiber en RTV Oost elkaar ook gevonden in het aanbieden van exclusieve content. Reggefiber biedt als enige exploitant de comedyserie ‘De Groote Markt 30’ aan als onderdeel van haar video-on-demand dienst. De afleveringen van de succesvolle regiocomedy zijn nergens anders terug te kijken, ook niet via de website van RTV Oost. Vanzelfsprekend is ‘De Groote Markt 30’ te zien in HD.

Algemeen directeur Bert Nijboer van Reggefiber spreekt van ‘een primeur in Nederland en een prachtige ontwikkeling’. ‘Als Twentse onderneming zijn wij zeer trots om RTV Oost als eerste regionale omroep in Nederland volledig in HD te laten uitzenden op ons netwerk’, aldus Nijboer. ‘Omdat we stad voor stad aanleggen, hebben wij een sterke lokale focus. Met ons open netwerkmodel stimuleren we lokale en regionale initiatieven. Iedereen die dat wil kan immers op ons netwerk uitzenden. Met de komst van internet kon iedereen kennismaken met de wereld, dankzij glasvezel kan iedereen weer kennismaken met zijn buren.’

Technisch directeur Jaap Hilbink van RTV Oost ziet de doorgifte op het Reggefiber glasvezelnetwerk als een belangrijke stap in het overgangsproces naar HD. ‘Wij zijn al enkele jaren druk bezig met de technische voorbereidingen om de definitieve overstap naar HD te kunnen maken. Bij de regionale omroepen zijn wij wat dat betreft inmiddels koploper. Helaas zijn veel televisiedistributeurs nog niet bereid of in staat om onze programma’s in HD aan te bieden. We zijn dan ook bijzonder blij met de mogelijkheid die Reggefiber ons nu biedt’.
Om de overgang naar HD te realiseren heeft RTV Oost nauw samengewerkt met een aantal bedrijven. Glashart Media verzorgde de technische afhandeling voor Reggefiber.

Daarnaast wordt een AixSolve HD encoder gebruikt, die is geleverd door het Nederlandse bedrijf Intronics. Later deze maand komt ook teletekst beschikbaar onder het HD signaal. Om alle HD content binnen RTV Oost goed te kunnen verwerken, is de FORK software van B4M/Primestream (ingest, productie en playout) aangepast. Jaap Hilbink is zeer tevreden over de samenwerking met deze partijen. ‘Iedereen was zeer gemotiveerd om deze stap te realiseren en tot een succes te maken’.

Bron: RTV Oost