CookiesSamsung ATIV Smart PC review

30 december 2012 09:57 door Hans Wind

Samsung ATIV Smart PC reviewOmdat moderne PC’s en tablets steeds vaker onderdeel uitmaken van de huiselijke multimediawereld, reviewen we dit keer de Samsung ATIV Smart PC met type aanduiding XE500T1C-A01NL.

De ATIV Smart PC is een Windows 8 PC van een type waarvan we er het komende jaar veel kunnen verwachten. Het apparaat kan worden gebruikt als een compacte notebook maar het 11,6 inch multi-touchgevoelige scherm kan ook van het toetsenbord worden afgenomen om los als tablet te worden gebruikt. Het scherm heeft een resolutie van 1.366 x 768 beeldpunten en kan dus HD ready (720p) video weergeven.

In tegenstelling tot de Samsung ATIV Tab, die komt met Windows 8 RT, is op de ATIV Smart PC een volledige 32-bit versie van Windows 8 geladen. Dat betekent dat standaard Windows software zoals Microsoft Office op deze PC kan worden gedraaid. De PC voor deze review was voorzien van een Intel Atom Z2760 1,8Ghz processor en 2 Gigabyte werkgeheugen. Als harddisk is 64GB snel flashgeheugen aanwezig en de opslagcapaciteit kan worden uitgebreid met een micro SD geheugenkaart.

Samsung ATIV Smart PCDe PC is voorzien van WiFi 802.11abgn, Bluetooth 4.0 en een hoofdtelefoonuitgang / Microfoon ingang Combinatie. Daarnaast zijn zowel op het tablet gedeelte(1x) als op het toetsenbord(2x) USB 2.0 aansluitingen aanwezig en het tablet deel is ook voorzien van een micro-HDMI slot. De micro-HDMI kabel wordt niet meegeleverd en die hebben we zelf maar even uit de kast gehaald om het beeld van de SmartPC op de HD TV te bekijken. Hierover later meer.

Bij de eerste kennismaking met de Samsung ATIV Smart PC valt op dat de combinatie van scherm en toetsenbord een behoorlijk gewicht heeft voor een relatief kleine notebook (1.481 gram). Het geheel is uitgevoerd in een blauwgrijze kunststof. De volledige specificaties leest u onderaan deze review.

Aanvankelijk hadden we wat stabiliteitsproblemen met de PC maar na het downloaden van de laatste Windows 8 updates en drivers waren die verdwenen en daarna draaide de PC verrassend soepel op de relatief bescheiden Atom processor en het standaard werkgeheugen van 2GB. Dat zal mede te danken zijn aan de “harddisk” die in dit geval bestaat uit 64GB Flashgeheugen. Voor degenen die zwaardere toepassingen willen draaien is er ook nog een Pro versie van de ATIV Smart PC beschikbaar met een i5 core processor en 4GB werkgeheugen. Door het dockingmechanisme voor het tablet deel is de hoek waarmee het scherm naar achteren kan worden gekanteld wat beperkt maar in de praktijk vonden we dat geen probleem. In het dagelijks gebruik bemerkten we wel dat we in de Notebook stand toch meer geneigd waren het toetsenbord en mousepad te gebruiken dan het touchscherm. Bij gebruik van touch heeft de PC ook een lichte neiging om achterover te bewegen. Het toetsenbord is degelijk uitgevoerd en werkt prettig in de praktijk.

Het touchscherm komt pas echt tot zijn recht wanneer de tablet los gebruikt wordt. In die modus wordt ook de werkelijke waarde van het nieuwe uiterlijk van Windows 8 duidelijk. Voor een tablet is het scherm van 11,6 inch royaal en het breedbeeld formaat versterkt dat gevoel nog eens. Het was een plezier om het apparaat op deze manier te gebruiken. In gevallen waar de menselijke vingers te dik zijn voor nauwkeurige touchbesturing, zoals op de Windows 8 desktop, kan de meegeleverde touchpen goede diensten bewijzen. Het meegeleverde programma Mini S Note laat zien hoe soepel en nauwkeurig met de zogenaamde S-Pen kan worden gewerkt. Wanneer de pen niet in gebruik is kan hij in de tablet worden geschoven. Het scherm heeft een goede helderheid, kleurweergave en kijkhoek. Het geluid van de ingebouwde stereo luidsprekertjes is helder met een behoorlijk stereobeeld doordat de speakers direct aan de zijkanten van het scherm geplaatst zijn. De knop in het midden onderaan het scherm brengt de gebruiker met één klik terug naar het Windows 8 startscherm. Dat is handig.

Intel Graphics en MediaAls HDTV Nieuws konden wij het natuurlijk niet nalaten om de PC op de HD TV aan te sluiten met onze eigen micro HDMI kabel. Standaard wordt het beeld daarna op beide schermen weergegeven waarbij de TV een 1.440 x 900 beeld ontvangt in 75Hz. In het configuratiescherm van Windows bevindt zich een functie “Intel Graphics en Media” en hiermee kan het eigen beeld op de PC worden uitgezet. Daarna kan het beeld dat via HDMI naar de TV wordt gezonden zelfs in Full HD 1.920 x 1080 worden weergegeven. Dat ziet er uitstekend uit en maakt het dus mogelijk om de Samsung ATIV Smart PC te gebruiken als Full HD bron. Via diezelfde Intel functie kunnen allerlei andere beeldinstellingen in detail worden gewijzigd. Een handige functie die wat ons betreft wat prominenter in de diverse menu’s zou mogen worden geplaatst.

Wat betreft de batterijduur hebben we geen uitgebreide tests gedaan maar, bij normaal gebruik, kwamen we met alleen de tablet uit op ongeveer 10 uur.


ATIV Smart PC specificaties

• Besturingssysteem: Windows 8 (32-bit)
• Processor / Chipset: Intel Atom Processor Z2760 (1,8 GHz, 2 x 512 KB)
• Geheugen: 2 GB DDR2L Systeemgeheugen op 800 MHz (op BD 2 GB)
• WiFi: 802.11abgn
• Bluetooth v4.0
• Camera achterkant: 8 Megapixel
• Camera voorkant: 2 Megapixel
• Micro SD geheugenkaart slot
• Micro HDMI slot
• Beveiliging: TPM (Trusted Platform Module)
• Hard Drive: 64 GB e.MMC iNAND Flash
• USB Ports: 3 USB 2.0 ( 1x tablet, 2x toetsenbord)
• Hoofdtelefoonuitgang / Mic-ingang Combo
• Voeding: 2 cellen (30 Wh) / Netadapter
• Display: 11,6 inch led-beeldscherm (1.366 x 768)
• Stereo luidsprekers
• SoundAlive
• Ingebouwde microfoon
• Aanraakscherm
• Afmetingen: 304 x 89,4 x 9,9 mm
• Gewicht totaal: 1.481 gram
• Gewicht tablet: 764 gram
• Gewicht toetsenbord: 717 gram

Samsung ATIV Smart PC review samenvatting en conclusie

De Samsung ATIV Smart PC is een prima tablet met een goed scherm en goede prestaties wanneer geen al te zware applicaties worden gebruikt. In combinatie met het meegeleverde toetsenbord vormt de tablet een handzame Notebook waarbij typen wat eenvoudiger wordt. De ATIV Smart PC is voorzien van voldoende aansluitmogelijkheden inclusief een micro HDMI aansluiting voor koppeling aan een HD TV.

De adviesprijs van 849 euro is wat ons betreft wel aan de stevige kant gezien de specificaties.

Voor de gebruiker die niet al te zware applicaties gaat draaien is de Samsung ATIV Smart PC een zeer geschikte keuze waarbij deze tablet voldoende toepassingsmogelijkheden biedt doordat hij geleverd wordt met de volledige Windows 8 versie.