CookiesSamsung DCB-H360R HD decoder test

27 november 2007 11:46 door Hans Wind

Samsung DCB-H360R HD decoder testHoewel de Samsung DCB-H360R (zwart) en DCB-H360RS (zilvergrijs) HD decoders al sinds midden vorig jaar verkrijgbaar zijn is er een reden om eens opnieuw een blik te werpen op deze decoder. Na de grote problemen die er vorig jaar waren met de DCB-H360R heeft Samsung een aantal stappen genomen om de decoder aan te passen en waar nodig te vervangen.

De belangrijkste knelpunten die vorig jaar gemeld werden waren onder andere: problemen met aansluiting via HDMI, vastlopen of herstarten van de decoder, beeld en geluid synchroon problemen en het trage zap gedrag.

Omdat we nog regelmatig vragen over de Samsung DCB-H360R ontvangen hebben we zelf maar eens een duurtest gedaan met een nieuwe DCB-H360RS met nieuwste printplaat (hardware versie 5.01) en de laatste software (firmware versie 1.30).

Om een goed beeld te vormen hebben we de HD decoder enkele maanden in de huiskamer gebruikt om dagelijks TV en HDTV uitzendingen te bekijken via een Multikabel kabelTV abonnement in combinatie met verschillende HD TV’s.

Installeren van de Samsung DCB-H360R
De DCB-H360R komt in een doos waarin de decoder zit met een antenne kabel, een composiet video/audio kabel, een component video kabel, de afstandbediening met batterijen en een beknopte handleiding. Een duidelijk minpunt is wat ons betreft het feit dat een HDMI kabel ontbreekt. Na de aanschaf van deze kabel hebben we verder getest met HDMI als verbinding tussen HDTV en decoder.

Na het invoeren van de Multikabel smartcard en het aanbrengen van de Multikabel instellingen werden alle zenders vlot gevonden en het (handmatig) sorteren was ook eenvoudig te doen.

Aanvankelijk leken alle zenders goed door te komen qua beeld en geluid maar al snel bleek dat bij HD Discovery geen geluid werd doorgegeven aan de HDTV. Nadat we via het decoder menu de Digital Out instelling op PCM hadden gezet was dit probleem verholpen maar niet elke consument zal snel op dit idee komen.

Nadat we de code voor de HDTV afstandbediening hadden ingesteld op de DCB-H360RS afstandbediening konden we zowel de HD TV als de decoder met één afstandbediening besturen en dat werkt goed inclusief het in- en uitschakelen van de decoder en de TV. Samsung heeft een lijst met codes voor de verschillende merken opgenomen in de handleiding en daarna is het een kwestie van even een aantal codes uitproberen. Dit staat duidelijk in de gebruiksaanwijzing aangegeven.

De DCB-H360RS in gebruik
Wat meteen opvalt is de werkelijk uitstekende beeldkwaliteit die de decoder oplevert voor standaard resolutie zenders. Dat is wel een heel groot verschil met onze oude Samsung DCB-9401R die we dan ook maar snel aan de kant hebben gezet. De zogenaamde upscaling naar 720p of 1080i signaal werkt prima en levert een mooi plaatje op.

Aanvankelijk hadden we last van strepen met blokvorming en een enkele keer zelfs het vastlopen van de decoder en incidenteel een “hik” in het geluid. Na zorgvuldig onderzoek bleek dat niet aan de DCB-H360R te liggen maar aan de volgende zaken:

• Slecht geïsoleerde connectoren bij de antenne verbindingen van de meterkast naar de decoder

• Een splitter die ruis introduceerde

• Een antenne versterker die kennelijk niet geschikt was voor digitaal antenne signaal

Na het corrigeren van deze factoren hebben we nu al weken geen last meer van de genoemde problemen en is beeld en geluid prima voor zover het signaal van Multikabel goed is en daar ontbreekt helaas ook nog wel eens wat aan bij sommige zenders.

De beperkt aanwezige HD zenders leverden ook een mooi plaatje op waarbij vooral de natuurfilms toch een extra dimensie kregen door de HDTV kwaliteit.

Het zappen van de decoder is duidelijk verbeterd qua snelheid maar nog steeds niet erg snel wanneer je dat vergelijkt met het kanaalwisselen bij analoge zender. Technisch is daar wel een verklaring voor maar dat doet niets af aan de perceptie van de gebruiker.

De menu’s van de decoder zijn duidelijk en overzichtelijk en ook de EPG ziet er netjes uit.

We waren wat minder te spreken over de fel blauwe LED die aangeeft dat de decoder aan staat en ook de zeer felblauwe HDTV aanduiding is storend wanneer de decoder in het zicht staat. Dat laatste zal overigens wel moeten omdat de decoder voor de afstandbediening bereikbaar moet zijn. Het zou fraai zijn wanneer Samsung deze LED regelbaar zou maken via het menu.

Hoewel we overwegend via de HDMI verbinding hebben gekeken zijn we ook een paar keer overgeschakeld naar de component video verbinding en dat leverde naar onze smaak een iets minder scherp en minder contrastrijk beeld op.

De enkele keer dat we geluid en beeld synchroon problemen hadden bleek dat niet in de DCB-H360R te liggen maar in het signaal zoals dat via de kabelaar werd aangevoerd. Dat is de decoder moeilijk te verwijten.

DCB-H360R test conclusie

• Eenvoudige installatie en bediening van decoder en HDTV

• Er is veel verbeterd aan de hardware en software van de DCB-H360R ten opzichte van de eerste versie

• Beeldkwaliteit is uitstekend zowel voor SD als HD TV zenders wanneer kabel signaal tenminste van goede kwaliteit is

• Zapsnelheid is verbeterd maar nog niet bepaald flitsend

• Felblauwe LEDS storend bij TV kijken en deze zijn niet uit te schakelen

• HDMI kabel wordt niet meegeleverd

Ons eindoordeel is, ondanks wat opmerkingen, toch zeer positief vanwege de mooie beeldkwaliteit die door deze decoder geproduceerd wordt voor zowel SD als HD TV zenders.

Uw reacties horen we zoals altijd weer graag via ons speciale forum onderwerp Samsung DCB-H360R decoder