CookiesSamsung Galaxy Note 10.1 2014 review

21 december 2013 07:00 door Hans Wind

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 reviewIn deze Samsung Galaxy Note 10.1 2014 review bekijken we hoe deze tablet verschilt van zijn voorganger en vooral ook hoe de Galaxy Note 10.1 2014 versie in de praktijk bevalt.

De Note versie van deze populaire Galaxy tablet serie lijkt op het eerste gezicht veel op de “gewone” versie, waarvan de nieuwste uitvoering door het leven gaat als de Samsung Galaxy Tab 3 10.1, maar er zijn toch ook duidelijke verschillen. Zo is de Note uitvoering voorzien van een pennetje waarmee bijvoorbeeld op het scherm kan worden “geschreven” of “getekend”. Ook zijn er een aantal toepassingen toegevoegd die specifiek het gebruik van die pen ondersteunen. Daarnaast heeft de Note versie een Quad core processor aan boord terwijl de “gewone” Galaxy Tab3 met een Dual Core processor wordt geleverd. Misschien is echter toch wel het grootste verschil met de Tab3 en vorige Note 10.1 het beeldscherm, waarover dadelijk meer.

Belangrijke verschillen met voorgaande Samsung Galaxy Note 10.1

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 versus voorgangerDe Samsung Galaxy Note 10.1 2014 in deze review onderscheidt zich toch nog het meest van zijn voorganger door de 4x hogere schermresolutie. Die is namelijk van 1.280×800 gegaan naar 2.560×1.600 beeldpunten en dat levert een bijzonder scherp plaatje op de nieuwste versie 2014. Ook heeft Samsung de luidsprekertjes, die voorheen in een zilverkleurige rand naast het scherm waren gezet, naar de zijkant van het scherm verplaatst. Daardoor is de Galaxy Note 10.1 aanzienlijk compacter geworden. Dit verschilt 2 cm in de breedte en 1 cm in de hoogte van de tablet. Daarnaast is de 2014 versie zo’n 60 gram lichter geworden en dat is nog maar 30 gram meer dan de Tab3 10.1 versie.

De primaire camera is van 5 Megapixel gegaan naar 8 Megapixel en de Quad Core processor draait nu op 1,9GHz in plaats van 1,4GHz. De eigen, brede Samsung connector is vervangen door een standaard Micro USB aansluiting die ook met een MHL naar HDMI adapter kan worden gebruikt voor aansluiting op een HD TV. De benodigde kabel zult u dan wel extra moeten aanschaffen.

Tot slot is de accu van 7.000mAh gegaan naar 8.220mAh en dat levert maximaal zo’n 9 uur gebruikstijd bij Internetten via WiFi.

De achterkant van de nieuwe Note 10.1 heeft een mooie lederachtige uitvoering gekregen met stikselpatroon lamgs de randen. Deze afwerking ziet er mooi uit maar geeft ook meer grip dan de vorige achterkant.

De schermgrootte en resolutie van het 10,1 inch maakt multitasken mogelijk. Met Multi Window kunnen afzonderlijke delen van dezelfde applicatie tegelijk draaien en de verbeterde S Pen is te gebruiken om content te slepen van het ene naar het andere window.

Samsung heeft ook de drie belangrijkste Android knoppen (verlicht) in de rand van het scherm ondergebracht en dat levert meer bruikbare schermruimte op.

Er zijn meer verschillen maar naar onze mening zijn dit de belangrijkste wijzigingen.

De Samsung Galaxy Note 10.1 2014 in de praktijk

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 zwartVoor deze review hadden we de beschikking over de Samsung Galaxy Note 10.1 2014 met 32GB geheugen en WiFi.

In het dagelijkse gebruik vallen twee zaken onmiddellijk op. Dat is het bijzonder fraaie, hoge resolutie scherm gecombineerd met de compactheid van de tablet. Ook wordt meteen duidelijk dat de 4x hogere resolutie niet ten koste is gegaan van de snelheid van de Samsung Galaxy Note 10.1 2014.

In de praktijk blijken alle wijzigingen ten opzichte van het vorige model ook voordelen met één uitzondering. Doordat de luidsprekertjes naar de zijkanten van het scherm verplaatst zijn, klinkt het geluid iets minder direct. Dat doet dan meteen denken aan een bekende voetballer met zijn uitspraak “elk voordeel heb zijn nadeel”. Wanneer we dat echter afwegen ten opzichte van het voordeel van de compactheid dan kunnen de keuze van Samsung begrijpen.

De Samsung Galaxy Note 10.1 2014 heeft een soort “Magazine” aan boord waarin eigen content, social media en nieuws op een overzichtelijke matgazine-achtige manier worden gepresenteerd.

Het werken met de verbeterde S Pen is bijzonder plezierig door de meer nauwkeurige positionering en de snelheid waarmee de schermweergave reageert op de pen. Geschreven tekst werd feilloos omgezet naar digitale tekst al kan die nauwkeurigheid in de praktijk wel verschillen per type handschrift. De meegeleverde S-Note App was daarbij onze favoriet. De S Note App is vernieuwd. De interface is verbeterd en er zijn functies toegevoegd om makkelijker met de S Pen handgeschreven notities te maken.

Met de S Pen van de Samsung Galaxy Note 10.1 2014 kun je nu – net als met de S Pen op de Note 3 – ook de functies “Actie Memo”, “Schrijven op scherm” en “S Finder” gebruiken. Met de functie “Diagram maken” zet je getekende lijnen direct om in strakke grafieken. Dat zijn mooie toevoegingen voor liefhebbers van pen-gebruik.

De S-pen heeft eigenlijk maar één groot nadeel. Hij is zo klein dat je hem gemakkelijk kwijtraakt. Na gebruik dus meteen weer terugsteken in de uitsparing in de tablet.

We hebben de Note 10.1 ook uitgebreid gebruikt in combinatie met de Samsung HomeSync. Die ervaringen leest u in ons artikel Samsung HomeSync review.

Wanneer u al eens een blik wilt werpen op de handleiding van de Samsung Galaxy Note 10.1 2014 dan kan dat op de Samsung Nederland website (PDF).

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 review samenvatting en conclusie

De Samsung Galaxy Note 10.1 2014 is naar onze mening een grote stap vooruit door zijn prachtige scherm, snelle en intuïtieve bediening en de meegeleverde Apps.

De S pen en de bijbehorende Apps zijn duidelijk verbeterd en makkelijker en sneller in gebruik. Of u een pen op een tablet wilt gebruiken blijft een persoonlijke keus maar bij deze tablet is pengebruik technisch gezien in elk geval dik in orde.

Al met al een bijzonder mooie tablet, weliswaar met een behoorlijk prijskaartje maar die adviesprijs ligt wel ongeveer in lijn met de concurrentie. Wanneer us dit leest is de winkelprijs al weer duidelijk lager.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 prijs en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy Note 10.1 versie 2014 is beschikbaar in een WiFi-versie en een WiFi én LTE-versie in de kleuren Jet Black en Classic White. Beide versies hebben 32 GB geheugen en Micro SD slot. De adviesprijs start vanaf 599 euro.