CookiesSamsung Galaxy Tab 2 10.1 review

29 juni 2012 09:09 door Hans Wind

Samsung Galaxy Tab 2 10.1 reviewNu de Samsung Galaxy Tab 2 10.1 geruime tijd beschikbaar is op de Nederlandse markt lijkt het een geschikt moment voor een review van deze tablet.

We zullen hier niet alle specificaties van de Galaxy Tab 2 herhalen, die kunt u namelijk uitgebreid teruglezen in ons eerdere artikel Samsung Galaxy Tab 2 10.1 en 7.0. Het ligt natuurlijk wel voor de hand om even stil te staan bij de belangrijkste verschillen tussen deze Tab 2 en de eerste versie.

De Galaxy Tab 2 serie draait op het Android 4.0 Ice Cream Sandwich besturingssysteem (was 3.2 op vorige versie) en het apparaat draait, net als zijn voorganger, op een 1 GHz dual core processor maar dat is nu een ARM versie. De resolutie van het scherm is met 1280×800 gelijk gebleven. De LED flitser is verdwenen en de camera aan de voorkant is van 2 megapixel gegaan naar 0,3 megapixel (640×480). De luidsprekertjes waren al stereo maar zijn nu naar de voorkant van het scherm verhuisd. De Tab 2 is iets dikker en zwaarder geworden. Net als bij het eerdere model kan het geheugen eenvoudig worden uitgebreid met een Micro SD geheugenkaartje.

Galaxy Tab 2 10.1 achterkant
De Samsung Galaxy Tab 2 10.1 in gebruik

De Galaxy Tab 2 komt strak ingepakt in een doos waarin ook de stroomadapter en USB kabel zit. Er wordt een kleine Snelstartgids (27 pagina’s in het Nederlands) meegeleverd. Na het koppelen aan het draadloze netwerk en invoeren van ons Gmail account konden we snel met de Tab 2 aan de slag.

De tablet voelt degelijk aan en wij vinden het breedbeeld scherm een voordeel ten opzichte van de klassieke 4:3 verhouding van een iPad. Dat voordeel uit zich vooral bij het bekijken van films of andere breedbeeld video content. Ondanks de niet al te hoge resolutie levert het scherm een heel mooi plaatje bij weergave van foto’s en video. Dee touch bediening verloopt vloeiend en snel mede dankzij Android 4.0.

Ten opzichte van de vorige versie is het stereo geluid duidelijk verbeterd door verplaatsing van de speakers naar de voorkant van het scherm. Uiteraard blijft het geluid in een dergelijk dunne tablet zijn beperkingen houden.

Synchronisatie tussen de Galaxy Tab 2 en de PC gebeurt via het programma Kies dat te downloaden is voor Windows PC’s of Mac’s. Hoewel we over de stabiliteit van die software in het verleden niet zo tevreden waren zijn er inmiddels behoorlijke verbeteringen doorgevoerd. Voordeel van Android tablets is dat ook zonder tussenkomst van de “Kies” software makkelijk toegang kan worden gekregen tot de inhoud van de Tab 2.

Er is inmiddels een zeer ruim aanbod aan Android Apps beschikbaar en Samsung heeft daar zelf nog eens een flinke lijst aan toegevoegd.

Het is ons eerlijk gezegd een raadsel waarom Samsung de resolutie van de camera aan de voorkant heeft teruggebracht van 2 Megapixel tot 0,3 megapixel en waarom de LED flitser aan de achterkant verdwenen is. Daar staat overigens wel tegenover dat de Tab 2 zo’n 10 procent goedkoper kan worden aangeschaft.

De kwaliteit van foto’s en video is behoorlijk maar niet uitzonderlijk te noemen. Aan de andere kant blijft filmen en fotograferen met een tablet natuurlijk wat omslachtig.

Met Allshare (DLNA) is het erg eenvoudig om foto’s, video en muziek te delen met andere apparaten die voldoen aan de DLNA standaard. We hebben deze functionaliteit zowel met een Samsung als een Panasonic HD TV getest en alles werkte naar behoren. Voor het streamen van HD video is uiteraard een snel en betrouwbaar draadloos netwerk een vereiste.

Hoewel de accuduur natuurlijk sterk afhankelijk is van het soort gebruik waren we we daar tevreden over. We konden zo’n 7-9 uur werken op een acculading.

Galaxy Tab 2 10.1 review samenvatting en conclusie

Hoewel de Galaxy Tab 2 niet fundamenteel veranderd is ten opzichte van zijn voorganger en zelfs op sommige punten wat functionaliteit heeft verloren, blijft deze tablet prima waar bieden voor het geld. Android 4.0 is een duidelijke verbetering en ook het geluid is verbeterd door de gewijzigde luidspreker plaatsing.

Wanneer u op zoek bent naar een niet te dure, goede tablet dan kunnen we de Galaxy Tab 2 zeker aanraden.

Samsung Galaxy Tab 2 10.1 prijs en beschikbaarheid

De tablets uit de Samsung Galaxy Tab 2 series zijn vanaf verkrijgbaar voor de volgende adviesprijzen:.

• De Galaxy Tab 2 10.1 met Wi-Fi 399 Euro

• De Galaxy Tab 2 10.1 met 3G / Wi-Fi 499 Euro

Bron: Samsung

Galaxy Tab 2 10.1 met Wi-Fi 16GB GT-P5110 prijs vergelijking

Galaxy Tab 2 10.1 met 3G / Wi-Fi 16GB GT-P5100 prijs vergelijking