CookiesSamsung Galaxy Tab S 10.5 review

4 augustus 2014 18:28 door Hans Wind

Samsung Galaxy Tab S 10.5De Samsung Galaxy Tab S 10.5 uit deze review is inmiddels al weer een aantal weken op de markt en we hebben deze tijd benut om hem eens grondig in de praktijk te testen. Terwijl voorgaande modellen van de Samsung Galaxy tablet steeds in kleine stappen verbeterd werden claimt Samsung met deze Samsung Galaxy Tab S 10.5 een grote sprong voorwaarts. Daarbij speelt het nieuwe Amoled scherm een hoofdrol. In deze review bekijken we of we het eens zijn met die beweringen.

De Samsung Galaxy Tab S komt in twee verschillende formaten en wel een 8,4 inch en 10,5 inch scherm en dat zijn dan ook meteen de type aanduidingen in de Engelse notatie 8.4 en 10.5. De Samsung Galaxy Tab S 10.5 uit deze review is leverbaar in een WiFi versie en een uitvoering met WiFi en 4G. In beide gevallen is het interne geheugen 16GB dat via een optionele MicroSD geheugenkaart uitgebreid kan worden tot 128 GB. Wat betreft de kleur is er een keuze tussen brons en wit. Voor deze test hadden we de WiFi uitvoering ter beschikking met de typeaanduiding SM-T800.

De Samsung Galaxy Tab S 10.5 in gebruik

Samsung Galaxy Tab S 10.5 zijaanzicht

In de doos van de Samsung Galaxy Tab S 10.5 treffen we – naast de tablet zelf – de stroomadapter, een USB kabel en een kleine snelstartgids aan. Bij de installatie wordt de gebruiker keurig aan de hand genomen om de noodzakelijke instellingen aan te brengen. Vervolgens verschijnt het startscherm en daar springen de kleuren je meteen al tegemoet. Samsung heeft een bont gekleurde achtergrond als standaard startscherm gekozen. Dat kunt u natuurlijk wijzigen naar eigen smaak. Meteen valt op hoe scherp de weergave van het Amoled scherm is met een resolutie van maar liefst 2.560 x 1.600 pixels. Dat betekent zo’n 30 procent meer beeldpunten dan het Retina scherm van de iPad. De beeldverhouding van 16:10 bevalt ons trouwens ook beter dan de wat “ouderwetse” 4:3 verhouding die Apple nog steeds hanteert. Dat geldt zeker bij het kijken naar films of TV uitzendingen die uiteindelijk allemaal in breedbeeld formaat zijn.

Het contrast van het Amoled scherm is zeer hoog dankzij de perfecte zwartwaarden in combinatie met een hoge helderheid. Het scherm is zelfs bij opvallend zonlicht nog goed te gebruiken dankzij de automatische beeldinstelling. De kleurverzadiging is wat aan de hoge kant maar dat zal een groot deel van de gebruikers waarschijnlijk juist kunnen waarderen. De Cinema-, Foto- en basisstand leveren een prachtig gebalanceerd beeld met een mooie scherpte en meer gebalanceerde kleurweergave. Het meegeleverde demonstratiefilmpje laat goed zien waartoe dit Oledscherm in staat is.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 WitEen sterk punt van de Samsung Galaxy Tab S 10.5 is het feit dat de hogere resolutie niet ten koste is gegaan van de snelheid. De Octa Core processor (Quad Core 1,9Ghz plus een Quad Core 1,3GHz) zorgt voor een uitstekende response. De Tab S 10.5 is duidelijk dunner (6,6mm) en lichter (465gr) dan de voorgaande modellen en voelt steviger en degelijker aan.

De batterijduur is goed te noemen voor een tablet met deze specificaties al mag dat altijd nog wat beter. Bij gemiddeld gebruik konden we zo’n 8-10 uur doen met een volledig opgeladen batterij (7.900 mAh). Uiteraard varieert dit sterk afhankelijk van de ingeschakelde functies en het soort gebruik.

U kunt tot 6 verschillende accounts aanmaken en dat kan handig zijn wanneer u de tablet met meerdere personen gebruikt. De Tab S kan eenvoudig schakelen tussen verschillende gebruikersprofielen door opnieuw in te loggen of gebruik te maken van de Fingerprint Scanner. Na enig oefenen werkte die laatste optie goed. Daarnaast heeft deze tablet een zogenaamde “Kids Mode”, met een geheel eigen uiterlijk en een aantal grappige en leerzame kinderapps.

Hoewel fotograferen of filmen met een tablet niet onze favoriete bezigheid is heeft de tablet een behoorlijke camera aan boord. Met de camera aan de achterkant kan Full HD video worden opgenomen in 30fps en foto’s worden vastgelegd in 8 Megapixels formaat. Aan de schermzijde zit een camera met 2,1 Megapixel resolutie.

Een handige nieuwigheid is de SideSync 3.0 functies waarmee het scherm van een Samsung Galaxy S5 smartphone via WiFi-Direct op de tablet verschijnt. Op die manier kun je de smartphone vanaf de tablet bedienen maar ook bellen en oproepen ontvangen via de tablet. We hebben deze functie getest en ook dat werkte uitstekend.

Voor de zakelijke omgeving levert Samsung als optie het pakket Knox. Met die oplossing wordt privé en zakelijk gebruik compleet gescheiden wat een veel beter beveiligde omgeving oplevert voor de zakelijke kant.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 review samenvatting

Het was een genoegen om met de Samsung Galaxy Tab S 10.5 uit deze review te werken. Het scherm is in één woord super, zowel qua scherpte, contrast als kleurweergave.

De Tab S is licht en dun zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid en de kwaliteit.

Na een maandje gebruik kunnen we eigenlijk nauwelijks negatieve punten aan de Samsung Galaxy Tab S 10.5 ontdekken. Misschien wat meer geheugen in de basisconfiguratie.

De Tab S is zonder meer een aanrader en we zullen hem gaan missen.